Pastele de dinți bio reprezintă unul dintre cele mai noi trend-uri în igiena orală, dar au reușit să nască și reale controverse. Sunt în mod real mai eficiente decât cele obișnuite sau reprezintă doar o modalitate a companiilor producătoare de a vinde produse mai scumpe? Iată ce spune medicul stomatolog!
Există pe piață o multitudine de paste de dinți bio, obținute din ingrediente naturale, cum ar fi argila, cărbunele sau chiar sucul de lămâie. Deși ele pot părea atractive pentru cumpărători, e important de știut că nu există niciun studiu de specialitate care să le dovedească eficiența.
“Eficiența pastelor de dinți bio este un subiect destul de dezbătut în ultima perioadă datorită noului val de produse bio apărute pe piață. Multe studii în ceea ce privește eficiența acestor paste, care se presupun a fi lipsite de substanțe chimice, nu există momentan și deci o opinie clară nu se poate forma în totalitate. Întradevăr, datorită ingredientelor naturale, beneficiile ar trebui să fie mai mari decât în cazul celor clasice, care conțin numeroase substanțe chimice”, explică Dr. Adrian Mina.
Există însă substanțe chimice care pot afecta sănătatea și care lipsesc din compoziția pastelor de dinți bio, ceea ce este un plus.
“Principalele substanțe care lipsesc din compoziția pastelor de dinți bio sunt triclosanul, polyethylene glycol, îndulcitori artificiali, parabeni, ftalați, conservanți, parfumuri sintetice. Triclosanul este un antiseptic foarte des utilizat în produse cosmetice, paste de dinți, materiale plastice, asociat cu unele tipuri de cancer, dereglări hormonale și afecțiuni ale ficatului. Polyethylene glycol-ul se folosește pentru fabricarea ambalajelor și recipientelor și este cunoscut pentru producerea de iritații, afectarea sistemului nervos central, inimii și rinichilor. Îndulcitorii artificiali de tip aspartam sau zaharină scad ph-ul cavității orale producând aciditate și crescând riscul de apariție a cariilor. De asemenea, fluorul nu se află pe lista de ingrediente a pastelor de dinți bio, acest lucru fiind benefic pentru pacienții la care aportul de fluor este contraindicat în urma unor supradoze de fluor din aport alimentar sau în cazul copiilor mici, unde există riscul de ingerare a pastei de dinți în timpul periajului”, spune specialistul.
Cât despre ingredientele conținute de acest tip de pastă de dinți, ele nu sunt nocive pentru sănătate. Și totuși, nici nu se poate spune clar dacă aduc neapărat beneficii. În special în cazul oamenilor cu probleme de natură dentară sau gingivală, folosirea pastelor de dinți bio se poate face doar la recomandarea medicului.
“Spre deosebire de pastele de dinți convenționale, cele bio conțin substanțe naturale de tipul aloe vera, extracte din plante, scorțișoară, portocale, lămâie, grapefruit și ingrediente active non-toxice. Pe deasupra, nu sunt testate pe animale și nici nu conțin produse de origine animală.
Ca și concluzie, recomandăm pastele de dinți bio pacienților care își doresc să elimine din rutina zilnică aceste substanțe chimice pentru comfortul psihic pe care îl aduce pacientului și mai puțin pentru presupusele proprietăți despre care nu există încă studii certe. În ceea ce privește pacienții cu probleme dentare și gingivale, pastele de dinți bio se vor folosi numai după realizarea tratamentului specific și doar la recomandarea acestora de către medicul specialist, întrucât nu există studii care să afirme că dețin proprietățile celor convenționale care au fost atestate și utilizate cu succes în tratamentul afecțiunilor oro-dentare”, adaugă medicul stomatolog.