Câteva subiecte mai intime – Despre rejuvenarea vaginală

rejuvenare vaginala

Oare femeile din ziua de azi încă se simt ruşinate de propiul corp şi de problemele cu care se confruntă – legate de menstruaţie, sănătatea vaginului şi kilograme în exces? Sau să fie 2019 anul în care ne eliberăm de prejudecăţi, vorbim deschis despre metode inovatoare de tratament şi înţelegem că salvarea nu vine de pe Google şi de la prietene, ci apelând la specialişti? Bianca Nuţu cercetează.

Vorbeşte şi tu mai încet! Se uită toată lumea la noi”, m-a apostrofat o prietenă în timp ce luam prânzul împreună şi îi povesteam despre cel mai nou aparat laser, care face rejuvenare vaginală. Nu a fost un caz izolat. De îndată ce pronunţam numele terapiei, cel mai adesea, doamnele începeau brusc să vorbească în şoaptă de parcă am fi dezbătut secrete de stat. Cel mai surprinzător a fost însă să invit o jurnalistă la un eveniment unde urma să dezbatem cum pot fi combătute uscăciunea şi laxitatea vaginului, infecţiile recurente sau incontinenţa urinară, şi să fiu întâmpinată cu un refuz tăios „De unde ştii tu că am nevoie de aşa ceva?”. Nu o să comentez mai mult. Treptat, aveam să descopăr că există multe treburi femeieşti de care ne jenăm şi pe care preferăm să le trecem sub tăcere. Din fericire, experţii susţin că mentalităţile se schimbă, mamele sunt mai deschise cu fiicele lor, iar în general, femeila încep să înţeleagă că ruşinea nu duce la nimic bun, ci doar la complicaţii.

Young again

De-a lungul anilor, vaginul trece prin nenumărate schimbări. E posibil ca, la un moment dat, să ne confruntăm cu uscăciune, cu mult înainte de instalarea menopauzei. Conform Alyssei Dweck, autoarea cărţii V is for Vagina, anticoncepţionalel ar putea fi unul dintre factorii declanşatori „În tinereţe, vaginul se auto-lubrifiază datorită producţiei de estrogen. Pilulele contraceptive, având ca scop împiedicarea ovulaţiei şi drept urmare, modificând mediul hormonal, ne-ar putea aduce la polul opus.” Aşa apare disconfortul din timpul actului sexual. Mai mult, după naştere, există şanse să ne plângem de laxitate. În plus, înaintarea în vârstă face ca vulva să arate diferit, iar labiile să devină mai mici şi să capete o culoare mai palidă.

Din fericire, companii de renume din industria medicală s-au întrecut în a ne oferi soluţii. Odată cu lansarea Femilift, un laser minim invaziv, cu rezultate demonstrate atât în cazuri de rejuvenare vaginală, tratamentul incontinenţei urinare sau prevenirea infecţiilor recurente, putem respira uşurate. Nu trebuie să ne mai supunem unei intervenţii chirurgicale. Până nu demult, aceasta era singura variantă pe care o aveam la îndemână.

„Rejuvenarea vaginală cu laser este o soluţie de ultimă generaţie, minim invazivă, ambulatorie, care promite o viaţă feminină de calitate. În plus, permite personalizarea tratamentelor”, explică dr. Kiss József Attila, primul ginecolog din România care a adus acest aparat în clinica sa din Miercurea Ciuc. „Pacientele care ne trec pragul se confruntă cu sindromul genitourinar al menopauzei, cu atrofie şi uscăciune vaginală (mai ales în urma unui cancer la sân), cu incontinenţă urinară de stres, cu negi genitali interni şi externi sau cu laxitate. Unele dintre ele optează pentru albire, întinerirea şi tonifierea labiilor mari sau îşi doresc o îngustare vaginală post-naştere.

Vestea bună este că, indiferent de caz, există o soluţie pentru fiecare. Procedura este sigură şi nedureroasă, nu necesită perioadă de recuperare şi intră în categoria tratamentelor pe care le putem face în pauza de masă de la birou.”Prevăzut cu o sondă igienică de unică folosinţă, care livrează uniform energia laser pixel CO2 de-a lungu mucoasei vaginale, Femilift provoacă o leziune controlată asupra ţesutului, vindecarea acestuia stimulând producţia de colagen. Pentru a beneficia de terapie în sine, trebuie să ne prezentăm la o consultaţie amănunţită şi să fi efectuat înainte testul Papanicolau, analiza lamei şi o ecografie transvaginală. Dr. Kiss va decide care este următorul pas. Protocolul impune trei şedinţe, rezultatele obţinute menţinându-se pe termen lung.

Foto: Hepta