Ce cărți noi citim în aprilie

carti 3

În aprilie, îți propunem opt romane fascinante, care te vor captiva încă de la primele pagini. Experiențele unor femei care au trecut prin orori inimaginabile din cauza jihadiștilor Statului Islamic, cartea Svetlanei Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură din 2015, dar și o poveste cu aromă de… ciocolată: iată care sunt noutățile lunii în materie de carte.

Începem aventura beletristică din aprilie cu La marginea livezii (editura Polirom), cartea lui Tracy Chevalier, autoarea care a reușit să dea un suflu nou romanului de atmosferă și care a scris Fata cu cercel de perlă (volum ecranizat, în 2003, cu Scarlett Johansson și Colin Firth în rolurile principale). La marginea livezii urmăreşte drumul pe care familia Goodenough şi-l croieşte în speranţa unei vieţi mai bune. Pentru că în Connecticut, de unde este James Goodenough, pământul familiei nu ajunge tuturor fraţilor, el hotărăşte să-şi caute propriul tărâm al făgăduinţei. Acesta se stabileşte cu familia într-un ţinut deloc prietenos din Ohio, unde plantează o livadă care îi schimbă complet viața.

Continuăm cu Poftă de ciocolată (editura Humanitas), unul dintre cele mai… delicioase romane semnate de Care Santos. Scriitoarea ne propune să le descoperim pe Sara, Aurora și Marianna – trei femei din trei secole, unite de pasiunea pentru ciocolată, cărora destinul le-a scos în cale aceeaşi ciocolatieră fină, din porțelan alb, produsă în Secolul Luminilor în manufacturile de la Sèvres. Aflăm astfel cele mai frumoase povești din epoci diferite și facem o plimbare fascinantă prin orașul dulciurilor și al operei, Barcelona.

Mergem mai departe cu un jurnal absolut impresionant, care în mod sigur nu va lăsa niciun cititor indiferent: Am fost sclava Daesh. Povestea unei fete kurde răpite de Statul Islamic (editura Polirom), o carte de Jinan, împreună cu Thierry Oberlé. „Daesh a intrat în sat! Daesh atacă!” Jinan se aştepta ca într-una din zile să fie nevoită să plece în grabă. Încă de la începutul verii lui 2014, sentimentul unui pericol iminent se răspândise în întreaga regiune şi, odată cu el, senzaţia că avea să se prăbuşească o lume: lumea ei. Jinan avea optsprezece ani când a fost răpită de jihadiştii Statului Islamic și era proaspăt căsătorită. A fost sechestrată, torturată şi obligată să se convertească la islam, urmând să aibă soarta tuturor prizonierelor nemusulmane ale Statului Islamic, aceea de a fi folosite că sclave sexuale de jihadişti. Timp de trei luni a trăit într-un adevărat infern, însă a avut noroc, reuşind să fugă la scurt timp.

Rămânem în sfera poveștilor care urmăresc condiția femeii într-un mediu periculos și vă propunem Fetele ascunse din Kabul (editura Meteor Press), cartea lui Jenny Nordberg. În Afganistan, naşterea unui fiu reprezintă un motiv de sărbătoare, în timp ce sosirea pe lume a unei fiice este adesea jelită ca o nenorocire. Astfel, a apărut şi un „al treilea tip” de copil: o fată crescută temporar ca băiat şi prezentată ca atare lumii exterioare. Jenny Nordberg realizează un tablou impresionant al societăţii în care multe femei îşi trăiesc clandestin copilăria şi pubertatea, întruchipând sexul favorizat social, pentru ca ulterior să fie silite să se mărite şi să aibă copii.

J. M. Coetzee reinventează în Foe (editura Humanitas) povestea din Robinson Crusoe. Aflată la bordul unui vas al cărui echipaj se revoltă, Susan Barton este lăsată în derivă pe mare, într-o barcă în care se mai află trupul neînsuflețit al căpitanului. După mai multe zile, ea ajunge pe legendara insulă a lui Crusoe, din romanul lui Daniel Defoe. Relația care se leagă între cele trei personaje – Susan, Crusoe și Vineri, companionul lui Crusoe – e una plină de compasiune și solidaritate, dar are, totodată, zone de umbră care deconspiră adevărata natură a raporturilor dintre ei: cruzimea și indiferența, teama și violența. În cele din urmă, sunt salvați de echipajul unei corăbii care se apropie de insulă, dar Crusoe moare în timpul călătoriei de întoarcere în Anglia. Susan Barton hotărăște să-l găsească pe Daniel Foe, pentru a-i propune să scrie despre teribila aventură pe care o trăise pe insulă.

Dacă te numeri printre cei care adoră poveștile istorice, și mai ales pe cele despre război, atunci nu trebuie să ratezi Războiul nu are chip de femeie (editura Litera), un roman semnat de Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură din 2015. Aceasta relatează teroarea celui De-al Doilea Război Mondial, având în vedere că şi-a dedicat şapte ani din viaţă colectării mărturiilor unor femei care, multe dintre ele, la momentul acela erau abia ieşite din copilărie. După primele sentimente de euforie, asistăm la o schimbare radicală de ton, pe măsură ce ajungem la punctul culminant al luptei, însoţit de partea sa de întrebări şi de suferinţă.

Considerat autorul unui singur roman, Ghepardul, Giuseppe Tomasi di Lampedusa este un scriitor de excepție. Stau mărturie fragmentele de amintiri din copilărie și cele trei povestiri publicate în acest volum, scrise în ultimii săi ani de viață. Sirena și alte povestiri (editura Humanitas) a ajuns, în timp, să fie considerată aproape unanim o capodoperă.

Încheiem seria de recomandări beletristice cu romanul lui John Grisham, Muntele familiei Gray (editura Humanitas). Viaţa Samanthei Kofer este una de invidiat. Fiică de avocaţi, beneficiind de cea mai bună educaţie oferită de instituţii prestigioase, ea alege să lucreze pentru cel mai mare cabinet de avocatură din lume, Scully & Pershing. Toate planurile îi sunt însă date peste cap de izbucnirea crizei din 2008. Peste noapte, Samantha se vede nevoită să se mute din Manhattan în Brady, Virginia, un orăşel uitat de soartă. De la un salariu anual de 180 000 de dolari, ea ajunge să ofere asistenţă juridică gratuită persoanelor nevoiaşe din bazinul carbonifer american. Totuşi, pentru prima oară în viaţă, Samantha simte că poate face cu adevărat diferenţa pentru cineva.

Shop this story!

Categorii Lifestyle