Ce cărți noi citim în noiembrie

Cum februarie este luna îndrăgostiților, astăzi vă propun, pe lângă noutățile beletristice, și cele mai frumoase povești de iubire ale momentului, numai bune de citit în această perioadă.

Seth Godin, Hopul, editura Publica
Dacă l-ați urmărit pe Seth Godin, știți deja că e unul dintre cei mai buni speakeri pe teme de marketing și afaceri. Și că volumele sale sunt totdeauna o sursă de inspirație, cu trucuri și sfaturi concrete. În Hopul, acesta pornește de la ideea că fiecare proiect nou, loc de muncă, hobby sau companie încep prin a fi distractive, dar, la un moment dat, devin foarte grele și nu mai sunt deloc amuzante. Apare un obstacol temporar, care va deveni mai ușor de depășit dacă insiști – Hopul. Sau poate că apare, de fapt, o fundătură, un impas fără ieșire. Ce înțeleg cu adevărat superstarurile este cum să deosebească aceste două situații. Ei realizează că recompensa este cu atât mai mare cu cât bariera care le stă în cale este mai înaltă. Dacă poți să depășești această stare, Hopul, și să devii cel mai bun, vei avea parte de profituri, glorie și securitate pe termen lung.

Guillermo Arriaga, Bivolul nopții, editura Vellant
În Bivolul nopții, un roman cu suspans, cu atmosferă tensionată, cu multă încărcătură emoțională, Guillermo Arriaga construiește un joc fascinant pentru personajele sale. Într-un Mexico City sălbatic și ploios, doi tineri iubesc aceeași femeie. Carismaticul Gregorio, prietenul lui cel mai bun, Manuel, și misterioasa Tania sunt prinși în vârtejul unui triunghi amoros care trece granițele dintre pasiune și nebunie, gelozie și violență, nihilism și autodistrugere. Sexul e peste tot, iubirea pare imposibilă, secretele și frica merg mână-n mână. Guillermo Arriaga scrie un roman puternic, tensionat, tandru și amenințător ca respirația bivolului nopții din visele lui Manuel. Iar dacă aveți nevoie de un motiv în plus pentru a citi această carte, vă spun doar că Arriaga este scriitorul care s-a ocupat de scenariile genialelor 21 grams, Babel și Amores Perros, trei filme regizate de Alejandro González Iñárritu.

Elif Shafak, Cele trei fiice ale Evei, editura Polirom
Una dintre cele mai cunoscute și premiate scriitoare din Turcia, Elif Shafak ne provoacă întotdeauna să descoperim în cărțile ei o lume mai puțin accesibilă, o lume a tradițiilor și a rigorii, în care femeile sunt victimele culturii lor. În urma unui incident ce are loc în drumul spre casa unor prieteni, Peri găsește o fotografie și tot trecutul său începe să i se deruleze în fața ochilor. Mai întâi îşi vede familia scindată de diferențele religioase. Apoi, rememorează anii de studenţie la Oxford, unde se împrieteneşte cu Shirin, o englezoaică-iraniană atee, şi cu Mona, o tânără de origine americano-egipteană foarte religioasă, cu care poartă discuţii aprinse despre islam şi feminism în casa din Jericho unde locuiesc împreună. Trei tinere aduse împreună de capriciile sorţii, Shirin, Mona şi Peri, încearcă să treacă astfel peste diferenţe şi prejudecăţi şi să-şi găsească locul într-o lume din ce în ce mai ameninţătoare.

Ruth Ware, Jocul minciunii, editura Trei
Scriitoarea Ruth Ware revine cu o nouă poveste plină de suspans, despre patru prietene și un legământ misterios. În școală, Isa și cele trei prietene ale ei jucau adesea Jocul Minciunii, convingându-i pe oameni de cele mai scandaloase povești. Acum, după șaptesprezece ani de secrete, ceva îngrozitor a fost descoperit pe plajă. Ceva care o va aduce pe Isa față în față cu propriul trecut și cu cele trei femei pe care nu le-a văzut de ani de zile, dar pe care nu le-a uitat niciodată.

Isabel Allende, Dincolo de iarnă, editura Humanitas
Fiecare volum semnat de Isabel Allende este unul special și asta pentru că are autoarea un fel unic de a povesti, de a stârni emoții puternice. Iar Dincolo de iarnă este cartea perfectă pentru luna februarie. În Brooklynul înzăpezit, o tamponare ușoară în trafic declanșează o neașteptată poveste de iubire târzie. Richard Bowmaster, un profesor universitar ipohondru și solitar, lovește mașina condusă de o guatemaleză, Evelyn Ortega, care trăiește și lucrează ilegal în casa unui afacerist periculos. Ceea ce la început pare un accident minor ia o turnură neașteptată când tânara, în mod evident speriată, sună la ușa lui Richard. În scurt timp, acesta cere ajutorul Lucíei Maraz, proaspăta lui chiriașă și colegă, o chiliană greu încercată de viață, dar care nu și-a pierdut optimismul. În jurul celor trei personaje, Allende țese o poveste emoționantă, abordând teme cu un impact uriaș: violența, imigrația, dragostea.

Fredrik Backman, Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, editura Art
O carte cu o duioșie aparte, Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău o are în prim-plan pe Elsa, o puștoaică de șapte ani, de o inteligență necruțătoare, care o face să fie diferită, dar și marginalizată. Singura care o înțelege este bunica sa, fost medic în zone calamitate, privită la rândul ei de ceilalți drept o nebună excentrică. Pentru că „toți copiii au nevoie de supereroi“, bunica inventează pentru Elsa povești în care toată lumea este diferită și nimeni nu trebuie să fie normal, iar scopul este să o pregătească pentru ceea ce urmează să afle și să i se întâmple în viață. Personajele din poveștile bunicii – care se dovedesc a fi chiar vecinii ei de bloc – îi vor fi alături în evenimentele care o vor lua cu asalt.

Jon Krakauer, În sălbăticie, editura Humanitas
În sălbăticie este un roman care a stat mai bine de doi ani în topul bestsellerurilor New York Times, o poveste inspirată din fapte reale absolut incredibile. Jon Krakauer relatează aventura lui Christopher McCandles, un tânăr care, la 24 de ani, hotărăște să renunțe la tot ce are, familie, bani, mașină, și să plece de unul singur în sălbăticia Alaskăi, pentru a trăi departe de lucrurile material și a se regăsi. Din păcate, experimentul său nu a funcționat, pentru că, după câteva luni, a fost găsit mort, cauza decesului său fiind, cel mai probabil, inaniția. Romanul a fost ecranizat în 2007 de către Sean Penn, cu Emile Hirsch în rolul lui McCandless.
Foto: pixabay.com