Cel mai bun plan pentru serile din decembrie? O carte bună, pe care nu o vei mai lăsa din mână până la final, o pătură moale și o ciocolată caldă alături.
Josie Silver, O zi de decembrie, editura Nemira
O carte în ton cu sezonul, care nu ar trebui să-ți lipsească de pe noptieră, O zi de decembrie este una dintre cele mai înduioșătoare povești de dragoste pe care le-am descoperit în ultima vreme. Laurie e convinsă că dragostea la prima vedere e un mit. Dar, într-o zi de decembrie, printr-o ninsoare puternică, zărește din autobuz un bărbat și știe imediat că l-a găsit pe EL. Convinsă că îi e sortit să-l revadă, își petrece un an de zile căutându-l prin toate cafenelele din Londra. Nu îl găsește. În schimb, îl reîntâlnește la o petrecere de Crăciun, când cea mai bună prietenă i-l prezintă pe noul ei iubit, Jack, bărbatul din stația de autobuz.
György Gáspár, Bogdan Nicolai, #LoveIsFun, editura Pagina de Psihologie
După zeci de ediții #LoveIsFun live pe pagina de Facebook A List Magazine, colegii noștri, György Gáspár și Bogdan Nicolai au hotărât să lanseze și o carte inspirată de subiectele dezbătute în cadrul emisiunii lor, prezentate din perspectiva amândurora. Volumul #LoveIsFun este o lectură savuroasă, în care știința se îmbină cu umorul, e sfetnicul de suflet la care apelăm, atunci când tot universul nostru s-a întors cu fundu-n sus, iar iubirea și sexul par să meargă pe două cărări diferite.
Stephen King, Owen King, Frumoasele adormite, editura Nemira
Bestseller New York Times, Frumoasele adormite este un volum care te va îngrozi și te va captiva încă de la primele pagini. Într-o colaborare spectaculoasă, Stephen King și fiul său, Owen King, pornesc de la o premisă originală și incendiară: ce s-ar întâmplă dacă ar dispărea femeile? Într-un viitor deloc îndepărtat, după ce adorm, femeile sunt acoperite de coconi asemenea fluturilor, iar dacă cineva îndrăznește să le tulbure somnul le va transforma în creaturi incredibil de agresive. Una singură, Evie Black, e imună la blestem. Și extrem de periculoasă pentru bărbați.
Peter Freestone, Freddie Mercury, editura Publica
Dacă luna trecută am văzut filmul Bohemian Rhapsody, acum este momentul să citim cea mai intimă poveste din câte s-au scriu despre legendarul Freddie Mercury. De la nume celebre ca Elton John, Kenny Everett, Elizabeth Taylor şi Rod Stewart, la armata nevăzută de iubiţi, oameni de casă şi pierde-vară, Peter Freestone i-a văzut şi i-a cunoscut pe toţi cei care au jucat un rol în tragicomedia care a fost viaţa scandaloasă a lui Freddie Mercury. Cei doi s-au împrietenit pe loc, Peter devenind repede asistentul personal al superstarului, fiind alături de el până la moartea acestuia, în 1991. Iar acum ne spune toată povestea…
Guillaume Musso, Un apartament la Paris, editura All
Irezistibil și plin de suspans, ca toate poveștile lui Musso, Un apartament la Paris este un thriller care te aduce în unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. „Cine sunteți dumneavoastră și ce căutați la mine în casă?”, întreabă o voce misterioasă. „Exact aceeași întrebare voiam să vă pun și eu”, i se răspunde cu furie. Dintr-o întâmplare inexplicabilă, Madeleine și Gaspard au închiriat același apartament în Paris. Madeleine lucrase în brigada criminalistică din Manchester, apoi la New York. Locuise și la Paris o vreme, iar aici se întorcea de fiecare dată când simțea nevoia să își oblojească rănile. Gaspard, un scriitor în căutarea inspirației, obișnuia să petreacă în fiecare an o lună în capitala Franței pentru a scrie o nouă piesă de teatru. Acum, viețile celor doi se intersectează într-un apartament din arondismentul 6, spațiul care i-a aparținut unui pictor celebru, Sean Lorenz, un artist cu un destin tragic.
Olga Tokarczuk, Ultimele povestiri, editura Polirom
Trei femei singure, care fug mereu de ceilalți, își caută împlinirea emoțională. Experiențele prin care trec sunt obișnuite, anodine, și atunci încercările de a se regăsi încep din nou. Dorind cu orice chip recunoașterea individualității lor, încearcă o soluție paradoxală: își abandonează soțul, părinții, rudele și se lasă împinse către o viață nomadă. Cea mai în vârstă, Parascheva, după ce‑și părăsește soțul și e părăsită, la rândul ei, de iubit, se izolează în iubiri trecute. Fiica ei, Ida, divorțată și ea, duce o viață itinerantă: este ghid turistic în Europa. Maia, fiica Idei, își crește singură fiul, neîncrezătoare în bărbați, și călătorește prin lume. Cele trei biografii alcătuiesc împreună un roman al căutării, al consensului pe care, până la urmă, cele trei protagoniste nu‑l ating. Vor descoperi însă ceva ce le ajută să se împace cu ele și cu lumea de care fug fără oprire: compasiunea.
Foto: Thought Catalog / Unsplash