Ce cărți noi citim în noiembrie

Luna aceasta citim cel mai recent roman lansat la noi de Herta Müller, scriitoarea de origine română care a obținut Premiul Nobel pentru Literatură în 2009, ne delectăm cu o poveste de John Green, autorul bestsellerului Sub aceeași stea, și descoperim noi lecturi fascinante.
Herta Müller, Regele se-nclină și ucide, editura Humanitas
Herta Müller revine cu un volum de nouă eseuri autobiografice, Regele se-nclină și ucide, nouă povești care te vor ține cu sufletul la gură și te vor cutremura.. Experiențele traumatizante ale autoarei sunt descrise cu o luciditate fără egal, constituindu-se într-o radiografie a vieții sub dictatură. Dar nu numai persecuțiile Securității și vătămările suferite sunt scoase în evidență în aceste eseuri, ci și modul în care acestea pot influența opera unui artist, pentru că, prin scris, Herta Müller a încercat să se elibereze de frică.
John Green, Un șir infinit de țestoase, editura Trei
John Green are milioane de fani în întreaga lume (și nu doar adolescenți), iar romanele sale se vând pe bandă rulantă. În Un șir infinit de țestoase, o avem în prim-plan pe Aza, o adolescentă de șaisprezece ani, care n-a avut niciodată de gând să încerce să dezlege misterul miliardarului dispărut Russell Pickett, însă la mijloc e o recompensă de o sută de mii de dolari, așa că decide să între în rolul de mică investigatoare. Iar cea mai bună și mai neînfricată prietenă a ei, Daisy, abia așteaptă să ancheteze acest caz alături de ea. Hotărâte să facă lumină într-un caz atât de complicat, cele două traversează împreună prăpastia socială care le separă de fiul lui Russell Pickett, Davis.
Aldous Huxley, Maimuță și esență, editura Polirom
Au trecut mulţi ani de la al Treilea Război Mondial. Elegantul şi candidul doctor Poole debarcă, alături de o echipă de exploratori, într-o Californie fantomatică, răvăşită de suflul deflagraţiei nucleare. Aici găseşte rămăşiţele unei umanităţi înstrăinate, pline de mutanţi, supuse unor idoli însetaţi de sânge, o civilizaţie pustiită unde prea puţinii supravieţuitori trăiesc după o nouă lege, care spune că nu poţi iubi decât o dată pe an. Curajoşii şi revoltaţii care îndrăznesc să evadeze sunt supuşi torturii şi eliminaţi. Urmărind povestea cu exactitate de scenariu, romanul dezvăluie pictural perspectivele şi detaliile unei lumi stranii şi neaşteptate, dar deloc improbabile, anunţate în celebrul roman distopic Minunata lume nouă.
Kelley Benham French, Thomas French, Juniper, editura Publica
Juniper French s-a născut cu patru luni înainte de termen, la 23 de săptămâni de gestaţie. Cântărea 570 de grame, iar trupul ei subţirel era de lungimea unei păpuşi Barbie. Capul ei era mai mic decât o minge de tenis, avea pielea aproape transparentă, iar prin piept i se vedea inima care abia pâlpâia. Bebeluşii precum Juniper, născuţi la limita viabilităţii, ridică o întrebare crucială: care este cea mai mare dovadă de dragoste – să îi salvezi sau să îi laşi să se stingă? Kelley şi Thomas French au ales să lupte pentru viaţa lui Juniper, iar acest roman este povestea lor despre graniţa dintre ceea ce este posibil şi ceea ce este corect.
Serge Joncour, Contează pe mine, editura Polirom
Dacă te fascinează poveștile de dragoste cu aer parizian, luna aceasta trebuie să ai această carte pe noptiera ta. Contează pe mine, cel mai recent roman semnat de Serge Joncour, distins chiar în anul apariţiei cu Prix Interallié, urmăreşte fascinanta poveste de iubire ce se înfiripă între doi tineri care locuiesc în acelaşi imobil din Paris. Aurore, o stilistă deja cunoscută, şi Ludovic, un fermier convertit în recuperator de datorii, par să nu aibă absolut nimic în comun. Însă o întâmplare stranie îi leagă pe neaşteptate: în curtea imobilului ajung nişte corbi care pe ea o îngrozesc şi de care el o ajută să scape. Între cei doi se formează astfel o legătură fermecătoare, care se preschimbă încetul cu încetul în iubire.
Agatha Christie, Crima din Orient Express, editura Litera
Luna aceasta, mai exact pe 24 noiembrie, va avea loc premiera filmului Murder on the Orient Express, ecranizarea romanului omonim de Agatha Christie, așa că e un moment numai bun să recitim acest volum. Un afacerist american găsit mort într-un compartiment închis pe dinăuntru în luxosul Orient Express, douăsprezece lovituri de cuțit și doisprezece călători, toți suspecți. De data aceasta însă, victima a cărei moarte o investighează Hercule Poirot nu mai este deloc nevinovată. Pe parcursul anchetei sale, detectivul belgian va descoperi ce consecințe tragice a avut un celebru caz de răpire și ucidere a unui copil asupra familiei acestuia și a altor apropiați. Iar în cele din urmă, va trebui să răspundă la o întrebare cu care nu s-a mai confruntat: Poate fi crima justificabilă?
Foto: hepta.ro