Judecând după zilele friguroase și ploioase din ultimele zile, concluzia e una singură: s-a deschis oficial sezonul serilor petrecute în păturică pufoasă, cu o carte bună în brațe și un ceai delicios alături. De recomandările beletristice ale lunii ne ocupăm noi, pentru că am descoperit câteva titluri foarte faine și vrem să le împărtășim cu tine, însă recuzita o lăsăm deocamdată în seama ta.
Începem?
Arundhati Roy, Dumnezeul lucrurilor mărunte, editura Humanitas
Dumnezeul lucrurilor mărunte este romanul de debut al scriitoarei de origine indiană Arundhati Roy, volumul care i-a adus acesteia premiul Booker Prize. În paginile sale, autoarea ne propune o călătorie în timp și spațiu, în sudul Indiei din 1969, într-un univers cu totul și cu totul fascinant. În prim-plan sunt gemenii Rahel și Estha își trăiesc vârsta nevinovată la adăpostul unei familii pestrițe: frumoasa, dar singuratica lor mamă, care îl iubește noaptea pe bărbatul pe care copiii ei îl adoră ziua, bunica lor oarbă, care cânta la vioară, unchiul lor drag, marxist radical și afemeiat fără scăpare, o mătușă antipatică, pe care o dezamăgire în dragoste a făcut-o să se bucure de toate nefericirile celor din jurul ei. Dar când verișoara lor din Anglia împreună cu mama ei vin în vizită de Crăciun, gemenii află că lucrurile se pot schimba într-o clipă.
Ayse Kulin, Ultimul tren spre Istanbul, editura Nemira
Ayse Kulin ne propune toamna aceasta o poveste de dragoste plină de emoție și suspans, pe care nu vei mai vrea să o lași din mână până nu îi descoperi deznodământul. Ultimul tren spre Istanbul urmărește povestea Selvei, fiica unui conducător otoman, care pleacă la Paris să înceapă o nouă viață cu Rafael, soțul ei, fiul unui medic evreu. Numai că Franța este invadată de naziști. În timp, cei doi îndrăgostiți aflați în exil descoperă că nimic – nici războiul, nici politica și nici măcar religia – nu poate desface legăturile de familie. Împreună străbat un continent măcinat de conflicte, suspiciuni, violențe și, în căutarea libertății, riscă tot.
Paulo Coelho, Hippie, editura Humanitas
Faimosul Paulo Coelho revine cu un volum autobiographic, Hippie, care are toate șansele să devină noul său bestseller. Paulo, un brazilian de 23 de ani care își dorește să devină scriitor, străbate lumea în căutarea libertății și a sensului profund al existenței. La Amsterdam o întâlnește pe Karla, o tânără olandeză care își așteaptă însoțitorul predestinat pentru a ajunge în Nepal. Drumurile lor se încrucișează în Piața Dam, unde hotărăsc să plece împreună cu legendarul Magic Bus, urmând o cunoscută rută hippie. Călătoria lor prin Europa marchează începutul unei povești de dragoste și al căutării de sine. La Istanbul, Paulo trece printr-o serie de experiențe inițiatice care îi dau posibilitatea să descopere valori și principii ce-l vor ghida întreaga viață.
Eric Ries, The Startup Way, editura Publica
Odată cu The Lean Startup, bestsellerul său vândut în milioane de exemplare, Eric Ries a lansat o mișcare globală. Concepte precum „produsul minim viabil”, „testarea A/B” și „pivotarea” au schimbat limbajul afacerilor. În acest nou volum, autorul vine cu exemple concrete și se inspiră din poveștile despre transformările unor multinaționale precum General Electric și Toyota, a unor titani precum Amazon și Facebook și a unor nou-veniți ca Airbnb și Twilio. El construiește un cadru nou de management antreprenorial: o abordare completă, care duce la inovație și produce creștere susținută, chiar și în mediile cu incertitudine crescută.
Darcey Bell, O simplă favoare, editura Litera
Cartea care a inspirat filmul A Simple Favor, cu Blake Lively și Anna Kendrick în rolurile principale, lansat de curând și în România, este un must dacă îți plac poveștile pline de suspans. Totul începe cu o simplă favoare, un lucru pe care mamele îl fac una pentru alta în mod obișnuit. Când prietena sa cea mai bună, Emily, o roagă pe Stephanie să-l ia pe băiețelul ei, Nicky, de la școală, după terminarea orelor, ea e bucuroasă să o ajute. Dar Emily nu se mai întoarce. Nu răspunde la telefon și la mesaje. Stephanie simte că s-a întâmplat ceva îngrozitor – Emily nu l-ar părăsi niciodată pe Nicky. Îngrozită, ea apelează la cititoarele blogului ei pentru ajutor și îi oferă lui Sean, chipeșul și reticentul soț al lui Emily, tot sprijinul său. Apoi, ea și Sean primesc o veste șocantă: Emily e moartă. Dar coșmarul nu s-a sfârșit, pentru că, în curând, Stephanie începe să-și dea seama că nimic nu este atât de simplu precum pare.
Matthew Weiner, Heather, cu totul, editura Polirom
Matthew Weiner este creatorul serialului Mad Men și producătorul executiv al serialului The Sopranos, așa că știm deja că se pricepe la povești. În Heather, cu totul, Mark şi Karen Breakstone formează un cuplu tipic din clasa înstărită newyorkeză. Cei doi duc o viaţă liniştită, prosperă şi destul de ternă până în momentul când li se naşte unicul copil, Heather, o fată de o frumuseţe şi o inteligenţă ieşite din comun. La vârsta adolescenţei, Heather ajunge să vadă fragilitatea şi superficialitatea legăturii dintre părinţii ei. În acelaşi timp, într-un orăşel din New Jersey se naşte şi creşte Bobby Klasky, fiul unei mame dependente de droguri şi al unui tată necunoscut. Crescut printre sticle de băutură, droguri şi scrumiere pline de chiştoace, Bobby pare sortit unei vieţi sordide, în ghetou sau chiar în puşcărie. Nici el, nici Heather nu au habar că destinele lor se vor intersecta.
Foto: Alex Geerts / Unsplash