Pentru serile călduroase de vară, am descoperit „rețeta” perfectă: o limonadă rece, un șezlong sau un hamac la umbră și, bineînțeles, o carte interesantă. Sau două. Sau trei. Sau câte ne permite bagajul de vacanță.
Iar partea bună este ca în această lună avem o mulțime de povești frumoase din care putem alege, așa că iată care sunt propunerile noastre.
Luna trecută, David Sedaris a venit la București pentru lansarea volumului Eu o să vorbește drăguț cândva (editura Publica) și le-a citit celor prezenți la eveniment câteva fragmente din eseurile sale pline de umor și tâlc. Vesel și energic, autorul a povestit despre încercările sale de a învăța franceza, despre copilăria lui, despre homosexualitate, oameni și momentele dificile peste care trebuie să trecem păstrându-ne optimismul. Eu o să vorbește drăguț cândva este colecție de eseuri în care Sedaris relatează într-un mod simpatic cele mai amuzante povești din viața sa.
Vara este momentul perfect pentru poveștile dedicate romanticilor incurabili, iar cartea lui Jojo Moyes, Înainte să te cunosc (editura Litera), a cărei ecranizare a avut premiera pe 1 iulie, nu trebuie să îți lipsească din bagajul de vacanță. După ce îți pierde locul de muncă de la ceainăria The Buttered Bun, Lou Clark este nevoită să se reorienteze rapid, pentru a-și putea ajuta financiar familia în continuare. Ea ajunge astfel să lucreze în casa familiei Traynor, unde trebuie să aibă grijă de morocănosul William, un bărbat care, în urma unui accident de motocicletă, a rămas aproape total paralizat.
Paula McLain, autoarea bestsellerului Soția din Paris, o carte absolut senzațională, revine cu Zbor în jurul soarelui (editura Humanitas), un roman despre o femeie extraordinară: Beryl Markham, aviatoarea care a realizat primul zbor solo peste Atlantic, de la est la vest. Beryl are doar câţiva ani când se muta la o fermă din Kenya, iar la scurtă vreme mama ei o părăseşte. Singura sursă de informaţii despre lume sunt baştinaşii kip, care trăiesc pe pământul tatălui său. Prima şi cea mai importantă lecţie învățată de Beryl ţine de libertatea deplină, în armonie cu natura africană, pe care începe s-o respecte şi s-o preţuiască. În acest fel, fetiţa se transforma încetul cu încetul într-o tânără curajoasă, pregătită pentru lucruri extraordinare.
Continuăm lista propunerilor beletristice de vacanță cu Oamenii fericiți citesc și beau cafea (editura Trei) de Agnes Martin-Lugand. Povestea lui Diane începe în mod brutal cu moartea soțului și a fetiței sale, eveniment care o aruncă în cea mai cumplită depresie. Totul se oprește în loc, în afară de inima sa, care continuă să bată cu încăpățânare. Când cel mai bun prieten al ei, Felix, îi propune o călătorie ca început pentru o nouă viață, Diane alege să îndeplinească o mai veche dorință a fostului ei soț și se refugiază departe de lume, într-o mică așezare din Irlanda. O întâlnire neașteptată cu un bărbat taciturn o face pe Diane să vadă din nou lumea cu încredere și curaj!
Dacă te pasionează poveștile pline de suspans, A doua fata (editura Rao), romanul de debut al lui Maggie Mitchell, este o alegere grozavă! Două fete sunt răpite şi duse într-o cabană din pădure unde stau alături de răpitorul lor șarmant, între ei formându-se o legătură de iubire şi ură. Aproape douăzeci de ani mai târziu, una din ele, devenită profesor de engleză la un colegiu, îşi retrăieşte drama în paginile unui roman. Cea de-a doua, devenită actriţă în Los Angeles, descoperă citind scenariul filmului care urma să-i relanseze cariera o poveste terifiant de cunoscută. Cele două se reîntâlnesc, luptându-se cu amintirile lor dureroase, dar şi cu un nou pericol.
În cei opt ani petrecuţi la jumătatea secolului trecut în ţinuturile mlăştinoase de la confluenţa Tigrului cu Eufratul, Wilfred Thesiger a ajuns să-i înţeleagă şi să-i admire pe locuitorii din această zona şi stilul lor de viaţă neschimbat de atâta vreme. Călătorind din sat în sat cu canoea, Thesiger vede case din stuf cu o arhitectură impresionantă, canale şi lacuri pline de peşti şi păsări acvatice, insule plutitoare şi turme de bivoli de apă, asistă la vânători de mistreţi, la accidente, conflicte şi vendete. Astfel îi cunoaşte pe oamenii acestei regiuni, arabi curajoşi, ospitalieri şi loiali, care aveau să sufere enorm de pe urmă distrugerilor din timpul regimului lui Saddam Hussein. Cartea sa, Printre arabii din sudul Irakului (editura Polirom) este un omagiu adus acestor oameni şi o mărturie tulburătoare despre o cultură şi un ecosistem care astăzi aproape că au dispărut.
În Cum să ai o zi bună (editura Publica), Caroline Webb explică exact cum să aplicăm informaţiile ştiinţifice în ritualurile noastre zilnice. Autoarea decodifică trei mari idei ştiinţifice într-un ghid care ne arată pas cu pas cum să ne stabilim priorităţile, cum să ne folosim timpul la maximum, cum să ne descurcăm cu brio în orice interacţiune, cum să ne comportăm cât mai inteligent, cum să ne întărim impactul personal, cum să fim rezistenți în faţa obstacolelor şi cum să ne stimulăm energia şi bucuria. În plus, autoarea ne învaţă cum să navigăm cu graţie şi uşurinţă printre provocările tipice locurilor de muncă moderne, de la conflictele cu colegii, până la şedinţele plictisitoare şi căsuţele de email prea pline.
Una dintre cele mai importante scrieri autobiografice ale lui Franz Kafka este Scrisoare către tata (editura Humanitas), care se adaugă Jurnalului şi volumelor de corespondenţă. Paginile adresate tatălui său, Hermann Kafka, sunt scrise în 1919, după ultima încercare eşuată a lui Franz de a se căsători. „Eternul fiu”, cum l-a numit unul dintre comentatori pe Franz Kafka, se războieşte o viaţă întreagă cu tatăl său. Cu toate acestea, cititorul are senzaţia că fiul luptă fără să vrea împotriva lui însuşi, doar ca să nu-l vadă pe tată, pe tatăl mitic, pierzând.
SHOP THE STORY! Cumpără-ți cărțile de vacanță de mai jos.