Ce cărți noi citim în iunie

colaj carti 11

Vara este în sfârșit aici, zilele sunt din ce în ce mai calde, așa că este timpul să ne gândim serios la planurile de vacanță și să ne „echipăm” corespunzător. Însă, indiferent de locul în care mergem, o carte bună (sau mai multe) ar trebui să fie în topul lucrurilor de pus în bagaj.

Pentru un drum lung (și nu numai), lecturile sunt cel mai bun remediu, așa că iată care sunt noutățile pe care nu trebuie să le ratezi în luna iunie.

Începem cu o poveste despre un oraș fascinant: Istanbul Istanbul (editura Polirom), de Burhan Sonmez. Patru prizonieri stau închişi în celula unui centru de tortură. Atunci când nu sunt maltrataţi, ei spun, pe rând, poveşti despre Istanbul, istorisiri ca un balsam împotriva durerii şi fricii, exerciţii de rezistenţă. Tortura nu-i dezumanizează, sentimentele bune nu li se şterg din minte, deși furia torţionarilor se dezlănţuie asupra lor. Pornind de la destinul celor patru oameni închişi în celula cu numărul 40, romanul ajunge treptat să reflecte viaţa locuitorilor Istanbulului de la suprafaţă, cu suferinţele şi visurile lor, şi să aibă în prim plan marele oraş, aşa cum se vede el în oglinda trecutului şi în cea a prezentului.

Continuăm cu ultima carte semnată de Robert Galbraith (pseudonimul folosit de J. K. Rowling), un nou roman din seria Cormoran Strike, numai bun pentru amatorii genului polițist: Carieră malefică (editura Trei). Robin Ellacott primește un pachet misterios și descoperă îngrozită că înăuntru e un picior de femeie. Șeful ei, detectivul privat Cormoran Strike, e mai puțin surprins, dar la fel de alarmat. În trecutul lui există patru oameni care, crede el, ar putea fi responsabili – și Strike știe că oricare dintre ei e capabil, pe termen lung, de cele mai cumplite acte de cruzime. În timp ce poliția se concentrează asupra singurului suspect pe care Strike tinde din ce în ce mai mult să-l absolve de vină, el și cu Robin își asumă rezolvarea cazului și explorează lumile tenebroase și bizare ale celorlalți trei bărbați. Dar, pe măsură ce alte fapte îngrozitoare au loc, cei doi încep să fie presați de timp…

Bestseller New York Times, cartea lui Daniel Goleman, Leadership: Puterea inteligenței emoționale (editura Curtea Veche) explorează impactul inteligenţei emoţionale asupra excelenţei individuale şi organizaţionale. Fiecare capitol al lui Goleman este un instrument unic şi util, care-i ajută pe lideri, traineri, recrutori de resurse umane, administratori şi educatori să-i ghideze şi motiveze cu eficienţă pe ceilalţi.

Dacă te numeri printre fanii lui Stephen King, Misterul regelui. Despre scris (editura Nemira) este lectura perfectă pentru tine. Într-un fel profund personal, autorul pune sub lupă literatura. A lui şi a altora. Vine cu trusa de instrumente a scriitorului. Plus o listă de lecturi obligatorii. Plus teme pentru acasă. Plus secvenţe de viaţă privată şi episoade dintr-un trecut neocolit de senzaţii tari, trecutul unui scriitor admirat de milioane de cititori. Plus nenumărate idei despre literatură şi măştile sale, despre ficţiune şi forţele ei, despre cititori şi dorinţele lor.

Există lucruri pe care am învățat să le facem într-un anumit mod și pur și simplu nu vrem să trecem la o altă abordare. Ne-am obișnuit cu unele lucruri, iar schimbarea, într-un fel sau altul, a ajuns să ne sperie. În Puterea obișnuinței (editura Publica), Charles Duhigg ne poartă spre culmile palpitante ale descoperirilor științifice care explică de ce există deprinderile și cum pot fi modificate acestea. Cu ajutorul unor istorisiri captivante, care ne poartă din sălile de ședințe ale conducerii companiei Procter & Gamble până la marginea terenurilor pe care se dispută meciurile din National Football League și la linia frontului din timpul mișcării pentru drepturi civile, Duhigg prezintă un mod cu totul nou de înțelegere a naturii umane și a potențialului său.

Autorii suedezi Maj Sjöwall și Per Wahlöö revin cu un nou roman care promite să te țină în suspans încă de la primele pagini. Polițistul care râde (editura All), carte distinsă cu Premiul Edgar pentru cel mai bun roman polițist din partea asociației Mistery Writers of America, urmărește aventurile detectivului Martin Beck. Pe trotuarul de pe Norra Stationsgatan, Stockholm, în interiorul unei zone delimitate de poliție, este parcat un autobuz roșu cu două etaje. Cu puțin timp înainte, un asasin misterios a declanșat o ploaie de împușcături în mijlocul de transport în comun. Opt călători au fost uciși și unul rănit, în ceea ce presa avea să considere un atac absurd al unui psihopat periculos. Printre cei uciși se numără și tânărul detectiv Åke Stenström, care în ultima perioadă se implicase în investigarea unei crime nerezolvate de ani buni. Detectivul Martin Beck suspectează că măcelul din autobuz a fost doar o modalitate de a masca uciderea deliberată a detectivului Stenström. Investigațiile lui deranjaseră pe cine nu trebuia.

Erik Larson ne propune în Diavolul din orașul alb (editura Publica) o poveste incredibilă despre Expoziția Universală de la Chicago din 1893, cunoscută drept Orașul Alb, și despre doi bărbați – unul, arhitect, celălalt, criminal în serie – ale căror destine s-au întrepătruns. Arhitectul este Daniel H. Burnham, omul din spatele Orașului Alb, un loc grandios, vizionar, cu clădiri albe, unde a avut loc o expoziție inedită. Criminalul este H. H. Holmes, un medic chipeș, cu ochi albaștri și pătrunzători. El se foloseşte de atracția creată în jurul expoziției și de propriul șarm malefic, pentru a atrage zeci de tinere în capcana morții.

Roman de campus, poveste de dragoste, thriller captivant cu elemente de road movie, carte tradusă în peste zece limbi, Calea Idei Brown (editura Humanitas), de Ricardo Piglia, este o poveste absolut fascinantă despre frustrări, eșecuri și… pasiuni periculoase. Emilio Renzi părăseşte Argentina încercând să fugă de problemele din viața sa, de amintirea unui mariaj încheiat. Lumea americană în care vrea să se reinventeze este însă una plină de constrângeri, dominată de violenţe și conflicte. Ida Brown este o femeie seducătoare care îl fascinează pe acesta și îl atrage într-un misterios joc erotic, oferindu-i iluzia unei „reinventări“. După accidentul în care tânăra îşi găseşte moartea, Renzi se cufundă în cea mai adâncă disperare, mai ales că devine suspect în acest caz încurcat.

Shop this story!

Categorii Lifestyle