Gata, e oficial: vara și-a intrat în drepturi, iar noi deja ne-am apucat să conturăm planurile de vacanță. Însă indiferent unde ne vor purta drumurile în următoarele trei luni, un lucru este sigur: vom avea de fiecare dată în bagaj o carte bună. Sau două. Sau trei.
Pentru drumurile cu trenul sau mașina și zborurile îndelungate. Pentru sesiunile de relaxare la plajă. Pentru toate clipele libere în care vrem să ne bucurăm de o lectură simpatică. Am pus deja ochii pe câteva noutăți, însă, dacă aveți și alte recomandări beletristice, le așteptăm cu mare drag.
George R. R. Martin, Foc și sânge, editura Nemira
Poate că serialul HBO Game of Thrones s-a încheiat, dar urzeala tronurilor continuă datorită lui George Martin, care ne propune, în Foc și sânge, ne propune o perspectivă foarte interesantă a poveștii. Cu sute de ani înainte de Urzeala Tronurilor, Casa Targaryen, singura familie de stăpâni ai dragonilor care supraviețuiește decăderii Valyriei, se stabilește la Piatră Dragonului. Aceasta va fi povestea generațiilor de conducători care, începând cu legendarul Aegon Cuceritorul, se luptă pentru a păstra Tronul de Fier, până la rebeliunea care aproape i-a distrus. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Dansul Dragonilor? Care au fost crimele oribile ale lui Maegor? Cum era Westeros când dragonii făceau legea din ceruri? Cum era Valyria după dezastrul care a lovit-o? La acestea și multe alte întrebări răspunde cronica unui maester al Citadelei, completând istoria tulburătoare și pasionantă a Targaryenilor.
Victoria Turk, Maniere digitale, editura Baroque Books&Arts
Victoria Turk este senior editor la WIRED UK, unde supervizează secțiunea despre cultură, se ocupă de conținutul video al publicației și scrie atât pentru print, cât și pentru online. Iar în Maniere digitale și-a propus să ne arate cum ar trebui să stea treaba cu… eticheta în mediul online. Poate că știi cum trebuie să te porți la o cină, dar cât de sigur ești asupra bunelor maniere pe grupurile de WhatsApp?Profilul tău de Tinder îndeplinește oare standardele de bună-cuviință general acceptate? Și ce ar trebui să știi despre social media, acest butoi cu pulbere al etichetei online? Victoria Turk vine cu răspunsurile potrivite.
Michel Houellebecq, Serotonină, editura Humanitas
Ajuns într-un punct critic al existenței, protagonistul Florent-Claude Labrouste își propune să dispară de bunăvoie, să renunțe la profesie, la viața socială, la cunoștințe. Își șterge urmele, se refugiază în hoteluri (unde musai trebuie să existe camere pentru fumători), străbate nostalgic (și deplânge) o Franță rurală ruptă de rosturile ei tradiționale, străduindu-se să se întoarcă în trecutul personal. Își revizitează amorurile defuncte, un prieten, singurul, din tinerețe, încearcă zadarnice reconectări la momentul prezent, alternate cu visuri de sinucidere matematic puse la cale, dar rămâne la fel de pustiu pe dinăuntru, cu un tablou al eșecului sufletesc, pe care și l-a făcut din cele 3 000 de fotografii ce îi rămăseseră în laptop, imprimate și lipite pe pereții ultimei sale locuințe. Dintre ele, vibrează viața în doar vreo trei, cele care îi păstrează imaginile singurelor lui iubiri posibile, cu Kate și Camille.
Matt Haig, Gânduri de pe o planetă nervoasă, editura Nemira
Dacă ați citit Câteva motive să iubești viața, o carte despre care am povestit aici, atunci nu aveți voie să ratați continuarea bestsellerului scris de Matt Haig. În noul volum, autorul ne propune câteva teme de gândire foarte interesate: Cum trăim pe o planetă care ne înnebunește? Cum rămânem oameni într-o lume tehnologică? După ce a suferit de atacuri de panică, anxietate și depresie, Matt Haig s-a gândit mult la impactul pe care lumea exterioară îl are asupra noastră. În Gânduri de pe o planetă nervoasă vorbește despre fenomene generale ca inegalitatea socială, rețelele de socializare sau știri și până la obiceiurile noastre zilnice, modul în care dormim, în care facem mișcare sau în care disociem între minte și corp.
Dave Itzkoff, Robin Williams, editura Publica
De la stilul său rapid de stand-up la rolul de debut din Mork & Mindy și la impresionanta interpretare din Good Will Hunting, pentru care a câștigat Premiul Oscar, Robin Williams a fost și va rămâne mereu o legendă, un actor unic și un comedian inovator. Uneori părea să fie posedat, perorând despre cultură, politică și revelaţii personale cu o intensitate și o agerime uluitoare, trecând cu repeziciune de la un personaj la altul. Însă așa cum ne arată Dave Itzkoff în această biografie revelatoare, geniul lui Robin Williams masca un nucleu profund de emoţii conflictuale și de îndoieli de sine. Autorul ne mai arată și cât de mult s-a luptat Robin cu dependenţa, depresia și, la finalul vieţii, cu acea boală invalidantă, care l-a afectat în moduri rămase necunoscute fanilor săi. Bazată pe mai mult de o sută de interviuri originale cu membri ai familiei, prieteni și colegi, precum și pe o cercetare atentă a arhivelor, cartea este o perspectivă nouă și originală asupra unui actor a cărui activitate a atins coarda sensibilă a unui număr colosal de oameni.
Cecelia Ahern, ROAR, editura All
Cecelia Ahern, autoarea bestsellerului P.S.: Te iubesc, revine cu un volum de proză scurtă captivant, numai bun de citit vara aceasta. Aceasta surprinde acel moment din viața tuturor femeilor în care acestea simt nevoia să strige. Femeile oftează. Își aud tremurul din voce și simt cum o gheară le strânge inima în piept. Șoptesc. Mormăie. Nu-și mai găsesc cuvintele. Sunt cât se poate de diferite, dar au un lucru esențial în comun. În cele din urmă, toate își regăsesc echilibrul, puterea, hotărârea de care au nevoie pentru a-și schimba viața. Mai întâi, reușesc să surâdă, chiar în timp ce vocea din mintea lor țipă panicată. Apoi izbucnesc în râs. Pe măsură ce în zâmbetul lor se oglindește fericirea, apar și sclipirile din privire.
Foto: Unsplash.com