Plaja te aşteaptă, bagajele sunt aproape gata, însă… mai ai un singur mic detaliu de care să te ocupi: lecturile de vacanţă! Dacă încă nu ţi-ai pregătit lista, nu îţi face griji: avem noi câteva propuneri care, în mod sigur, te vor tenta şi pe tine!
Pentru romanticii incurabili şi cei îndrăgostiţi de Paris, romanul lui Romain Gary, Clar de femeie, ecranizat în 1979, este probabil cea mai bună carte de vacanţă. În Paris, pe rue de Bourgogne, are loc o întâlnire neaşteptată: abia întors de la aeroport, pe o ploaie monotonă, Michel coboară dintr-un taxi și o lovește cu portiera pe Lydia. El cunoaște toate cotloanele nefericirii și nimic nu-l mai poate surprinde. Ei îi este frică de viitor în aceeași măsură în care este traumatizată de trecut. Alchimia funcționează cu rapiditate: el o privește cu afecțiune, ca și când ar fi regăsit pe cineva drag, ea se uită în altă parte, de parcă s-ar teme că i s-au epuizat resursele iubirii. Au ei vreo şansă împreună? Pot lăsa în urmă trecutul, păşind cu încredere către viitor?
Cartea lui Paolo Cognetti o să vă aducă aminte de copilărie, de aventurile din acea perioadă, de inocenţă şi jocurile de-atunci, aşa că e numai bună de citit la drum lung. Pietro e un băieţel de la oraş, solitar şi cam morocănos. Mama munceşte într-un centru de consultanţă familială de la periferie şi talentul ei este să le poarte de grijă celorlalţi. Tatăl este chimist, un bărbat irascibil, care se întoarce acasă plin de furie în fiecare seară. Pe părinţii lui Pietro îi uneşte o pasiune comună: muntele. Când descoperă sătucul Grana, la poalele masivului Monte Rosa, simt că au găsit locul potrivit: Pietro va petrece toate vacanţele acolo. În acest loc, aşteptându-l, se află Bruno, cu părul lui blond şi gâtul ars de soare, care e de aceeaşi vârstă cu el, dar, în loc să fie în vacanţă, duce vacile la păscut. Cei doi încep să exploreze un ţinut fascinant, să vadă lucrurile altfel, să dezvolte o legătură care va învinge barierele timpului.
Bestseller New York Times, o poveste despre o Cenuşăreasă modernă, Prinţesa de hârtie o are în prim plan pe Ella Harper, o tânără pentru care viaţa nu a fost niciodată uşoară. S-a tot mutat din oraș în oraș împreună cu mama sa, chinuindu-se să facă rost de bani și sperând ca într-o zi să scape de sărăcie. După ce îl cunoaște pe Callum Royal, un om de afaceri multimilionar, viața ei se schimbă. Are parte de absolut tot ce îşi doreşte. Totuși, ceva ciudat se întâmplă în casa familiei Royal. Cei cinci băieți ai lui Callum ascund un secret. Niciunul n-o vrea pe Ella în casa lor, mai ales Reed. Dar ea se simte atrasă de el și va trebui să lupte din toate puterile să nu-i cadă în plasă…
Un roman despre curajul de a o lua de la început, Zeii tangoului te poartă în paşi de dans prin locuri absolut fermecătoare. Când ajunge din Italia la Buenos Aires, în 1913, Leda are şaptesprezece ani, o valiză şi o vioară. Rămasă fără soţul promis, trebuie să-şi construiască o altă viaţă într-o altă ţară. Sedusă de ritmurile tangoului, vrea să facă muzică. Dar tangoul este o lume a bărbaţilor. Viaţa scandaloasă şi întunecată din cabarete şi bordeluri se împleteşte cu farmecul muzicii, aşa că eroina care înfruntă tabuuri şi prejudecăţi are nevoie de o nouă identitate.
Dacă vrei să îţi faci timp şi pentru câteva „lecţii” în vacanţă, Teoria sentimentelor morale este carte ape care trebuie să o pui în bagaj. Celebru pentru Avuția națiunilor, tratatul său consacrat economiei de piață, Adam Smith a fost considerat mult timp un promotor de frunte al egoismului. Dar, în prima sa carte, Teoria sentimentelor morale, el a cercetat reversul interesului economic egoist: interesul binelui general. Tratatul clasic al lui Smith promovează idei despre altruism, dreptate și simpatie, care au căpătat din nou importanță în afaceri și în politică, oferind o viziune despre responsabilitatea socială care continuă să fie foarte influentă chiar și după 250 de ani de la prima ediție a cărții.
Foto: hepta.ro