Pentru pasionaţii de lectură, începutul unui an nou aduce şi un nou Reading Challenge pe Goodreads. Şi, chiar dacă nu ducem întotdeauna misiunea beletristică până la capăt, provocarea Goodreads este cel mai bun imbold. Care chiar ne motivează… până la un moment dat.
Aşadar, în cazul în care vreţi să începeţi challenge-ul încă de acum, am alcătuit o selecţie cu noutăţile lunii în materie de cărţi.
În această lună, James Rebanks ne propune Viaţa păstorului (editura Publica) o lectură autentică, inspirată de experienţa sa, o poveste despre tradiţii, despre ritualuri, despre legătura omului cu natura. Pentru unii dintre noi, viaţa este în totalitate propria creaţie, dar nu şi pentru Rebanks, primul născut al unui păstor, membru al unei familii care a trăit generaţii la rând în Lake District (Marea Britanie) şi împrejurimi. Stilul lor de viaţă este dictat de anotimpuri şi de muncile specifice acestora, aşa cum se întâmplă de sute de ani, iar întregul volum este un documentar fascinant despre o lume necunoscută nouă, dar cu totul specială şi cu totul specială.
Anna Gavalda, autoarea bestsellerului Împreună (ecranizarea romanului Ensemble, c’est tout, cu Audrey Tautou şi Guillaume Canet în rolurile principale, a avut premiera în 2007), revine cu o carte foarte interesantă, lectura perfectă pentru începutul anului: O viaţă mai bună (editura Polirom). La douăzeci şi patru de ani, Mathilde şi-a abandonat studiile de master pentru o slujbă insipidă şi comodă, locuieşte cu chirie într-un apartament împreună cu două fete plictisitoare, se împiedică în relaţii sentimentale pasagere şi îşi îneacă nefericirea în băutură. Totuşi, din ziua în care pierde plicul cu cei 10 000 de euro destinaţi renovării locuinţei, viaţa ei îşi schimbă cursul radical. La rândul său, tânărul Yann trebuie să se mulţumească cu o slujbă groaznică, se simte cumplit de singur şi deprimat şi se gândeşte adesea să se arunce în apele tulburi ale Senei. Însă o întâmplare neaşteptată îl determină să pornească în căutarea unei vieţi mai bune, care să aibă sens şi să îi aducă fericirea. Romanul Annei Gavalda reuneşte astfel poveştile a doi tineri inteligenţi, amuzanţi, atrăgători, şarmanţi şi sufletişti, care ţin în mâini cheia succesului, însă nu prea ştiu să descuie poarta spre o viaţă împlinită.
Dacă te numeri printre fanii serialului Downton Abbey, atunci trebuie să îţi începi anul cu romanul lui Anthony Trollope: Doctorul Thorne (editura Nemira). Scriitorul descrie o societate în care domnesc ipocrizia şi snobismul şi ne face cu cunoştinţă cu pretenţioasa familie De Courcy, cu pragmatica Miss Dunstable şi cu deplorabilul Sir Roger Scatcherd, personaje care mai de care mai colorate, prinse într-un joc al aparenţelor.
După ce a debutat la începutul anilor 2000 cu un roman de ficțiune, RealK, Dragoş Bucurenci revine cu un volum inspirat din propriile sale experienţe: Despre curajul de a ne lăsa văzuți (editura Curtea Veche). Romanul este alcătuit din articolele pe care le-a publicat în Dilema Veche, Elle, Esquire, Photo, The One, dar și pe blogul său, bucurenci.ro. Preia și unele dintre conferințele sale susținute la TEDx Cluj și TEDx Eroilor, ceea ce face ca această carte să fie, simultan, un volum de publicistică, de eseistică și de literatură dedicată dezvoltării personale.
Ultima carte de pe lista recomandărilor din ianuarie este cea a unui autor cu care nu poţi da greş: Mario Vargas Llosa. În Rătăcirile fetei nesăbuite (editura Humanitas), acţiunea este plasată în vara anului 1950, când petrecerile se țin lanț în cartierul Miraflores din Lima, iar viața este trăită în ritm de mambo. Aici, Ricardo se îndrăgostește de Lily. Pentru totdeauna. O pierde și o regăsește, mereu sub un alt nume, în scenarii variate: Lima burgheză, apoi Parisul revoluționar al anilor ’60, Londra anilor ’70, Japonia modernă. El este „băiatul bun“, care visează să trăiască la Paris și crede că întâlnirile lor țin de destin. Ea este „fata rea“, o aventurieră calculată, care crede că întâlnirile lor țin doar de hazard.
SHOP THIS STORY!
Foto: outnow.ch