Ce cărți noi citim în luna iulie

Pentru serile călduroase de vară, am descoperit „rețeta” perfectă: o limonadă cu muuultă gheață, un șezlong sau un hamac la umbră și, bineînțeles, un roman captivant. Sau două. Sau trei. Sau câte ne permite bagajul de vacanță.
Nicole Krauss, Istoria iubirii, editura Humanitas
Leo se îndrăgostește la vârsta de zece ani și îi rămâne credincios iubitei tot restul vieții. O carte misterioasă străbate spațiul și timpul – din Polonia anilor ’40 până în New Yorkul zilelor noastre – și schimbă pentru totdeauna destinele celor care au bucuria să o citească. O fată numită Alma, după eroina din romanul al cărui autor a iubit o singură dată, încearcă să găsească răspunsul la întrebările încuietoare ale vieții. O poveste superbă, vie, scrisă cu inteligență și har de Nicole Krauss, care ne redă întreagă bucuria lecturii.
Robert Beasley, José Mourinho. Sub lupă, editura Publica
Nu știu voi, dar eu cu siguranță sunt interesată să îi aflu povestea faimosului José Mourinho. Începând cu 2004, după ce Mourinho a trecut la fotbalul englez, Robert Beasley a urmărit cu multă atenție cariera acestuia. Fiind un jurnalist de sport foarte premiat, Robert Beasley s-a bucurat de privilegiul accesului în cercul de apropiați ai Alesului, unde a descoperit un om pe care puțini au ajuns să-l cunoască cu adevărat, și o persoană care, între timp, i-a devenit și prieten.
Aldous Huxley, Galben de Crome, editura Polirom
Galben de Crome, primul roman al lui Huxley, apărut în 1921, este o satiră socială rafinată, de un umor subtil, care ironizează snobismul „lumii bune” din Marea Britanie, cu toanele, preţiozitatea şi superficialitatea ei. Personajul central al cărţii, tânărul poet Denis Stone, soseşte într-o vizită la conacul Crome al familiei Wimbush. Aici întâlneşte o întreagă societate venită să se relaxeze și să se distreze. Astfel, romanul explorează o reţea de relaţii şi raporturi sociale din cele mai diverse, căci fiecare personaj are câte o obsesie ce-l marchează.
Jodi Picoult, Vremea plecării, editura Trei
Jodi Picoult revine cu un roman intens, plin de suspans. De peste zece ani, Jenna Metcalf n-a încetat să se gândească la mama ei, Alice, o cercetătoare care a dispărut în condiții misterioase. Jenna refuză să creadă că a fost abandonată. Disperată să-și găsească mama, apelează la ajutorul polițistului care a anchetat cazul și la cel al lui Serenity, o femeie care poate să comunice cu spiritele celor dispăruți. În timp ce încearcă să afle ce s-a întâmplat cu Alice, cei trei descoperă că întrebările dureroase au răspunsuri și mai greu de suportat.
Jojo Moyes, Un bărbat și o femeie, editura Litera
Jojo Moyes, autoarea bestsellerului Înainte să te cunosc, ecranizat anul trecut cu Emilia Clarke și Sam Claflin în rolurile principale, ne propune un nou volum emoționant: Un bărbat și o femeie. Cu două slujbe și doi copii, Jess Thomas se străduiește să facă totul cât mai bine în fiecare zi. Dar e greu fără niciun ajutor. Tanzie, fiica lui Jess, deosebit de inteligentă, este pasionată de matematică, dar, lipsită de orice fel de susținere, nu va avea ocazia să atingă succesul. Iar Nicky, fiul vitreg al lui Jess, un adolescent inadaptat, nu poate face față singur provocărilor cu care se confruntă la școală și în cartier. Uneori, Jess simte că totul se năruie în jurul ei... Însă în viața lor apare Ed Nicholls, iar lucrurile se schimbă radical.
Foto: hepta.ro