Planul nostru pentru această primăvară? Multe, multe cărți! Matt Haig a lansat primul său roman pentru adulți, o poveste care l-a convins chiar și pe Benedict Cumberbatch, cel care va interpreta rolul protagonistului în ecranizarea cărții, Care Santos revine cu un nou volum captivant, iar Lola A. Âkerstrőm ne propune să descoperim LAGOM, secretul suedez al vieții bune. Tu ce carte vei alege în această lună?
Matt Haig, Cum să oprești timpul, editura Nemira
Matt Haig ne-a cucerit acum multă vreme cu poveștile sale de Crăciun (volumele Un băiat numit Crăciun și Fetița care a salvat Crăciunul), iar acum ne aduce un bestseller impresionant, Cum să oprești timpul, care va fi ecranizat de Studiocanal, cu Benedict Cumberbatch în rolul principal. Povestea îl are în prim-plan pe Tom Hazard, un bărbat care pare să aibă 41 de ani, dar din cauza unei boli extrem de rare, trăiește de câteva secole. Din Anglia elisabetană până la Parisul din epoca jazz-ului, de la New York și până la insulele din Oceanul Pacific, Tom a văzut destule și acum nu-și dorește decât o viață normală. Fiindcă trebuie să își schimbe mereu identitatea că să rămână în viață, acum are acoperirea perfectă: este profesor de istorie la o școală din Londra. Aici îi poate învăța pe copii despre războaie și vânători de vrăjitoare de parcă nu le-ar fi fost martor. Singurul lucru pe care nu trebuie să-l facă este… să se îndrăgostească. Citește AICI un interviu cu Matt Haig.
Lola A. Âkerstrőm, LAGOM. Secretul suedez al vieții bune, editura Publica
Dacă anul trecut toată lumea vorbea despre filosofia hygge, arta daneză de a trăi bine, și despre învățăturile sale, 2018 este despre lagom, despre modul de viață (bună) al suedezilor. Lagom este un stil de viață care promovează armonia. Celebrează sinceritatea, moderația și mulțumirea cu ceea ce avem. Dacă te gândești să faci schimbări mici, simple în traiul de zi cu zi, ca să poți avea un stil de viață mai fericit și mai echilibrat, cartea scrisă de Lola A. Âkerstrőm nu ar trebui să îți lipsească de pe noptieră primăvara aceasta.
Charles Bukowski, Muzică de belele, editura Polirom
Știi că nu ai cum să dai greș cu o carte de Charles Bukowski, așa că poți merge la sigur cu acest volum. Povestirile din Muzică de belele descriu partea întunecată a Los Angelesului, lumea mahalalelor, a declasaţilor şi a rataţilor de profesie: vagabonzi, dezaxaţi, femei uşoare, cupluri cinice sau violente, scriitori alcoolici. Printre ei se amestecă uneori şi alter ego-ul scriitorului, Henry Chinaski, când implicat, când simplu martor la spectacolul acestei lumi decăzute, pe care o priveşte cu înţelegere şi ironie. Istorisiri extrem de crude, de la încercarea repetată a unei soţii de a-şi împuşca soţul până la un act de canibalism modern, alternează cu schiţe de un umor nebun sau cu scene de viaţă oarecum tihnită în mizeria şi promiscuitatea lor. Farmecul prozelor lui Bukowski constă, de fapt, în capacitatea de a prezenta cu o aparentă simplitate, ce arată un mare rafinament al privirii, acest univers fad, lipsit de speranţă, dar profund uman.
Melanie Benjamin, Lebedele de pe Fifth Avenue, editura Humanitas
Bestseller New York Times, Lebedele de pe Fifth Avenue este cartea momentului. Inspirat din fapte reale, romanul oferă o plimbare ficțională într-o lume apusă, înalta societate newyorkeză a primelor decenii de după cel De-al Doilea Război Mondial, avându-i în prim-plan pe scriitorul Truman Capote, cu farmecul, duplicitatea, narcisismul și vulnerabilitatea lui, alături de muzele sale, dintre care se detașează Babe Paley, cu tragica ei splendoare.
Care Santos, Jumătate de viață, editura Humanitas
Scriitoarea catalană de poveștile căreia ne-am îndrăgostit odată ce am citit Încăperi ferecate revine acum cu un nou roman care ascunde povești intense și pline de emoții. În Jumătate de viață suntem în vara anului 1950, când cinci fete de 14 ani, aflate în internatul unei mânăstiri catolice, joacă pentru ultima oară Adevăr sau provocare, căruia îi mai spun „jocul cu gajuri“. Două dintre ele, gemenele Viñó, se pregătească să înceapă o viață nouă. Însă niciuna nu bănuiește că acea noapte le va pecetlui destinul pentru totdeauna, marcând sfârșitul inocenței lor. În iulie 1981, tot într-o noapte de vară, eroinele se reîntâlnesc în restaurantul Jumătate de viață din Barcelona și reiau jocul din adolescență. Secretele care ies la iveală sunt teribile, iar ele ajung să-și reconsidere convingerile despre prietenie, carieră, dragoste, maternitate, dar și pe cele despre propria sexualitate.
Foto: pixabay.com