Ce cărți noi citim în octombrie

Luna aceasta am pe listă o carte pe care o aștept de multă, multă vreme, Să explorăm diabetul cu bufnițe, volumul de eseuri semnat de genialul David Sedaris, care chiar are un stil magic de a scrie (și foarte haios, aș adăuga). Plus un thriller intens, de Louise Doughty, un roman care a obținut Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2016 și alte trei povești pe care nu vei mai vrea nici tu să le lași din mână: iată care sunt cărțile pe care ți le propun în octombrie.
Catherine Cusset, Celălalt pe care îl adoram, editura Humanitas
În noul său roman, premiatul Celălalt pe care îl adoram, Catherine Cusset urmărește, cu o lupă halucinantă, parcursul lui Thomas Bulot, fost iubit, devenit prieten apropiat al naratoarei-autoare, un francez născut la Paris care pleacă să studieze în Statele Unite. Cartea este povestea unui tânăr exuberant, extrem de inteligent, uneori de o sensibilitate maladivă, amuzant, înconjurat de prieteni, care iubește viața, femeile, literatura, filozofia, filmul, muzica, dar care ajunge, la 39 de ani, să-și pună capăt zilelor într-un orășel din Virginia.
David Sedaris, Să explorăm diabetul cu bufnițe, editura Publica
Dacă e un lucru pe care ți-l pot garanta în legătură cu această carte, acela ar fi că te va face să râzi. Mult, Cu lacrimi. În această colecție nouă de eseuri, Sedaris vorbește, printre altele, despre ținuta de seară a tatălui său (bluză și chiloți), despre prima sa colonoscopie (remarcabil de plăcută) și despre momentul în care a vrut să cumpere scheletul unui pigmeu ucis. Ideea de bază? Sedaris transformă cu multă dibăcie fiecare eseu într-o poveste de dragoste. Vorbește despre cum este să ai o relație de lungă durată, în care iubești și ești iubit, despre ce înseamnă să ai familie și despre cum este posibil, în ciuda tuturor absurdităților cu care te încearcă viața, să ajungi să te iubești pe tine. Să explorăm diabetul cu bufnițe dovedește încă o dată de ce David Sedaris este considerat „cel mai amuzant scriitor din America” (Oprah Magazine).
Louise Doughty, Apple Tree Yard, editura Vellant
Yvonne Carmichael, o geneticiană respectată, formează de mulți ani un cuplu stabil cu Guy, de asemenea un cercetător de succes. Însă din momentul în care întâlnește, pe holurile Parlamentului britanic, un bărbat misterios, față de care se simte irezistibil atrasă, Yvonne pierde controlul asupra vieții sale. Timp de cateva luni, se va vedea în secret cu iubitul ei, până când un incident grav le va distruge relația și le va arăta cine sunt cu adevărat. Cei doi adulterini vor ajunge în fața instanței de judecată, acuzați de crimă cu premeditare.
Benedict Wells, Sfârșitul singurătății, editura Polirom
Romanul lui Benedict Wells, care, în 2016, a obținut Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, este o poveste care în mod sigur te va emoționa. Jules şi cei doi fraţi ai săi mai mari, Marty şi Liz, au fost crescuți într-un mediu idilic, însă, în urma unui accident în care își pierd părinții, viața lor se schimbă radical. Deși sunt trimiși la același internat, fiecare o apucă pe calea sa, îndepărtându-se de ceilalţi. Mai ales Jules, care se retrage acum în lumea viselor şi a fanteziei. Singura prietenie din viaţa lui i-o poartă misterioasei Alva, dar nu-şi va da seama ce înseamnă pentru el decât ani buni mai târziu, când o va reîntâlni.
Elan Mastai, Omul care a cucerit timpul, editura Litera
Suntem în 2016, iar în lumea lui Tom Barren, tehnologia a rezolvat toate problemele omenirii - nu există război, nici sărăcie, nici avocado necopt. Cu toate astea, Tom este nefericit, pentru că a pierdut-o pe fata visurilor sale. Însă el are acces la ceva cu totul special: o mașină a timpului. Și ce faci când ești trist și ai o mașină a timpului? Experimentezi. Tom pornește astfel într-o călătorie în timp și spațiu, în încercarea de a-și da seama, în sfârșit, cine este cu adevărat și care ar trebui să fie viitorul său.
Agnès Martin-Lugand, Fericirea îmi scapă printre degete, editura Trei
Autoarea bestsellerului Oamenii fericiți citesc și beau cafea revine cu un nou roman și, în Fericirea îmi scapă printre degete, ne spune povestea unei eroine hotărâte să îți urmeze visul cu orice preț. Încă din copilărie, Iris a fost pasionată să creeze haine, să le dea viaţă prin magia cusutului – nimic nu o poate face mai fericită. Dar părinţii ei nu i-au împărtăşit ambiţia de a deveni creatoare de modă, pe care o considerau doar un capriciu. Iar Iris, cu durere în suflet, s-a resemnat. Astăzi, tânăra se sufocă într-un orăşel de provincie, soţul o neglijează, iar viaţa pare să i se fi oprit în loc. Dar dezvăluirea unui cumplit secret de familie o îndeamnă pe Iris să-şi ia viaţa în mâini. Nu renunţă la pasiunea ei şi se înscrie la o şcoală de haute couture din Paris, acceptând o nouă provocare.
Foto: hepta.ro