Ce cărți simpatice citim în luna iulie

carti iulie

Pentru serile călduroase (sau răcoroase, depinde, sunt atâtea schimbări că nici nu mai știm când să ne așteptăm la ploaie și când la caniculă) din această lună, am descoperit „rețeta” perfectă: o limonadă sau un smoothie delicios, un șezlong la plajă sau un hamac la munte și, bineînțeles, un roman captivant. Sau două. Sau trei. Sau câte ne permite bagajul de vacanță.

Walter Isaacson, Leonardo da Vinci, editura Publica

Walter Isaacson, autorul biografiilor lui Steve Jobs și Albert Einstein, revine acum cu povestea geniului care a schimbat arta și știința. Pe baza a mii de pagini din uluitoarele carnete ale lui Leonardo da Vinci și a noilor descoperiri despre viața și opera sa, autorul țese o narațiune care unește arta și știința lui. El ne arată cum geniul lui Leonardo s-a bazat pe deprinderi pe care le putem îmbunătăți în noi înșine, precum curiozitatea pătimașă, observația atentă și o imaginație atât de jucăușă încât cocheta cu fantezia. Leonardo a explorat matematica opticii, a demonstrat felul în care razele de lumină lovesc corneea și a creat iluzii prin schimbarea perspectivelor în Cina cea de Taină. Isaacson descrie, de asemenea, dragostea de o viață a artistului pentru punerea în scenă a unor producții teatrale, susținute de picturile și invențiile sale, construind o poveste complexă despre un personaj care încă inspiră generațiile.

Michel Stanovici, Trei cuvinte, cinci minciuni, Editura Curtea Veche

Un volum care te provoacă și te emoționează profund, Trei cuvinte, cinci minciuni este un must în această lună. Pe parcursul acestei cărți, Michel Stanovici ne propune, prin confruntarea cu reflecțiile și reperele sufletești ale personajelor, un mod de a ne pregăti să intrăm într-o anumită maturitate relațională. O maturitate a ființei omenești, o împlinire a vieții, care să nu se îndrepte doar spre succesul material sau social, ci care, printr-un constant efort personal, să se deschidă către o îmbogățire a ceea ce-i mai bun din resursele noastre interioare, pentru ca, apoi, să le putem împărtăși cu ceilalți.

Alessandro Baricco, Această poveste, Editura Humanitas

Autorul romanelor Castele de furie și Mireasa tânără, Alessandro Baricco revine cu un volum pe care trebuie să îl ai și tu pe noptieră. Această poveste îl are în prim-plan pe Ultimo Parri. Personajul are cinci ani când vede pentru prima dată un automobil în satul său piemontez, nouăsprezece în ziua înfrângerii de la Caporetto, în 1917, și douăzeci și cinci când își întâlnește marea dragoste în America. Visul lui Ultimo, acela de a construi o pistă circulară de curse cu optsprezece curbe, leagă mai multe povești într-una singură, primordială, o poveste despre fidelitate, iubire, prietenie, război și, mai ales, despre dorința de a restabili ordinea în lume. O misiune nobilă, dar deloc ușoară pentru el.

Gáspár György, Mindfulness urban, editura Curtea Veche

Colegul nostru, Gáspár, pe care îl puteți urmări în fiecare seară de miercuri pe Facebook-ul A List Magazine, la Love Is Fun, și pe care îl puteți citi pe www.alistmagazine.ro a lansat de curând Mindfulness urban, un volum must read în această vară, o dedicație pentru toți cei care au nevoie să fie mai conectați la prezent pentru a se îngrijora mai puțin cu privire la trecut sau viitor. Suntem oameni, deci cu toții avem nevoie de un spațiu interior în care să ne simțim în siguranță, în care să ne refugiem pentru scurt timp, ca mai apoi, ghidați de curaj, compasiune și conectare, să revenim în lumea exterioară pentru a ne trăi viețile din plin.

Dominique Wolton, Papa Francisc, Politică și societate. Un dialog inedit, Editura Publica

Timp de un an, Papa Francisc a avut douăsprezece întâlniri cu intelectualul francez Dominique Wolton. Rezultat al acelor întâlniri pline de omenie şi căldură, acest dialog excepţional şi inedit abordează în deplină libertate marile teme ale epocii noastre, dar şi ale existenţei umane: pacea şi războiul, politica şi religiile, mondializarea şi diversitatea culturală, fundamentalismele şi laicitatea, Europa şi migranţii, ecologia, inegalităţile pe plan mondial, ecumenismul şi dialogul interreligios, individul, familia, alteritatea, timpul, încrederea şi bucuria. Scrisă fără urmă de conformism, această carte ilustrează viziunea Papei despre Biserică şi despre societate: dărâmarea zidurilor şi construirea de punţi între oameni, naţiuni şi credinţe religioase.

Paolo Cognetti, Băiatul sălbatic, Editura Polirom

Băiatul sălbatic, romanul lui Paolo Cognetti,  urmărește povestea unui bărbat în vârstă de treizeci de ani, singuratic, dezorientat, care şi-a pierdut încrederea în sine. Cei zece ani în care nu a mai văzut munţii unde a descoperit libertatea pe când era copil şi-au lăsat amprenta asupra sa, transformându-l într-un om vlăguit şi demoralizat. Acesta este motivul pentru care se hotărăşte să închirieze o cabană aflată la 1.900 de metri altitudine, ca să trăiască, timp de câteva luni, viaţa la care visase întotdeauna în secret. Izolat de lume, având drept companie doar nişte localnici, câteva animale şi cărţile autorilor preferaţi – Henry David Thoreau, Jon Krakauer, Elisée Reclus – îşi recapătă forţele, redescoperind totodată esenţa propriei fiinţe.

Foto: pixabay.com

Categorii Lifestyle