Tot mai multe femei sunt diagnosticate cu una dintre cele mai necruțătoare boli: cancerul ovarian sau mamar. Puține sunt cele care știu că au dreptul la o viață bună, chiar și după depistarea bolii. Cele mai noi testări moleculare și genetice sunt vitale pentru vindecarea cancerului. Ele pot îmbunătăţi şansele de supravieţuire pentru femeile care sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer de sân, de col uterin sau ovarian în România.
Tocmai de aceea, Fundația Renașterea vine în ajutorul lor și al nostru și lansează o nouă initiațivă, ce își propune să răspundă nevoii continue de educare, informare și prevenție în cancerele cervical, ovarian și mamar.
Campania are ca obiective atât conştientizarea rolului testărilor moleculare şi genetice în determinarea precisă a tipului de cancer, pentru un tratament optim şi şanse mai mari de vindecare şi supravieţuire a pacientelor, dar și implicarea mai largă a autorităţilor statului prin asigurarea decontării integrale a testărilor moleculare şi genetice în cazul unor patologii feminine importante: cancerul de sân, de col uterin şi ovarian.
Efectuarea anumitor teste moleculare şi genetice este obligatorie pentru diagnosticarea corectă şi completă a cancerelor şi stabilirea abordării terapeutice optime. În absenţa acestor testări, medicul nu poate stabili care este abordarea terapeutică cea mai eficientă în cazul fiecărei paciente.
În prezent, accesul pacienţilor din România la testele necesare diagnosticării corecte şi tratamentului eficient al cancerului de sân, de col uterin şi ovarian este limitat fie de posibilităţile lor financiare, fie de accesul medicilor oncologi la vouchere de testare oferite gratuit de companii. De exemplu, în Germania s-a constatat ca doar pentru 40% dintre pacientii care fac chimioterapie, aceasta este benefica, restul o fac inutil, resimtind doar efectele secundare, care sunt foarte greu de suportat.
Conform Globocan 2018 aceste 3 tipuri de cancer reprezintă aproape 40% din noile cazuri de cancer feminin din acest an în România şi sunt responsabile pentru aproape o treime din decesele generate de cancer în cadrul populaţiei feminine, valori care depăşesc media europeană şi demonstrează urgenţa îmbunătăţirii performanţelor de diagnostic şi tratament a acestor patologii. Ţara în care locuieşti nu trebuie să dicteze ce şanse de supravieţuire ai.
Un tratament eficient al cancerului depinde de un diagnostic precis şi corect. Accesul la tratament eficient începe cu efectuarea testelor moleculare şi genetice care clarifică diagnosticul şi permit un tratament personalizat. În lupta pentru supravieţuire, detaliile sunt esenţiale. Este nevoie de promovarea unui sistem de decontare integrală la nivel naţional a testărilor moleculare şi genetice în cazul cancerului de sân, de col uterin şi ovarian.
Mai multe informatii aici!