Primăvara este anotimpul în care poți include în meniul tău o mulțime de verdețuri extrem de hrănitoare și gustoase. Și pentru că în această perioadă mulți dintre noi ținem post, suntem în căutare de inspirație în bucătărie. Eu îți recomand leurda (ai sălbatic, usturoi sălbatic, aiu’ ursului) care e în vârf de sezon acum. Se găsește prin piețe dar crește în luminișuri și pe la liziere. Are gust fin de usturoi și frunze ca niște lănci. Se poate păstra congelată și e bună în ciorbe, sosuri potrivite cu mielul sau supe cremă, cum e cea pe care am primit-o de la Mircea Groza acum câteva zile. Am mâncat supa, am făcut pozele cu produsul (să avem dovezi) și am ordonat pozele cu procesul de fabricație pe care le-a făcut Mircea. Din toată povestea asta trebuie să câștigați și voi ceva. În locul vostru aș profita de rețeta de azi, leurda e un aliment plin de virtuți.
Leurda, ca orice frunză, trebuie spălată bine, în apă curgătoare.
Se aburește câteva minute, până se înmoaie (într-o sită, deasupra unei oale în care fierbe apă).
Metoda asta are anumite avantaje. Pe de o parte vitaminele nu trec în apă (decât într-o cantitate mică), pe de altă parte, culoarea rămâne…verde.
Leurda se dă prin mașina de tocat iar legumele (mai puțin ceapa verde și usturoiul) se spală/curăță/lasă să dea câteva clocote în apă.
Legumele tăiate-n cubulețe, ceapa verde și usturoiul tocate se sotează împreună apoi se acoperă cu supă de carne sau apă. Se lasă să dea un clocot.
Se adaugă leurda, se drege supa cu smântână frecată cu o lingură de făină și se stinge focul.
Se pasează supa. Manual sau cu blenderul.
Să fiți sănătoși!
Text și foto: Adi Hăden (hadean.live)
Ce gust are duminica ta? Încearcă lasagna cu ragu recomandată de Chef Hădean