Ce gust are duminica ta? Chef Adi Hădean recomandă aluat dulce cu smochine

Îmi plac smochinele și se pare că începe să le placă și lor clima de la noi (nu spun că nu mă îngrijorează puțin asta). Există deja regiuni din nordul țării în care cresc smochini, care, culmea, rodesc. Asta așa, ca fapt divers, pentru că smochinele din rețeta asta au fost cumpărate din supermarket, de unde puteți cumpăra și laptele condensat și îndulcit pe care l-am folosit în rețetă.

Ieri am făcut desertul acesta. Am plecat la drum fără o țintă anume, am vrut să văd ce poate ieși atunci când combin crema de lapte condensat cu făina și fructele. Am obținut un soi de pandișpan dens și gustos, un aluat dulce bun ca bază pentru alte deserturi ori bun de mâncat ca atare. Iată cum:

Mai întâi am spălat smochinele.

Am adunat pe lângă mine celelalte ingrediente: o cană de făină, o cutie de cremă de lapte condensat, două ouă, puțin ulei de măsline, o treime dintr-un pachet de unt.

Am combinat crema cu ouăle apoi cu făina. Am adăugat două linguri de ulei și untul topit. Am amestecat bine.

Am tăiat smochinele în sferturi.

Am pus aluatul (ceva mai gros decât cel pentru clătite dar suficient de subțire încât să poată fi pus cu lingura) în forme unse cu unt și am pus smochine deasupra. Am lăsat formele la cuptor 30 de minute la 180 de grade Celsius.

Mi-a plăcut ce a ieșit. Aluatul s-a copt frumos, smochinele au lăsat un sirop aromat și dulce.

Am scos prăjiturile din forme și am turnat peste ele sirop de afine. Fiind calde, s-au îmbibat repede.

Au fost apreciate. Iar eu am ajuns la concluzia că a meritat efortul, mai ales că am descoperit calea ușoar spre un aluat gustos pe care-l pot folosi ca blat pentru torturi, bază pentru mousse-uri sau accesoriu în deserturi cu cremă subțire. Să fiți sănătoși!

Text & foto: Adrian Hădean

Categorii Lifestyle