Povestea asta-și așteaptă rândul la publicare de 10-11 zile. Uite că i-a venit vremea azi. Ce vedeți aici e simplu de făcut, foarte gustos și destul de sănătos. Poate părea că-i puțin de lucru, este, nu o să vă mint, dar merită.
Începe cu garnitura. Fierbe câteva sfecle mici (1 pentru fiecare porție), curăță-le de coajă, taie-le în bucăți nu mici, nu mari (cum ai tăia cartofii pentru piure), pune-le la rece, acoperite de sirop de fructe de pădure în care ai amestecat sare, piper și zeama unei lămâi. Poți face asta cu o zi înainte. Ocupă-te de ardei. Frige-i într-o tigaie antiaderentă și, fără să-i cureți de coaja arsă, pune-i la marinat într-o marinadă făcută din ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, piper și foarte puțin zahăr. Poți să adaugi usturoi și plante aromatice. Ține ardeii la rece măcar două ore.
Când ești pregătit cu garnitura, fă un sos de lămâie și apucă-te de pește. Ar fi bine să începi cu curățarea solzilor (hai să presupunem că ai cumpărat somon gata filetat) dacă nu i-au curățat alții înaintea ta, apoi poți trece la scoaterea oaselor, dacă acestea nu au fost scoase (Se scot simplu, tragi de le cu o pensetă, pe direcția indicată de așezarea lor, adică nu le miști ci pur și simplu prinzi și tragi spre tine).
Dacă nu ai un tocător pentru pește în casă, folosește ce ai dar învelește-l bine în folie de plastic. Cumpără un tocător pe care să-l folosești doar la pește, cu prima ocazie.
Dacă nu folosești tot peștele la o singură masă, pune-l între două bucăți de folie de plastic, învelește-l cu grijă și păstrează-l la rece pentru mai târziu.
Urmează partea distractivă: porționarea și frigerea peștelui. Încercă să împarți peștele în segmente cu grosime apropiată. Îți va fi mult mai ușor să-l frigi uniform.
Presară sare peste pește și lasă-l să stea așa un sfert de oră. Șterge-l apoi cu un șervețel din hârtie, să fie uscat. Încinge o tigaie cu puțin ulei. Nu foarte tare.
Așază peștele în tigaie cu pielea în jos. Presară condimente peste el (piper, sare, plante aromatice verzi).
Eu am preferat mirodenii indiene.
Frige peștele trei minute pe o parte, întoarce-l pe partea cealaltă și pune un cubuleț de unt la topit, în aceeași tigaie.
După ce s-a topit untul, stoarce în el zeama unei portocale (lămâie, lime mandarină etc). Îmbăiază peștele cu sosul obținut. După ce au trecut trei minute de când l-ai întors, scoate peștele pe o farfurie și lasă-l să se odihnească puțin.
Dacă ai o bucată mai groasă, ține-o pe foc 30 de secunde/parte în plus. Dacă e mai subțire, scade 30 de secunde/parte.
Cam asta-i.
Atât pentru azi!
Foto & text: Adrian Hădean