Ce gust are duminica ta? Chef Adi Hădean recomandă tort de turtă dulce și gem de portocale

Mi-a făcut multă plăcere să prepar acest tort, pornind de la ideea de sărbători, turtă dulce şi condimentele pentru acestea, preparate în casă, nu cumpărate. Vă propun un tort cu blat dulce şi condimentat, ciocolată amăruie şi gem de portocale care să echilibreze delicat dulceaţa.

Condiment turtă dulce: 1 lingură de nucşoară, ghimbir şi cuişoare întregi, 2 linguri scorţişoară , seminţe de la 2 stele de anason, 3-4 seminţe de cardamom
Pentru 1 blat de 23cm. Se prepară 3 blaturi
50 ml lapte, 1 lingură miere, 130 gr făină, 1 lingură cacao, ½ lingură scorţişoară, 1 lingură condiment turtă dulce, 1 linguriţă praf de copt, ½ linguriţă bicarbonat de sodiu, 1 ou, 100 gr zahăr, 1 linguriţă extract natural de vanilie, 100 ml lapte bătut, 85 ml ulei
Sirop: 80 ml apă, 80 gr zahăr, 1 pachet zahăr vanilinat
250 gr gem de portocale
Ganache de ciocolată: 350 gr smântână dulce, 4 linguri miere, 400 gr ciocolată neagră, 60 gr unt

Ingredientele pentru turtă dulce se macină până se obţine o pulbere.
Se pre-încălzeşte cuptorul la 190 de grade.
Pentru blat se amestecă mierea cu laptele călduţ. Se mixează ingredientele uscate. Se bate oul cu zahăr, se adaugă vanilia, laptele bătut, uleiul şi laptele cu miere şi se amestecă. Se adaugă ingredientele uscate şi se amestecă cu telul până se încorporează. Se pune aluatul într-o tavă de tort, tapetată cu hârtie de copt sau unt şi făină şi se dă la cuptor timp de 35 de minute. Când e gata, se lasă la răcit.
Se repetă pentru celelalte 2 blaturi.
Pentru ganache, se încălzeşte smântâna dulce cu miere, până la punctul de fierbere. Se ia de pe foc şi se adaugă ciocolata tocată şi untul şi se lasă deoparte câteva minute până se topeşte ciocolata. Se amestecă bine, se răceşte, după care se refrigerează până se obţine consistenţa de unt moale, aproximativ 40 de minute – 1 oră. Trebuie să fie suficient de moale pentru a se întinde uşor pe tort. Pentru asamblare, se însiropează primul blat.

Se unge cu un strat generos de gem.

Urmat de ganache de ciocolată.

Se repetă cu al doilea blat.

Iar al treilea blat se acoperă doar cu ganache şi se înveleşte tot tortul în ciocolată. Se decorează cu turtă dulce, biscuiţi sau felii de portocale.

Crăciun fericit!

Text & foto: Adrian Hădean

Categorii Lifestyle