Gata, s-a cernit cerul, trotuarele-s pline de frunze căzute, plouă des și mărunt. Cam asta-i prognoza pentru perioada următoare. Cealaltă prognoză spune că merită să te deplasezi până la piață, pentru că găsești acolo lucruri bune de pus în borcan pentru iarnă sau pentru următoarele zile. Dacă vreți un exemplu, pot să vă povestesc despre o zacuscă pe care am făcut-o recent. E pentru consum imediat, nu pentru pus la borcan (poate fi conservată, dar ar trebui să stea pe foc mult mai mult, n-a fost cazul, e o zacuscă rapidă).
Pentru 10 porții generoase și gata de mâncat cu pită țărănească dospită mult și încet, e nevoie de 4-5 ardei kapia, 2-3 ardei grași, două vinete, doi dovlecei nu prea mari, 6 roșii zdravene, 5 cepe măricele, sare, piper, două foi de dafin și două frunze de salvie. Tocați ceapa în cuburi mari și puneți-o pe foc mic cu o pișcătură de sare și două linguri de ulei, opăriți roșiile și lăsați-le fără pielițe, coaceți ardeii, vinetele întregi și dovleceii rondele pe grătarul încins. Curățați ardeii de pielițe și semințe, curățați vinetele de coji și semințele mai mari, tocați-le pe toate (inclusiv dovleceii) în bucăți cât vârful degetului mare și lăsați-le la scurs într-o strecurătoare emailată (să nu se oxideze prea tare). După ce-i moale ceapa și sticlește fain, puneți peste ea restul ingredientelor, cu roșiile mărunțite cu tot. Lăsați pe foc mic o jumătate de ceas, amestecând de câte ori e nevoie. Condimentați cu sare și piper, adăugați foile de dafin, câteva boabe de piper și două frunzulițe de salvie, dar abia cu 10 minute înainte de a lua zacusca de pe foc. O să fie bine așa. Să fiți sănătoși.
Text și foto: Adrian Hădean (http://hadean.live)