Ce gust are duminica ta? Chef Hădean ne spune cum să faci o pizza bună acasă…

img_2616

… dar mai ales, de ce?

Pizza e un aliment care, dintr-un motiv sau altul, e preferat de copii. Un oraș de dimensiunea Bucureștiului e totuși sărac în pizzerii care pot să livreze o pizza cu adevărat bună. E posibil ca alte orașe să stea mai bine, dar nu m-aș aventura prea mult. Așadar, de ce să faci pizza acasă? Nu calitatea e primul motiv, oricum, dacă nu ai experiență e posibil ca orice pizza din oraș să fie (măcar la început) mai bună decât a ta. Motivul e că poți prinde toată familia în această activitate, ceea ce poate genera momente pe care să vrei să le ții minte. Apoi, când gătești acasă poți alege ce pui în mâncare.

img_2609

Rețeta pe care o recomand pentru aluat e asta:

1 kg făină tip 000 (cea mai scumpă făină românească din supermarket e sub 4 lei, o recomand cu drag pe cea de la Arpis)
550 ml apă rece
7 grame drojdie uscată
10 grame sare
50 ml ulei de măsline

Cerne făina, amestecă toate componentele uscate și pune-le peste apa pe care ai turnat-o deja într-un bol încăpător. Adaugă uleiul și frământă energic timp de opt minute. Nu te speria dacă aluatul e foarte moale la început. Lucrurile vor arăta mult mai bine la finalul frământării, adică în momentul în care aluatul se desprinde de degete ușor. Lasă aluatul la dospit în frigider peste noapte sau măcar opt ore, acoperit strâns cu folie de plastic.

img_2610

Sosul: roșii pasate, puțină sare, o lingură de ulei, două rămurele de oregano, foc mic, 15 minute. Un litru de sos acoperă 5-6 tăvi de pizza (folosești tăvile cuptorului dacă nu ai vatră sau măcar o bucată de granit pe care să coci pizza) și-ți mai rămâne și pentru a pune pe pizza scoasă din cuptor dacă-ți place așa. Mozzarela uscată e mai potrivită decât cea abia scoasă din zer. Toppingurile, cu cât mai puține, cu atât mai bine. E în regulă să pui ce-ți place pe o pizza, dar nu le aglomera.

img_2617

Cum faci pizza? Împarți aluatul în părți egale pe care le întinzi cu mâna direct în tava unsă cu ulei de măsline, presând cu degetele de la mijloc spre margini. Ungi aluatul cu un strat subțire de sos, împrăștii mozzarella și așezi celelalte ingrediente. Atenție: mezelăria crud-uscată se pune pe pizza după ce e scoasă din cuptor, altfel se usucă prea tare. La fel și frunzele verzi (busuioc, ruccola). Cuptorul trebuie să fie bine încins (la maximum) când puneți tava cu pizza în el.

img_2620

Text și foto: Adrian Hădean (http://hadean.live)

Categorii Lifestyle