Puiul, fie el crescut la grămadă sau într-o curte, merită o ieșire cât mai bună din situația în care se află, de aceea e recomandat să fie tratat cu atenție. Personal, cel mai tare mă deranjează pieptul feliat, bătut bine și fript până-i ca iasca. Mulți bucătari aleg tehnica asta (bună la șnițel, dar nu mai departe) pentru că se tem că pieptul va rămâne crud în mijloc dacă-l frig întreg (sau în jumătăți). Sigur, decât să-i dai cuiva piept de pui rare sau medium rare, mai bine-l frigi până nu se mai înțelege nimic din el. Sau mai bine-i recomanzi altceva. Totuși, speranță există, după cum există și metode prin care poți hrăni omul cu piept de pui aromat, gustos și zemos, fără a fi crud. Să o luăm pe rând:
1) Aromarea: curăță pieptul de pui, șterge-l cu un șervet. Zdrobește într-un blender (blender.com.ro) câteva frunze de pătrunjel, câteva de busuioc, câteva de rozmarin, împreună cu coaja unei lămâi și zeama acesteia. Poți să pui și un vârf de linguriță de muștar de Dijon, dulce. Obții o pastă viu colorată. Unge bine pieptul de pui și lasă-l la rece, înfoliat, măcar 4 ore (peste noapte e chiar mai bine).
2) Frigerea: lasă puiul să ajungă la temperatura mediului (21-22 grade Celsius). Pune-l apoi pe un grătar, pe foc potolit (dă jarul la o parte, dacă-i grătar cu jar). Rotește-l pe toate părțile, 12-15 minute, poate 18 dacă e mai gros.
3) Verificarea: Ia o țepușă din metal, înfige-o în pieptul de pui, în partea cea mai groasă. Ține-o acolo cinci-șase secunde. Lipește-o apoi de încheietura mâinii, pe interior. Dacă e fierbinte (nu te va frige, stai liniștit), puiul e făcut destul. Dacă-i doar călduță, mai lasă puiul pe grătar (tigaie, de ce nu?) încă patru-cinci minute.
4) Plasa de siguranță: în momentul în care pui pieptul de pui pe grătar, pornește cuptorul și lasă-l să se încingă la 200 de grade Celsius. Dacă ai senzația că puiul tău se rumenește prea tare la exterior (poate ai avut focul prea tare, jarul prea aproape etc) și în mijloc încă-i doar călduț, ia-l de pe grătar și ține-l 5-6 minute în cuptorul încins
Gata. Să fii sănătos.
Text și foto: Adrian Hădean (http://hadean.live)