Probabil de când ai citit titlul ai început să te gândești al cum ar arăta așa ceva pe masa ta. Știu, nu-i sănătos, nu-i înțelept să mănânci așa ceva mai ales primăvara, e indicat să mănânci treburi de felul ăsta de cât mai puține ori în viață dar totuși. Doamnelor și domnișoarelor, țineți sărurile la îndemână că-i posibil să vă ia cu leșin când o să vedeți pozele. Domnilor, știți ce aveți de făcut (și dacă vă gândiți la bere rece în momentul ăsta, nu vă condamn).
Zilele trecute mi s-a lipit de mâini un ciolan. Cam de porc.
Am adunat pe lângă el diverse mirodenii: piper multicolor, ienibahar, coriandru, dafin. Le-am pus în oala în care am pus ciolanul la fiert și, firește, le-am lăsat să fiarbă împreună cu ciolanul. Cam o oră.
După ce am scos ciolanul din oală, l-am crestat și l-am frecat cu sare grunjoasă.
Am presărat peste el și niște piper proaspăt măcinat.
Desigur, dacă-i cu chimen, apoi trebuie să pui la lucru și chimenul. Mult.
Ciolanul a stat la cuptor, la 180 de grade Celsius. O oră. Între timp am făcut o salată de ceapă roșie. Adică am tăiat ceapa solzișori, am presărat peste ea sare și piper, am picurat niște ulei și un strop de oțet și am lăsat-o să stea liniștită până s-a copt ciolanul. S-a marinat atât de fain de-ai fi jurat că e ceapă murată.
După ce am scos ciolanul din cuptor, l-am făcut bucăți și l-am mâncat. Fără garnitură.
A fost grozav de bun. Aromat, fraged, cleios pe alocuri. O încântare.
Să fiți sănătoși.
Text și foto: Adi Hădean (hadean.live)