Ce gust are duminica ta? Chef Hădean recomandă ciolan copt cu chimen și salată de ceapă roșie.

Probabil de când ai citit titlul ai început să te gândești al cum ar arăta așa ceva pe masa ta. Știu, nu-i sănătos, nu-i înțelept să mănânci așa ceva mai ales primăvara, e indicat să mănânci treburi de felul ăsta de cât mai puține ori în viață dar totuși. Doamnelor și domnișoarelor, țineți sărurile la îndemână că-i posibil să vă ia cu leșin când o să vedeți pozele. Domnilor, știți ce aveți de făcut (și dacă vă gândiți la bere rece în momentul ăsta, nu vă condamn).

Zilele trecute mi s-a lipit de mâini un ciolan. Cam de porc.

Am adunat pe lângă el diverse mirodenii: piper multicolor, ienibahar, coriandru, dafin. Le-am pus în oala în care am pus ciolanul la fiert și, firește, le-am lăsat să fiarbă împreună cu ciolanul. Cam o oră.

După ce am scos ciolanul din oală, l-am crestat și l-am frecat cu sare grunjoasă.

Am presărat peste el și niște piper proaspăt măcinat.

Desigur, dacă-i cu chimen, apoi trebuie să pui la lucru și chimenul. Mult.

Ciolanul a stat la cuptor, la 180 de grade Celsius. O oră. Între timp am făcut o salată de ceapă roșie. Adică am tăiat ceapa solzișori, am presărat peste ea sare și piper, am picurat niște ulei și un strop de oțet și am lăsat-o să stea liniștită până s-a copt ciolanul. S-a marinat atât de fain de-ai fi jurat că e ceapă murată.

După ce am scos ciolanul din cuptor, l-am făcut bucăți și l-am mâncat. Fără garnitură.

A fost grozav de bun. Aromat, fraged, cleios pe alocuri. O încântare.

Să fiți sănătoși.

Text și foto: Adi Hădean (hadean.live)

Categorii Lifestyle