Roșiile mici sunt roșiile cherry, dar nu numai. Soiurile de roșii de mici dimensiuni sunt multe și nu toate poartă denumirea de cherry. Unele sunt lunguiețe, unele-s verzui când sunt coapte, unele sunt galbene și rotunde, altele-s vărgate. Important e că toate sunt destul de dulci și că aciditate lor e foarte plăcută și foarte de folos, mai ales dacă e folosită la coacerea îndelungată și la temperatură joasă a cărnii. Eu cumpăr 3-4 soiuri odată și le combin. Îmi place gustul rezultat din acest amestec. Cât despre cocoșul pitic, el poate fi mai mic (450 g) sau mai mare (900 g). Am gătit mai des din cel mic decât din cel mai mare, totuși, nici versiunea de 900 de grame nu-i de refuzat. Dacă ajungi în posesia unui cocoșel de 900 de grame, poți face asta cu el:
1) Curăță-l de eventualele resturi de pene (pârlește-l dacă e cazul), spală-l și tamponează-l cu un prosop din hârtie.
2) Condimentează-l la interior și exterior cu sare, piper și rozmarin mărunțit.
3) Umple-l cu sferturi de măr sau citrice. Aburii rezultați îl vor aroma plăcut din interior.
4) Încinge cuptorul la 220 de grade Celsius (foc mare).
5) Așază puiul într-o cratiță, pune pe lâng el 3 cepe curățate și tăiate-n sferturi, 12-14 roșii mici, întregi, câțiva căței de usturoi în coaja lor, 4-5 sfecle mici, tăiate-n jumătăți sau sferturi, cu tot cu coaja lor dar spălate bine. Opțional, poți să mai pui în cratiță sferturi de ardei gras, sferturi de cartofi, morcovi în bucăți mari, praz spălat bine.
6) Stropește puiul și legumele cu puțin ulei, pune o jumătate de pachet de unt în cratiță (cu lingura din loc în loc sau cubulețe împrăștiate), presară sare și piper peste legume și pune cratița în cuptor.
7) Așteaptă 15 minute și coboară temeperatura la 150 de grade Celsius (mediu).
8) Lasă la copt o oră și jumătate la această temperatură. Dacă puiul se rumenește prea tare, acoperă-l cu o bucată de folie până la final.
9) Servește puiul cu legumele coapte și cu sos din cratiță. Poți să mai faci pe lângă el sosuri din fructe sau din iaurt/smântână cu usturoi, dacă dorești.
Text și foto: Adrian Hădean (http://hadean.live)