Ce gust are duminica ta? Chef Hădean recomandă frigărui din berbecuț și vită

DSC_0280

Din motive care-mi scapă acum, pare că suntem un neam iubitor de tocături. Mititei, chiftele, sarmale ardei umpluți, gulii umplute, musacale și din nou chiftele, să ne treacă dorul de carne tocată. Combinația vită-oaie e una destul de populară în țara noastră, dar rareori e făcută din cele mai potrivite bucăți de carne.

DSC_0285

Dacă vă place să vă murdăriți manichiura, iată, aveți ocazia să o faceți urmând pașii de mai jos:

– Mergeți la măcelar și cereți-i să vă dea o jumătate de kilogram de gât de berbecuț fără os și o jumătate de kilogram de piept de vită fără os. Să vi le toace împreună, de două ori prin ciurul mic.

– Întoarceți-vă acasă cu carnea și puneți-o într-un vas încăpător.

– Puneți peste carne o lingură de cozi de pătrunjel tocate foarte mărunt, o linguriță și jumătate de sare (fulgi de sare ar fi bine), o jumătate de linguriță de piper abia zdrobit, o jumătate de linguriță de chimion arăbesc măcinat, coaja de pe o lămâie dată prin răzătoarea mică și o lingură de ardei gras tocat fin de tot cu cuțitul.

– Frământați bine cinci-șase minute și puneți amestecul la rece pentru o oră, acoperit cu folie de plastic.

– Scoateți carnea de la rece și mai frământați-o cinci minute

– Formați chiftele alungite de grosimea degetului mare, cu lungimea de 10-12 centimetri.

-Treceți câte o frigăruie din bambus prin fiecare chiftea.

– Frigeți chiftelele pe grătat (dacă aveți) sau în tigaia grill. E bună și o tigaie antiaderentă.

După cinci minute (frigăruile rotite pe toate părțile) pe foc iute ar trebui să fie gata.

DSC_0268

O dulceață de ardei iute sau de ceapă se potrivesc bine cu frigăruile acestea. La fel și muștarul foarte picant. Cât despre garnituri, se potrivesc bine orezul fiert, cartofii copți sau prăjiți, salata de crudități sau de roșii.

Complicat? Nu, serios.

DSC_0266

Text și foto: Adrian Hădean (http://hadean.live)

Categorii Lifestyle