Ce gust are duminica ta? Încearcă rețeta de păstăi scăzute, mâncare de vară recomandată de Chef Hădean

Asta-i mâncarea mea preferată la începutul fiecărei veri. Uneori o mănânc și iarna cu la fel de multă plăcere, mama are grijă să pună la conservat câteva borcane cu păstăi și invariabil capăt și eu măcar trei. Ei, dar să revin la anotimpul care ne topește pe picioare zilele astea. E cald, avem nevoie de mâncăruri ușoare, răcoroase. Mâncarea pe care v-o arăt azi e foarte bună fierbinte dar e și mai bună rece. Nu de la gheață dar rece. Se face din ingrediente puține și foarte ușor. Iată cum am făcut eu:

Am cumpărat păstăile, crude, tărcate și un pic scumpe (5 lei kilogramul, cred că prețul corect e undeva pe la trei lei dar în piețe găsești în mare parte speculanți, nu producători).


Am luat și trei roșii, o legătură de mărar și una de pătrunjel.

Am folosit și o legătură de ceapă verde și trei căței de usturoi.

Am spălat bine păstăile (numite în unele zone „teci”, din motive lesne de înțeles) și le-am rupt capetele.

Am tăiat ceapa și am tocat usturoiul.

Am pus toate ingredientele într-o cratiță.

Am pus legăturile de verdeață, spălate bine dar așa cum erau, întregi adică. Am turnat două linguri de ulei de măsline peste legume și am acoperit cu apă, cam trei căni mari (750 de mililitri). Am acoperit cu un capac și am lăsat cratița pe foc un ceas de vreme. La urmă am scos mărarul și pătrunjelul și am turnat în cratiță o cană de smântână acră dizolvată în apă rece și temperată cu zeamă din cratiță. Am mai lăsat să fiarbă ușor două minute-trei.

Sigur că deși am avut grijă, o parte din smântână s-a coagulat, dar asta n-a făcut decât să-mi amintească de bunica, și ea pățea mereu asta când dregea mâncărurile cu smântână. Nu-i bai, oricum mâncarea a fost bună, am mâcat-o pe toată ieri. Ne-a ajutat și căldura, e drept. Să nu uit: dacă în loc de smântână folosiți suc de roșii (cam o cană mare), obțineți o mâncare de post. Să fiți sănătoși.

Text și foto: Adi Hădean (hadean.live)

Citește și:

Ce gust are duminica ta? Chef Adi Hădean recomandă salată cu friptură rece

Categorii Lifestyle