Ce gust are duminica ta? Rețeta lui chef Hădean pentru mușchiuleț de berbecuț cu gravy și legume

DSC_9275

Dacă vă încumetați să încercați mâncarea aceasta pentru un prânz cu familia extinsă sau cu invitați pe care vreți să-i dați gata, va trebui să munciți cam o oră, dar va părea că ați petrecut ultimele 24 de ore în bucătărie. Câștigați puncte de coolnes. Și nu numai. Mușchiulețul e de berbecuț pentru că asta mi-a plăcut mie, dar poate să fie de vițel sau de porc dacă preferați. Se gătesc la fel cu mici diferențe la timpii de gătire, diferențe pe care le gestionați investind 20 de lei într-un termometru pentru carne care să vă arate temeratura din centrul fripturii (55 de grade pentru roșu spre roz, 61 pentru roz, 68 pentru un cenușiu care mie nu-mi place, dar pe care nu-l judec). Pentru șase porții aveți nevoie de un kilogram și jumătate de mușchiuleț pe care-l curățați de pielițe (sau rugați măcelarul să facă asta) pe care-l tratați astfel: presărați sare și piper peste mușchi, pe toate părțile. Frigeți-l pe toate părțile într-o tigaie unsă cu ulei (vă ia 6-7 minute operațiunea asta) apoi puneți-l cu tot cu tigaie în cuptorul încins la 200 de grade Celsius pentru 8 minute sau până când termometrul indică temperatura care vă convine. Lăsați carnea să se odihnească, acoperită, un sfert de oră înainte de a servi. Asta înseamnă că o gătiți după ce faceți garnitura și sosul.

DSC_9278

Legumele pot fi… oricare, important e să fie colorate. Fasole verde sau mazăre mange-tout, sparanghel, morcovi, sfeclă. Trebuie doar să le curățați, să le stropiți cu ulei, să presărați peste ele sare și piper și să le gătiți la aburi, 6-8 minute pe cele verzi, 20 de minute pe celelalte. 150 de grame de legume (combinate) pentru fiecare porție ar trebui să ajungă. Sosul gravy poate fi făcut așa: spălați și curățați cinci-șase morcovi mari, o ceapă mare, trei căței de usturoi, o țelină mică și câteva roșii cherry. Tăiați-le grosier, presărați sare peste ele și mânjiți-le bine cu roșii pasate și unt. Puneți-le într-o tavă, în cuptorul încins, până se rumenesc. Trebuie să aibă o culoare brun spre negru. Transferați-le într-o oală cu supă de carne sau apă caldă și lăsați-le să fiarbă 45 de minute. Pasați cu un blender submersibil și treceți printr-o sită. Sosul va fi pe atât de subțire pe cât de mult lichid păstrați la pasare.

DSC_9284

Decorați cu plante aromatice și completați cu un piure din fructe (trei piersici curățate de coajă și pasate într-un blender cu puțină zeamă de lămâie și un strop de ulei).

Text și foto: Adrian Hădean (http://hadean.live)

Categorii Lifestyle