Ce îndeletniciri mai are eroul modern?

În psihologie, se spune că fetițele se uită către tații lor ca la niște eroi, fiindcă aceștia simbolizează puterea, stabilitatea și încrederea – o serie de trăsături pe care este indicat să le recunoască orice fiică în tatăl ei, pentru ca mai apoi în viață să facă alegeri cât mai sănătoase în ceea ce privește iubirea.

Apoi, se mai spune și că femeile sunt în căutarea unui erou, atunci când vine vorba despre alegerea partenerului. Majoritatea studiilor din sfera psihologiei de cuplu ne spun că cea mai importantă trăsătură pe care femeile o caută la un bărbat este încrederea: „Pot să am încredere că va face ceea ce promite?“; „Pot să am încredere că este ceea ce declară că este?“; „Pot să am încredere că mă iubește cu adevărat?“ Acestea sunt doar câteva dintre întrebările-cheie, când e vorba de reducerea distanței fizice și psihice dintre Ea și El. Aceleași studii ne arată și că principalele nemulțumiri ale femeilor sunt legate tot de încredere: „Nu pot avea încredere în el, pentru că nu este niciodată prezent, când am eu nevoie“; „Nu pot avea încredere în el, fiindcă nu avem suficientă intimitate emoțională, deci nu-mi pot deschide sufletul în fața lui și mi se pare că nici el nu e deschis față de mine“. Cu alte cuvinte, aceste femei nu au încredere că partenerii lor vor fi acolo să le ajute, la nevoie.

Deoarece încrederea se construiește zi de zi, printr-o sumedenie de gesturi mărunte, acest text se vrea a fi un ghid pentru bărbații care intenționează să ajungă (din nou) la inima femeii iubite. Și, în calitate de psiholog, sunt de părere că majoritatea bărbaților își doresc asta. Totuși, din mărturiile femeilor, se vede treaba că unii nu știu ce-ar fi de făcut și adesea rușinea și frica de ridicol îi paralizează, făcându-i să pară dezinteresați sau prea puțin preocupați de importanța relației.

Domnilor, din păcate, fiecare drum către inima femeii iubite (și către multe ale părți apetisante ale corpului acesteia) implică crearea unei conexiuni emoționale. Iar când se întrerupe conexiunea, e ca la telefon – rămâi singur pe fir, cu fraza neterminată și dorința neîmplinită. Așadar, ne place ori ba, suntem nevoiți să ne cultivăm nivelul de inteligență relațională și să învățăm să ne purtăm așa cum, probabil, nu am văzut nici la tații și nici la bunicii noștri. Cu alte cuvinte, femeile au nevoie să simtă că nouă ne pasă suficient de mult de ceea ce se întâmplă cu ele; că suntem în stare să le ascultăm, fără să ne butonăm telefoanele inteligente ori să descărcăm bateria din telecomanda televizorului; să le adresăm întrebări care să reflecte preocuparea noastră față de starea lor de bine; și, mai presus de orice, să simtă că nu suntem niște sloiuri de gheață. Bărbatul care este capabil să empatizeze cu femeia de lângă el și să-i ofere susținerea de care ea are nevoie… are calea deschisă spre satisfacerea nevoilor lui și primește susținerea de care nici nu știa că are nevoie. În plus, încrederea este importantă și pentru bărbați – dacă au încredere în parteneră, asta îi conduce la mai puține certuri și mai multă intimitate fizică. Mai simplu spus, dacă într-o relație există încredere, toată lumea are de câștigat.

Pentru bărbații care încă nu au o relație stabilă de cuplu, dar sunt în căutarea uneia, redau aici indiciile ce arată că sunt pe cale de a câștiga încrederea femeii dorite. Așadar, poți conchide că ai primit pe jumătate votul de încredere al unei femei (și întreaga ei atenție), atunci când ea:

– Îți caută privirea și, odată ce vede că ești atent, se uită în altă parte.

– Se înclină ușor spre tine, în timp ce îți vorbește.

– Își apropie de tine piciorul sau umărul.

– Își aranjează părul ori se joacă cu o șuviță.

– Mângâie piciorul paharului aflat pe masă ori își rearanjează o bijuterie.

Dacă sunteți la prima întâlnire sau undeva în prima fază a curtării:

– Îndrăznește să-i adresezi întrebări deschise (acelea la care nu se răspunde cu „da“ și „nu“).

– Fii cât mai autentic posibil, dar dacă ai o voce mai subțire joacă-te puțin și încearcă să vorbești mai gros.

– Caută să inspiri siguranță, fiind un bun ascultător (uită-te la ea și nu la ce se întâmplă în jurul vostru).

– Privește-o în ochi (dar fără a da impresia că te holbezi, ca să n-o faci să se simtă stânjenită).

– Potrivește-ți gesturile cu ale ei (dacă ea s-a întors cu tot corpul spre tine, procedează și tu la fel), dar fără excese (nu vrei să pari nici agitat, nici încuiat).

– Fii un cavaler desăvârșit (deschide-i ușa, dar nu uita că bărbatul intră primul în restaurant și tot el alege masa).

– Fii protector și nu te zgârci, când vine timpul să achiți nota (plătește tu întreaga consumație, altfel, când o s-o suni din nou, va crede că vrei să-ți plătească întreținerea).

– Evită pe cât se poate replicile ieftine, sari peste clișee (evident că le-a mai auzit), evită să faci aluzii explicite la sex (dacă vezi că ea e reținută) și nu încerca să vorbești mai mult decât vorbește ea.

– Este foarte important să fii îngrijit îmbrăcat (apa și săpunul sunt obligatorii înainte de parfum sau deodorant, totuși nu încerca nici să pari ca scos dintr-o vitrină de mall).

– Fă-i câteva complimente și încearcă să stai departe de glumele misogine. În secolul XXI, pentru cele mai multe femei, frumusețea este un subiect sensibil și îi vei câștiga mult mai repede încrederea, dacă o faci să se simtă frumoasă, făcând referire la ceva concret din ființa ei.

Acum, revenind la bărbați și la cultivarea încrederii într-o relație care a trecut de etapa de curtare, atunci – indiferent că sunteți după 3, 13 sau 30 de ani de relație – următoarele comportamente și gesturi sunt o alegere înțeleaptă:

  • Sărutul de 6 secunde și îmbrățișarea de 9 secunde. Cuplurile în care există un nivel sănătos de încredere au următoarea rutină, atunci când partenerii pleacă la serviciu sau se reîntâlnesc după o zi de muncă: își oferă o îmbrățișare de minimum 9 secunde și/sau se sărută câteva secunde, minimum 6. Dacă tu vrei ca, la voi, totul să dureze mai mult, foarte bine. Eu sunt responsabil să-ți spun care-i durata minimă. De ce sunt atât de insistent cu acești timpi? Pentru că, în acele momente, creierele voastre vor secreta oxitocită – hormonul iubirii și al încrederii și un antidot natural împotriva stresului și anxietății.
  • Nu uita să-i dai, din când în când, câte o întâlnire. Doar pentru că o ai deja, seară de seară, în patul tău și pentru că aveți copii împreună sau un credit la bancă obținut în comun, nu înseamnă că perioada întâlnirilor a expirat. Fă-ți timp – cel puțin o dată la două săptămâni (ideal ar fi săptămânal) – s-o inviți la o întâlnire, într-un loc frumos. Nu-i musai să fie seara, mai ales dacă aveți și copii. Poate fi la prânz, într-o dimineață de weekend sau într-un moment în care copiii sunt în grija unui alt adult. Plănuiește întâlnirea exact așa cum plănuiești o activitate importantă la serviciu, caută să nu mai mergeți în locurile care nu i-au plăcut și în niciun caz să nu alegi ceva doar pe gustul tău.
  • Străduiește-te să o descoperi în fiecare zi. Știu, s-ar putea să fii ca majoritatea clienților care vin la terapie și care-mi spun că-și cunosc deja prea bine partenerele. Ori că s-au săturat de ele ca de mere pădurețe (și cine vrea, de bună voie, să aibă gura pungă?!). Eu îi contrazic și le spun să se gândească un pic mai bine la veridicitatea acestor cuvinte. Sunt 100% convins că există nenumărate lucruri pe care încă nu le cunoști despre ea sau pe care nu a apucat să ți le povestească. Un alt obicei care definește viața cuplurilor fericite este construirea așa-numitelor hărți ale iubirii. Nu te speria, că nu-i de făcut nicio hartă topografică. Este vorba despre a-i adresa întrebări deschise cu privire la viața ei de zi cu zi: Care sunt provocările cu care se confruntă la muncă? Ce-a văzut interesant în ultima vreme pe Facebook? Ce-a visat noaptea trecută? Ce-și dorește de la viitor? A purta un astfel de dialog – înainte de culcare sau dimineața la cafea – este o modalitate de conectare emoțională și o investiție în contul de încredere sufletească.
  • Învață să rostești aprecieri și să-i faci mici servicii. Noi, românii, suntem mai mult decât restanțieri la capitolul „Complimente, aprecieri și feedback pozitiv“. Ne ascundem în spatele criticii constructive și a obsesiei față de sinceritate. „Nu am cum să-i spun ceva frumos, dacă nu a făcut nimic frumos!“, îmi spun adesea bărbații care au depus jurământul sincerității. Dar aceste explicații sunt doar niște scuze toxice. Îi poți spune un „Mulțumesc!“ pentru că este parte din viața ta; pentru că i-a șters la fund pe copiii tăi; pentru că ai un așternut curat; pentru că nu ești nevoit să dormi singur; pentru că te tolerează așa imperfect cum ești. J Tot la acest capitol intră și responsabilitățile administrative: nu ți se va rupe mâna, dacă speli și tu câteva vase, dacă cumperi tot ce ți-a cerut de la magazin, dacă stai și tu cu copilul pentru ca ea să facă o baie caldă sau dacă îi faci un masaj la tălpi. Toate acestea sunt gesturi de apreciere și de implicare.

Sigur, m-ai putea întreba: „De ce să depun tot acest efort, când relația poate funcționa și așa cum este?!“ Iar răspunsul meu sună în felul următor: 1) Pentru că asta face un erou în secolul XXI (apropo de ceea ce spuneam la începutul articolului despre fete și femei). 2) Pentru că, de calitatea relației tale de cuplu, depinde cu adevărat calitatea întregii tale vieți. 3) Pentru că, dacă e a ta astăzi și tu îi oferi în mod constant mai puțin decât merită, nu-ți garantează nimeni că va fi a ta mereu.

Text de  György Gáspár