Industria modei s-a dezvoltat extrem de mult în ultimii ani, scăpând din fericire de stereotipul “școala de modă unde se desenează rochii”. Acum poți studia atât design, cât și partea din “spatele hainelor”, de business, așadar, dacă te interesează să mergi la o facultate de profil, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi!
Orice job în acest domeniu presupune creativitatea aplicantului, dar nu înseamnă că dacă nu știi să desenezi sau nu ai talent la fotografiat nu ești potrivit pentru această industrie. În ziua de astăzi, poți studia atât partea creativă a modei cum ar fi design vestimentar, design de produs sau fotografie, dar totodată poți studia business of fashion, PR și marketing sau jurnalism. Dacă nu te poți decide între cele două poți încerca un curs de styling, întrucât cuprinde atât lucru manual, creativitate propriu-zisă, dar nu trebuie să fii fantastic la desen.
Dacă te-ai decis ce ai vrea să urmezi, al doilea pas este să îți cauți cât mai multe proiecte în care ai putea să te implici. Pentru cei ce vor să aplice la un curs de design, pe lângă cursurile de desen necesare, începeți să vă construiți un portofoliu, întrucât pe baza acestuia veți fi admiși la o facultate de profil. Căutați un designer local sau un boutique care vă place și întrebați dacă au nevoie de ajutor, ulterior reușind să căpătați un internship și o scrisoare de recomandare. Fructificați-va pasiunea și în timpul liber, desenați și creați propriile piese pe care le puteți poză, acestea îmbunătățindu-vă portofoliul. Dacă vreți să aplicați la business sau la PR căutați internship-uri, puteți să vă faceți chiar și un blog unde puteți să vă spuneți opiniile despre ce se întâmplă în industrie at the moment, acesta funcționând și că o arhivă live a muncii voastre.
Fiecare facultate are anumite cerințe și anumite examene pe care trebuie să le dai că să poți să îți depui CV-ul. Așadar, cel mai bun sfat este să îți cauți un consilier universitar care să te ajute pe parcursul procesului de a aplica la facultatea dorită, întrucât el știe ce examene și ce punctaj trebuie să obții pentru a avea o șansă mai mare pentru a fi acceptat.
Sunt o mulțime de facultăți de fashion, dar trebuie să îți alegi unde și de ce vrei să aplici. Focusul tău principal ar trebui să fie cursurile. Caută-ți cursul potrivit dorințelor tale și vezi ce îți poate oferi atât în timpul celor 3 sau 4 ani de studiu, dar și după. Interesează-te care sunt cele mai bune facultăți pentru cursul pe care vrei tu să îl urmezi, BOF întocmind anual un top al celor mai bune universități de modă. Vorbește cu studenți de la faculatile respective, întreabă-i cum au reușit să intre, ce a conținut CV-ul lor și ce cred că i-a diferențiat de restul aplicanților.
Fiecare universitate are o perioadă a “porților deschise”, când poți merge să vizitezi atât instituția în sine, cât și campus-ul. De asemenea, majoritatea au cursuri de vară, unele speciale copiilor sub 18, unele pentru majori, ele oferind un insight în viață de student, cum este să inveți la facultatea respectivă, cum arată clasele, care este atmosfera și multe altele. Aceste cursuri te vor ajuta extrem de mult atât din punct de vedere educativ, dar și când aplici, întrucât te vei diferenția de restul aplicanților. Întreabă de burse, ce presupun acestea și cum ai putea să obții una. Întreabă de campus, de cum sunt organizate camerele și de costurile suplimentare pe care acestea le vor aduce taxei anuale.
Facultatea este foarte importantă și trebuie să iei tot acest proces în serios, dar dacă ești pasionat și ai voință, poți realiza orice, așa că muncește și vei ajunge unde îți dorești!
TEXT DE ȘTEFANIA ISAR