Se apropie Sărbătorile – motiv de reunire cu prietenii și cu familia în jurul mesei, unde, pe lângă o mulțime de preparate delicioase, tradiționale, se consumă și cantităti mai mari de alcool decât de obicei. Înainte să faci excese de orice fel, poate ar trebui să iei in considerare anumite aspecte legate de consumul de alcool. Renunțarea la băuturile tari nu-ți aduce decât avantaje, așa că, data viitoare când îți torni un pahar, ține minte că abstinența duce la pierderea în greutate, la un somn mai bun și la o stare generală emoțională mult mai bună.
Alcoolul conține calorii goale, care nu oferă niciun nutrient și nici energie. Aceste calorii nu fac decât să se transforme în grasime. Un pahar de alcool conține 100-200 de calorii, care se adaugă la cele adunate deja din alimente, iar 3500 de calorii se traduc în aproximativ 0,5 kilograme pe cântar. Așa că renunțarea la alcool e una dintre cele mai la îndemână metode de a slăbi.
Chiar și 1-2 pahare băute pe săptămână pot altera calitatea somnului. Specialistii au observat că persoanele care renunță la consumul de alcool sunt mai productive și se odihnesc mai bine, deoarece au parte de un somn de recuperare bun. Chiar dacă alcoolul îți dă o stare de somnolență, acest somn nu este folositor, deoarece alcoolul reduce producția de melatonină, hormonul care îi spune organismului când să doarmă și când să se trezească. De asemenea, alcoolul crește nivelul de adenozină, un alt compus chimic care influențează calitatea somnului. Consumul de băuturi bahice forțează creierul să lucreze în valuri alfa, specifice stări de trezire. Cu toți acești hormoni și compuși chimici afectați, vei observa că nu dormi bine noaptea, iar ziua nu ai energie pentru nimic.
Te doare capul sau răcești usor? E posbil ca paharele de alcool să fie de vină. Chiar si un singur episod de băut poate afecta sistemul imunitar și poate cauza inflamație.
Ficatul este responsabil de curățarea organismului de toxine, inclusiv de cele provenite din alcool. Când renunți la alcool, ficatul nu mai e forțat să metabolizeze etanolul și se poate concentra pe funcția sa principală, aceea de a elimina toxinele pe care le întâlnim în mod natural. Consumul mare de alcool poate duce la ceea ce numim ”ficat gras”, adică inflamarea ficatului și, pe termen lung, la apariția cirozei și la insuficiență hepatică.
În plus, sistemul digestiv prelucrează în mod diferit toxinele din alcool. Băurile alcoolice obținute prin fermentare, cum ar fi berea sau vinul, provoacă celulele stomacale să supraproducă acid gastric, care poate irita stomacul. De asemenea, poate avea de suferit și tractul intestinal.
Alcoolul e diuretic, deci va accelera rata cu care elimini apa din organism. Rinichii vor produce mai multă urină și vor reține mai putină apă în organism, deci vei suferi de deshidratare.
Photo by Kelsey Knight on Unsplash