Ce trebuie să ştii înainte să te muţi în primul tău apartament

apartament

Dacă te pregăteşti să te muţi în primul tău apartament în perioada următoare, în mod sigur te gândeşti deja cum să îl amenajezi şi care sunt principalele lucruri pe care trebuie să le treci pe lista de cumpărături. Aşadar, înainte de a trece la un plan concret de acţiune, citeşte sfaturile de mai jos.

  • Dacă apartamentul primeşte undă verde, e momentul să treci la treabă şi să te apuci de amenajat. Probabil ţi-ai făcut deja o idee despre cum ai vrea să arate, însă, de multe ori, imaginea din mintea ta s-ar putea să nu poate fi transpusă cu exactitate în noua casă. În primul rând, trebuie să pui la punct detaliile acelea plictisitoare, cum ar fi dimensiunile camerelor, poziţionarea ferestrelor, a prizelor, modul în care se deschid uşile şi tot aşa. Apoi, ocupă-te de partea de finisaje (culori, pardoseală şi alte lucruri din această zonă) şi încearcă să păstrezi o direcţie simplă şi coerentă: nu amesteca mai multe modele, culori sau tipuri de materiale în aceeaşi încăpere. Ai o cameră mică şi vrei să pară mai spaţioasă? Evită culorile închise, care micşorează, şi alege albul sau pastelurile. În plus, încearcă pe cât posibil să nu acoperi ferestrele: păstrează totul cât mai luminos şi aerisit.

pastel

  • Siguranţa casei tale ar trebui să fie pe primul plan şi, din acest motiv, ar fi bine să te asiguri că totul este în regulă cu ea înainte să finalizezi întregul proces al actelor şi să te muţi. Mulţi proprietari vor încerca să te convingă că apartamentul nu are defecte şi poate că aşa şi este, dar de ce să existe motive de îngrijorare? O „inspecţie” în detaliu a casei, realizată de un expert, te va ajuta să scapi de dubii.
  • Nu aglomera camerele. Atunci când alegi mobila pentru casă, trebuie să ţii cont de o condiţie esenţială: piesele nu trebuie să încarce şi să îngreuneze accesul prin cameră. Altfel spus, nu trebuie să muţi două scaune şi o măsuţă ca să ajungi într-un anumit colţ, ideea este să „navighezi” cu uşurinţă, indiferent cât de mic sau mare e spaţiul de care dispui. Dacă nu crezi că te poţi descurca „ochiometric” (e şi normal, într-un fel, nu avem toţi ochi de designer), foloseşte un software care te ajută să faci o simulare a planului casei tale (planner5d.com şi homestyler.com sunt două dintre propunerile noastre, aşa că intră pe site şi pune-ţi imaginaţia la bătaie!).
  • Investeşte în confortul tău. Îţi vei dori tablouri, rafturi cu un design complicat şi decoraţiuni de tot felul, însă ai tot timpul din lume pentru acestea. Începe cu lucrurile de bază, de care ai cea mai mare nevoie pentru a te simţi… acasă. Un pat cu o saltea confortabilă sau o canapea adaptată nevoilor tale, un scaun pentru birou care să nu îţi distrugă spatele, corpuri de iluminat care să distribuie lumina în întreaga încăpere (cum lumina naturală nu mai este o opţiune după o anumită oră, trebuie să eviți să îţi forţezi ochii la întuneric), materiale prietenoase cu pielea ta (prosoape moi, o pătură pufoasă, o faţă de pernă din bumbac delicat, care să nu îţi irite faţa): iată care ar trebui să fie priorităţile tale. Bineînţeles, nu trebuie excluse nici tacâmurile şi vesela. Şi abonamentul la Internet, o problemă esențială!
  • Caută piese de mobilier multifuncţionale. O canapea care are şi spaţiu de depozitare, o masă de bucătărie extensibilă sau pliabilă şi un dulap bine compartimentat se vor dovedi vitale pentru economia spaţiului tău. Ideal ar fi să ai în fiecare cameră cât mai multe locuri în care să poţi ascunde diferite lucruri: de la haine şi lenjerie de pat, la mărunţişuri cum ar fi gadget-urile sau chiar şi produsele de curăţenie.
  • Folosește-te de pereți. Dacă spațiul din cameră nu este unul tocmai generos și nu mai vrei să îți înșiri lucrurile pe podea, apelează la câteva rafturi suspendate. Le poți așeza în orice formă îți dorești, cu puțină imaginație se pot transforma într-un element de design. Și chiar sunt încăpătoare: te scapă de grija cărților, a vazelor și a altor obiecte decorative. Iar partea bună este că le poți găsi o utilitate în absolut orice încăpere.

rafturi

  • Creează un colţ de natură. Spaţiile verzi sunt tot mai restrânse în marile oraşe, aşa că n-ar strica să ai o mică oază verde, perfectă pentru relaxare, chiar la tine acasă. Un balansoar din lemn, două, trei pernuţe decorative, un suport vertical pentru flori şi o măsuţă pentru un mic felinar, câteva cărţi şi obiecte de decor: iată mica ta grădină de apartament.

flori

Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle