Conceptul de ”spiritual” poate însemna diverse lucruri pentru diverse culturi: pentru unii, înseamnă pelerinajul la Lourdes sau parcurgerea El Camino, iar pentru alții, înseamnă escapade departe de agitație. Liniștea și pacea poate fi găsită oriunde, nu numai în resorturi de cinci stele, cu program de meditație, wellness și mindfulness. Turismul spiritual și religios poate fi o experiență utilă pentru oricine – trebuie doar să găsim locul care rezonează cu propriile noastre credințe. Și chiar și cei care nu cred în nimic pot experimenta un astfel de turism, în urma căruia se pot îmbogați cu noi cunoștințe despre crezurile altora.
Mezquita înseamnă moschee, dar acest complex din Córdoba e mai mult de atât. După ocuparea Iberiei de către Islam, în secolul al optulea, biserica din Córdoba a fost împărțită între musulmani și creștini. În anul 784 după Christos, a început construcția unei moschei noi, cu o curte cu portocali și sală de rugăciuni împodobită cu arcade. În secolul al 16-lea, după reinstalarea creștinismului, în interiorul moscheii a fost ridicată o catedrală catolică, iar minaretul a fost închis într-un turn cu clopot. Rezultatul – o confruntare de arhitecturi și de religii și una dintre cele mai atipice și uimitoare clădiri din lume.
Kyoto era cunoscut în trecut drept Heian-kyo, ”capitala păcii și a liniștii”. Este centrul cultural a Japoniei de mai bine de o mie de ani, iar orașul abundă de locuri cu încărcatură spirituală. 1660 de temple budiste, 400 de altare Shinto și 90 de biserici creștine. De neratat: Altarul Fushii Inari, care datează din secolul al optulea și traseul cu porți roșii de pe un deal care oferă o perspectivă extraordinară asupra Kyoto-ului.
Situat la o altitudine de 3800 de metri, magnificul lac Titicaca este locul în care a luat naștere civilizația Inka. Se spune că Regele fondator Manco Cápac s-a născut dintr-o piatră de pe Insula Soarelui, situată pe lac. Insula Soarelui a devenit, astfel, un loc de pelerinaj religios, la care veneau pelerini din întregul imperiu. Astăzi se organizează excursii către insula pe care se pot face plimbări pe carările pietruite, se pot vizita ruinele templelor și se poate admira priveliștea asupra Munților Anzi.
În 1517, profesorul și pretotul Martin Luther a schimbat cursul istoriei prin cele 95 de teze prin care punea la îndoială autoritatea Papei. Acest lucru a marcat începutul Reformei Protestante, eveniment care a scuturat din temelii lumea creștină. Totul a început la Biserica-Castel din Wittenberg. Astăzi, locul este deschis publicului, iar aici se țin încă slujbe, concerte și se fac tururi pentru vizitatori. Tot aici se află și mormântul lui Martin Luther și se poate vizita și turnul cu 289 de trepte, din vârful căruia se poate admira panorama extraordinară asupra orașului medieval.
Muntele se înalță până la 6714 metri și este considerat centrul universului, o piramidă a energiei. Este sursa a patru mari râuri ale Chinei – Brahmaputra, Indus, Salween și Irrawaddy – considerate sacre și venerate de miliarde de oameni – budiști, boniști, jainiști și hinduși. Testul suprem de aici este kora, un pelerinaj circular al muntelui, lung de 52 de kilometri. Budiștii cred că o kora alungă karma negativă din viață, iar 108 kora duc la revelația supremă.