După ce am încercat şase deserturi în cele mai cool locuri din Bucureşti, mi-am dat seama că, când vine vorba despre aceste plăceri dulci (şi deloc vinovate), regula este una foarte, foarte simplă: niciodată nu trebuie să spui: „Nu!”. Încă nu crezi că e aşa? Nu-i nimic, te vei convinge imediat.
Desert de sezon: Pacheţele de primăvară cu fructe exotice şi sos Cointreau de vanilie À la mode la Stejarii Pool Club
Ascuns în inima pădurii Băneasa, o atmosferă intimă şi cel mai bun desert de primăvară: sună bine, nu-i aşa? La Stejarii Pool Club (Strada Jandarmeriei nr. 14A), Chef Martin White m-a tentat cu nişte pacheţele de primăvară cu fructe exotice şi sos Cointreau de vanilie à la mode: „Este un preparat care surprinde papilele gustative cu senzaţii calde şi reci, oferite de simfonia de fructe exotice şi texturi crocante, alături de îngheţata de vanilie şi sosul Cointreau. Mai mult, poppy candies completează perfect explozia de arome, oferindu-vă un desert complet, de neuitat”. Coincidenţă sau nu, afinitatea sa pentru bucătărie a pornit tot de la un desert: „Pasiunea mea petru gătit a început la vârsta de 15 ani. Eram în timpul unei vacanţe şi vremea de afară era urâtă, aşa că i-am spus mamei că mi-ar plăcea să fac o prăjitură. Am plecat la cumpărături, am cumpărat ingredientele necesare şi ne-am întors acasă pentru prima mea sesiune de gătit. Am făcut un pandişpan cu fructe decorat cu frişcă şi am fost chiar încântat de el. Nimeni din jurul meu nu era bucătar, dar, de atunci, am simţit că acesta este drumul meu şi am început să îl privesc că pe o profesie.”
În ceea ce priveşte tendinţele culinare pentru 2017, Chef Martin White crede că influenţele vor veni din Asia în acest an: „Întotdeauna va exista cerere pentru produse cu mai puţin zahăr şi fără gluten, iar anul acesta veţi vedea că aromele şi gusturile asiatice vor lua amploare, la fel şi laptele de cocos, oaie şi capră. Cererea pentru deserturile bazate pe ciocolată se va păstra, la fel şi ideea de reinventare a deserturilor clasice. Tocmai din acest motiv, încă de anul trecut, am inclus în meniul de deserturi de la Stejarii Pool Club preparatul Baba au Rhum, o reinterpretare a savarinei, atât de apreciată la nivel local.” Iar dacă plănuiţi în perioada următoare o vacanţă în Marea Britanie, Chef Martin White mi-a dat un pont numai bun pentru gurmanzi: „Am fost de curând la restaurantul Black Rat din Winchester, care are o stea Michelin. Majoritatea oamenilor îşi imaginează că a merge la un restaurant cu o stea Michelin ar costa o avere, însă aici am fost foarte impresionat de preţ. A fost cu mult mai puţin decat mă aşteptam, chiar a meritat şi îl recomand.”
Răsfăţul dulce: pere caramelizate în vin roşu la Gargantua d’oro
Dacă ai drum prin Dorobanţi şi poftă de ceva dulce, trebuie să dai o fugă la Gargantua d ‘oro şi să încerci preparatele lui Chef Cesar Velasquez! Pe mine m-a convins cu un desert care nu doar că arată spectaculos, ci are şi un gust grozav, aşa că am vrut să îi aflu secretul: „E vorba despre nişte pere caramelizate în vin roşu, umplute cu gorgonzola şi nuci cu înghetată de ciocolată albă. Vedeta preparatului este umplutura unui fruct banal care, în combinaţie cu vinul roşu, aduce o alintare papilelor noastre gustative.” Chef Cesar este din Chile, a lucrat câţiva ani ca Executive Chef la un restaurant din Spania, iar acum stă cu ochii pe tendinţele culinare pentru a-i surprinde de fiecare dată pe clienţii care vin la Gargantua D’oro: „Tind să cred că oamenii caută în prezent deserturi tradiţionale, reinterpretate, preparate cu tehnici moderne, care au un plating deosebit, dar, în același timp, păstrează gustul original.” După ce am văzut cum lucrează, sunt sigură că toate specialităţile şi deserturile pe care le încearcă Chef Cesar ies perfect. Sau… aproape toate, pentru că, după cum mi-a mărturisit chiar el, sarmalele încă reprezintă o provocare: „Lăsând gluma la o parte, sarmalele reprezintă un preparat tradiţional românesc cerut în orice tip de bucătarie. Eu sunt din Chile, deci imaginează-ţi cât de atent trebuie să gătesc acest preparat pentru a nu dezamăgi clienţii.” A spus cineva sarmale?!
La dolce vita: Cannoli siciliani la Il Villagio
Dacă ajungi prin parcul Grădina Icoanei, este musai să faci o oprire la Il Villagio (strada Alexandru D. Xenopol nr. 8-10) pentru o masă copioasă cu specific italienesc. Că doar ştim cu toţii că este imposibil să rezişti tentaţiei unei Capricciosa delicioase sau unei porţii de paste făcute exact aşa cum trebuie! Şi nu ai voie să pleci de aici fără a încerca desertul pe care mi l-a propus Chef Arcangelo Pistoia, cannoli siciliani, „cu blat crocant care conţine vin Marsala şi este umplut cu cremă de ricotta”. Chef Arcangelo crede că, în prezent, oamenii se întorc la deserturile simple, făcute în casă pe baza ingredientelor naturale, gustoase, aşa că preparatele dulci sunt acum marea sa provocare: „Din curiozitate şi din dorinţa de a descoperi tainele cofetăriei, lucrez intens la această latură dulce.” Şi dacă tot am dus discuţia în această zonă, l-am întrebat pe Chef Arcangelo ce desert i-ar recomanda unei persoane care ţine dietă: „I-aş recomanda un preparat uşor, cum ar fi tortul cu iaurt şi căpşune proaspete.”
Deliciile patiseriei franţuzeşti la A.R.C. Bakery
După ce a lucrat ani buni în restaurantele de la Paris, Remus Nica s-a întors la România și a deschis A.R.C. Bakery (șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff, nr. 57), o combinație între brutărie, patiserie și un bistro cochet, care, pentru mine, reprezintă de departe cel mai bun loc în care să îți începi ziua. De ce? O să înțelegi imediat ce vei încerca un savuros croissant cu migdale. Și pentru că am vrut să aflu neapărat ce face atâââât de bun un aparent banal croissant, l-am rugat pe Remus să îmi dezvăluie secretele preparării sale: „La bază avem foietaj normal, făcut cu 80% unt, umplut cu cremă de migdale amestecată cu crème pâtissière. Se adaugă sirop, foi de migdale și se bagă la cuptor, iar la final se pudrează cu zahăr.”
Pe lângă gustul nemaipomenit,Chef Alain Lens se asigură că toate produsele de la A.R.C. Bakery arată incredibil de bine (nu vei pleca de aici fără două, trei poze de Instagram, te asigur!). Pentru că, după cum mi-a povestit și Remus, designul preparatelor ocupă acum un loc foarte important: „Deserturile arată fantastic acum, sunt colorate, toți marii patiseri sunt considerați artiști care desenează fiecare desert.”
Un delicios Coconatsu la YOSHI Sushi & Teppanyaki
La YOSHI Sushi & Teppanyaki (strada Banu Antonache nr. 40-44), arta culinară japoneză e la ea acasă! Însă, dincolo de specialităţile din peşte, Chef Vova m-a convins cu un Coconatsu, un desert care, după cum mi-a povestit chiar el, „îmbină gustul puternic al ciocolatei şi fineţea mousse-ului de cocos cu fistic prăjit şi tapioka”. Ciocolată? Cocos? Fistic? Poate că sunt eu subiectivă pentru că ador cele trei ingrediente, dar zău că nu ai voie să ratezi o asemenea combinaţie!
În bucătăria de la YOSHI este întotdeauna loc de inovaţii, iar Chef Vova e pregătit pentru noi provocări: „Dacă un client are cerere specială pentru o anumită specialitate, pentru mine devine o provocare pe care o accept. Creez un preparat care îi place atât de mult, încât devine parte nescrisă din meniu. Iar clientul este foarte fericit știind că poate veni la noi şi poate mânca un preparat creat special pentru el.”
Încă nu ştiu ce voi încerca data viitoare când voi merge la YOSHI, dar ştiu sigur că, indiferent de specialitatea pe care o voi alege, gustul ei va fi wow! Și asta pentru că gustul l-a motivat pe Chef Vova să se apuce de gătit în primul rând: „Acum câţiva ani, am mers într-un restaurant şi am comandat un preparat de la care aveam așteptări foarte mari, dar am fost foarte dezamăgit când am realizat ca nu avea niciun gust. Atunci m-am hotărât că vreau să combin gusturi şi ingrediente pentru a oferi lumii ceva inedit.” Inedit? Da, Chef Vova a reușit să se țină de plan.
Tradiţii reinterpretate: Crocănţeală cu prune şi îngheţată cu „armagnac” la Mahala
La Mahala (Calea Rahovei nr. 147- 153), toate preparatele sunt departe de a fi banale, iar de acest lucru este „vinovat” Chef Sorin Cucu. Desertul propus de el, Crocănțeală cu prune și înghețată cu „armagnac”, este cu siguranţă unul dintre cele mai bune încercate de mine vreodată, combinaţia de arome este absolut perfectă! „Ideea acestuia a pornit de la găluştele cu prune, numai că noi îl servim fără pesmet, locul său fiind luat de fulgii de migdale şi fulgii de ovăz. În plus, adăugăm îngheţată de «armagnac»”, mi-a povestit Chef Sorin Cucu. În ceea ce privește tendințele în materie de deserturi, acesta spune că bucătăria este influențată de tradiție: „Întotdeauna ne vom îndrepta către deserturile făcute odinioară acasă la bunici.” După ce am terminat Crocănțeala și am dat o tură prin restaurant (locul este foarte, foarte cozy și colorat), l-am întrebat cum arată ritualul său de zi cu zi: „Sunt mai tot timpul înbucătărie. Casa mea se numește hotel: ajung, mă culc, mă trezesc, merg la aprovizionare și apoi la restaurant.” Așadar, dacă aveți poftă de ceva bun, bun, dați o fugă la Mahala: Chef Sorin Cucu vă așteaptă mereu acolo cu preparate surprinzătoare!
Foto: Șerban Vasilescu
Acest articol a apărut în ediția print A List Magazine 2, 2017