Cele mai bune destinații pentru gurmanzi

boqueria barcelona

Să fim cinstiți: poate că bifăm muzeele și monumentele istorice de pe lista ghidurilor turistice, poate că ne notăm pe agendă adresa vreunui magazin cu haine de designer. Însă, de multe ori, pe lista de to-do într-un oraș nou stau numerele de telefon ale celor mai bune restaurante din zonă, dar și denumirile celor mai populare feluri de mîncare. Așadar, ce-ați spune de o călătorie culinară? Care ar fi cele mai bune destinații pentru gurmanzi

Prin urmare, vă propun un exercițiu de imaginație. Mai întâi, dăm cuvântul specialiștilor în travel și sondajelor internaționale făcute de aceștia. Apoi, vă las aici un top personal al celor mai ofertante orașe europene în materie de restaurante și delicii culinare. La final, vă las pe voi să completați… care a fost cel mai bun loc de pe planetă în care ați mâncat vreodată?

Dacă este să ne luăm după topul făcut de Condé Nast Traveler la finalul lui 2018 (unul dintre reprele mondiale în ceea ce privește destinațiile) și, mai ales, să dăm crezare alegerilor făcute chiar de către cititorii acestuia (prin vot pe site), cele mai bune destinații 10 de pe glob pentru un gurmand pofticios are fi… 

1. Tokyo, Japonia – nu e de mirare, odată ce este orașul care are cele mai multe restaurante cu stele Michelin din lume. Sushi, ramen, noodles, sake – trebuie să le încerci pe toate. 

2. Kyoto, Japonia. Da, din nou, se pare că mâncarea japoneze este apreciată de toată lumea, mai ales restaurantele mici, cu cel mult 10 locuri, în care supa miso și maki& sushi nu lipsesc. 

Asia Food Sushi

3. Melbourne, Australia. Aici flat white nu e doar un moft – e specialitatea de cafea cea mai consumată. Încearcă, de asemenea, plăcintele cu carne, specialități barbeque și, bineînțeles… vegemite. 

cafea

4. Viena, Austria – contrar prejudecăților, bucătăria vieneză nu e doar despre șnițel și Sachertorte (există în oraș o mulțime de restaurante hip, dar și multe cafenele). Nu renunțați însă la ștrudelul cu mere! 

Austria, Salzburger Land, Salzburg, Sacher Hotel Cafe, Sachertor

5. Hamburg, Germania – de încercat fischbrötchen (șandwich cu hering marinat) și desertul cu fructe de pădure rote grütze. 

hamburg

6. Sydney, Australia – iată că un alt oraș de la capătul lumii (cel puțin pentru noi) intră în top. Să fie efectul cinelor savurate pe nenumăratele rooftop-uri din oraș? 

rooftop bar

7. Singapore. Food market-ul local este pur și simplu incredibil! Satay (frigărui) cu peanut butter, laksa (o supă incredibilă, picantă, cu pește), chilli crab. 

singapore

8. Paris, Franța. Evident, orașul celor mai cunoscuți chefi, orașul cu cele mai multe restaurante de top are de oferit tot felul de delicii – de la pâinea franțuzească incredibilă și patiserii la quiche, macarons, coq au vin, cassoulet… 

macarons

9. Barcelona, Spania. Ai ce să încerci o vacanță întreagă – Paella, fructe de mare, esqueixada (salată cu cod proaspăt), mató (o brânză locală delicioasă), crema catalana.

paella

10. Vancouver, Canada. Da, știm, poate părea oarecum ciudat că e în topul internațioonal (sperăm doar că n-au votat toți canadienii). Poutine cred că ar fi pe gustul meu (cartofi prăjiți cu brânză sărată), apoi pe lista de încercat acolo se numără somonul glazurat cu sirop de arțar și miere și… multe, multe specialități de cafea. 

Cafe in der Granville Markthalle auf Granville Island in Vancouver, Kanada, Britisch Kolumbien , Nordamerika

Cum promiteam, iată și topul meu de orașe (europene, de această dată), pentru care, înainte să ajungeți, ar fi fost bine să fi ținut o dietă drastică…

1. Napoli, Italia. Da, da, știu că suna poate puțin previzibil. Însă cea mai bună (aparent și cea mai faimoasă) pizza din lume, unde se stă la coadă câteva ore pentru a prinde o masă în weekend este L’Antica Pizzeria da Michele (Via Cesare Sersale, 1, http://damichele.net). Apoi, cum să nu îți plouă în gură la fiecare vitrină cu dulciuri? Cele mai bune babà al rum (cu rom sau limoncello), cannolo, biscotto all’amarena, struffoli, graffe, torta ricotta e pere și sfogliatella – pe Via San Biaggio dei Librai. Asta ca să nu mai socotesc zecile de restaurante excelente (poți alege practic cu ochii închiși) pentru cele mai bune paste? 

pizza

2. Lisabona, Spania. Ah, aș avea atâtea de povestit despre Lisabona… Despre cei mai delicioși creveți piri-piri, despre incredibilele Pastéis de Belém (originalele – https://pasteisdebelem.pt/en/). pentru cei care mănâncă și carne, bifana e un sandwich de încercat, practic de la orice chioșc de pe stradă. Aroz de Marisco (orez cu fructe de mare), dar și vinul roșu sunt de pus pe listă. The Food Temple (www.thefoodtemple.com) e perfect pentru vegetarieni, iar pentru cei în căutarea unor experiențe Michelin-rated, notați Alma (https://www.almalisboa.pt/en). 

creveti

3. San Sebastian, Spania. Se spune că are mai multe restaurante premiate pe metru pătrat decât orice oraș din Europa, ceea ce face ca micul orășel să fie un fel de foodie capital. Mugaritz e faimos pentru gastronomia moleculară, dar dacă vreți ceva autentic (și nu atât de scump) vă puteți orienta către orice pinxtos bar. Practic, un bar de tapas (versiunea bască), unde găsiți specialități din carne de vită, bacalo (cod sărat), pimientos di padron, măsline picante

tapas

4. Vence, Franța. Am aici câteva locuri perfecte – pentru cazare și mic dejun La Maison du Frêne (https://www.lamaisondufrene.com/en/). Pentru prânz, creperia bretonă (6 Place Surian), la cină La Table du Cantemerle (http://www.table-cantemerle.fr). Da, și neapărat, neapărat, o vizită la Confiserie Florian (https://www.confiserieflorian.com) pentru cea mai bună dulceață de violete sau clementine confiate.

crepe bretonne

Foto: hepta.ro  

Categorii Lifestyle