Ne apropiem de finalul anului și este momentul să tragem linie și să facem bilanțul. Prima dată ne ocupăm de planul cinematografic, pentru că 2018 a fost unul foarte interesant. Am avut multe, multe blockbustere, dar destul de puține au câștigat și aprecierea criticilor și a publicului.
De altfel, selecțiile de titluri nominalizate la Globurile de Aur și Critics’s Choice Awards, care tocmai au fost anunțate, nu pot fi comparate cu cele din ceilalți ani, când lupta chiar era una strânsă.
Până vom afla însă filmele învingătoare de la Oscaruri, Golden Globes și celelalte gale cinematografice, astăzi facem o trecere în revistă a celor mai bune pelicule din acest an (dacă nu le-ai văzut încă, este momentul să o faci acum).
Black Panther este fără doar și poate unul dintre cele mai bune filme Marvel din toate timpurile. A fost nominalizat deja la Globurile de Aur, cel mai probabil va ajunge și la Oscaruri. Este un titlu smart, cu acțiune bună și legături interesante între personaje și poveștile lor. T’Challa/Black Panther (Chadwick Boseman) deschide porțile regatului Wakanda, țara sa de baștină, pe care, după moartea tatălui său, trebuie să o apere de o conspirație periculoasă.
Filmul lui Luca Guadagnino, lansat la început de an în Statele Unite și în România, a fost deja inclus în competițiile cinematografice (a câștigat Oscarul pentru Cel mai bun scenariu adapatat) și rămâne unul dintre cele mai bune filme din acest an. Pentru CMBYN a fost anunțat și un sequel, regizat tot de Guadagnino, cu același Timothée Chalamet în rolul principal. Încă nu au fost anunțate mai multe detalii, dar se pare că povestea noului film va avea loc la cinci, șase ani de la prima întâlnire între Elio și Oliver (Armie Hammer).
Filmul lui John Krasinski a făcut turul festivalurilor din Europa și Statele Unite, câștigând aprecierea criticilor și a publicului. O dramă horror cu mult suspans, A Quiet Place urmărește povestea lui Evelyn (Emily Blunt) şi Lee (John Krasinski), un cuplu nevoit să trăiască în tăcere şi izolare totală de teama unei entităţi misterioase, ce reacţionează la cel mai mic sunet. Alături de copiii lor, cei doi trăiesc într-o permanentă groază că şi un simplu zgomot îi va distruge.
Un alt film nominalizat la Oscarurile din iarnă, care a avut premiera la început de an, este și The Post, regizat de Steven Spielberg. Inspirat din fapte reale, filmul documentează scandalul Pentagon Papers, în urma căruia au ieșit la iveală documente secrete despre Războiul din Vietnam, un caz care a zguduit serios clasa politică americană a anilor ’70. În prim-plan sunt jurnaliștii publicației The Washington Post, hotărâți să își asume toate riscurile în această bătălie, inclusiv condamnarea la închisoare.
Unul dintre filmele care au bubuit la box-office, Infinity War a adunat aproape toată gașca de Avengers pentru cea mai mare confruntare a lor de până acum, cea cu Thanos (Josh Brolin), inamicul hotărât să distrugă lumea.
Un titlu care nu s-a bucurat de promovarea blockbusterelor, dar care nu trebuie ratat este Shoplifters, filmul care a obținut trofeul Palme d’Or la Cannes. Pelicula este povestea unei familii de hoți mărunți, infractori care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor. Odată ce ea ajunge în casa lor, lucrurile se schimbă radical.
Un alt film care ne-a plăcut mult anul acesta și pe care l-am descoperit la Les Films de Cannes à Bucarest este Roma, considerat cel mai bun titlu al lui Alfonso Cuáron de la Y Tu Mamá También încoace. Roma este o poveste inspirată de viața regizorului, mai exact, de femeia care l-a crescut, și urmărește parcursul unei tinere, Cleo (Yalitza Aparicio), care lucrează în casa unei familii (chiar familia regizorului) din clasa de mijloc, în cartierul Roma din Ciudad de México al anilor ‘70. Filmul este disponibil acum pe Netflix.
Am fost surprinsă când am văzut că filmul lui Damien Chazelle nu este în competiție la Golden Globes, dar am văzut că a recuperat serios la mai toate categoriile de la Critics’ Choice Awards. Proiectat în deschiderea Festivalului de la Veneția, First Man este un film biografic despre astronautul Neil Armstrong (interpretat senzațional de Ryan Gosling), primul om care a ajuns pe lună în cadrul celebrei misiuni spațiale Apollo 11.
A Star Is Born, debutul regizoral al lui Bradley Cooper, este încununat de succes pe toate planurile. A obținut nominalizări la Globurile de Aur și la Critics’ Choice (cel mai probabil va fi nominalizat și la Oscar) și este unul dintre favorite. El și Lady Gaga, care joacă rolurile principale, au asigurat și succesul la box-office, iar coloana sonoră a peliculei adună milioane de vizualizări pe YouTube. Nu cred că A Star Is Born va fi desemnat Cel mai bun film, pentru că sunt multe lucruri care îi lipsesc, dar aș zice că Gaga are șanse mari la titlul Cea mai bună actriță. Și e posibil să vedem și premiu la categoria Cel mai bun cântec original.
Despre Bohemian Rhapsody, biopicul despre viața singuraticului și talentatului Freddie Mercury, am avut de spus și lucruri bune, dar și lucruri mai puțin bune. Mi s-a părut o oarecare superficialitate în tratarea acestui subiect, dar cred că Rami Malek a fost de-a dreptul uimitor în rolul liderului trupei Queen. Și dintre toate prestațiile masculine din acest an, a lui a fost cea mai bună, așa că Malek este de departe favoritul meu la galele cinematografice care urmează.
Mi-a părut rău să văd că această creație a minții geniale a lui Wes Anderson s-a pierdut printre atâtea blockbustere, așa că promit de retrospectiva filmelor lui 2018 ca să o recomand din nou. Pe o insulă japoneză ce pare a fi uitată de lume, autoritățile izolează cățeii din oraș din cauza unui focar de gripă canină. Viața lor aici decurge într-un ritm monoton, până în ziua în care un băiețel ajunge pe insulă.
Un titlu superb, inclus deja în competițiile pentru Cel mai bun film străin, Cold War este regizat de Pawel Pawlikowski, care a câștigat Oscarul pentru Cel mai bun film străin cu Ida, în 2015. Cold War este o poveste de dragoste între doi oameni cu temperamente diferite, provenind din medii diferite, care sunt în mod fatal nepotriviți, dar condamnați de către soartă să fie împreună. Pe fundalul Războiului Rece în Polonia, Berlin, Yugoslavia și Parisul anilor ‘50, filmul creionează o poveste de iubire imposibilă, exact ca timpurile trăite de protagoniști.
Emily Blunt a avut un an plin, care se încheie cum nu se poate mai bine. După A Quiet Place, aceasta ajunge pe marile ecrane în rolul lui Mary Poppins, cea mai îndrăgită dădacă din toate timpurile. Aceasta se întoarce pentru a avea din nou grijă de copiii familiei Banks și pentru a le aduce magia într-un moment de cumpănă.
Foto: outnow.ch