Cele mai bune filme care au pierdut Oscarul

Săptămâna aceasta am aflat nominalizările la Premiile Oscar 2018, ceremonie care va avea loc pe 4 martie, la Teatrul Dolby din Los Angeles, și care va fi găzduită pentru a doua oară consecutiv de Jimmy Kimmel.

Call Me By Your Name, Darkest Hour, Dunkirk, Get Out, Lady Bird, Phantom Thread, The Post, The Shape of Water și Three Billboards Outside Ebbing, Missouri sunt cele nouă filme care au intrat în cursa pentru Cel mai bun film al anului, iar noi de-abia așteptăm să aflăm care va fi marele învingător al serii. Până atunci, ne-am gândit să facem o trecere în revistă a celor mai bune titluri nominalizate la Oscar de-a lungul timpului, pelicule care însă au pierdut statueta de aur în favoarea altor filme.

Iar dacă nu le-ați văzut pe cele din lista de mai jos, acum e un moment numai bun pentru un maraton de Oscar.

Citizen Kane

Citizen Kane rămâne un clasic al cinematografiei, genul acela de film despre care se scriu cărți, se fac analize și studii. Filmul este povestea unui bărbat foarte bogat, Charles Foster Kane (Orson Welles), poveste pe care oamenii încearcă să o reconstruiască pornind de la ultimul cuvânt pronunțat de el pe patul de moarte – „rosebud”. Citizen Kane e considerat unul dintre cele mai bune pelicule din istorie, dar, cu toate acestea, în 1942 a pierdut Oscarul în fața lui How Green Was My Valley.

Spellbound

Alfred Hitchcock este unul dintre cei mai buni regizori din istorie, un adevărat titan al cinematografiei, care, deși a fost nominalizat pentru regie de cinci ori la Oscar, nu a primit decât un premiu onorific în 1968 (Irving G. Thalberg Memorial Award, un premiu acordat ocazional unor personalități care au făcut lucruri excepționale în industria filmului – Walt Disney, Steven Spielberg, George Lucas și Francis Ford Coppola au primit și ei această distincție). Cu Gregory Peck și Ingrid Bergman în rolurile principale, Spellbound este unul dintre cele mai bune filme ale lui Hitchcock, aventura unui psihiatru, Anthony Edwards (Peck), care suferă de amnezie și este acuzat că ar fi un impostor și un criminal. Singura care pare să fie de partea lui și care încearcă să afle ce s-a întâmplat cu el este colega sa, Constance Petersen (Bergman). Pelicula a fost nominalizată în 1946 la Oscaruri, dar a pierdut în favoarea lui The Lost Weekend, în regia lui Billy Wilder.

Goodfellas

Dacă vă plac filmele cu gangsteri, sperăm că nu l-ați ratat pe acesta, pentru că este, de departe, cea mai bună peliculă cu mafioți din toate timpurile și, bonus, e inspirată din fapte reale: apogeul și declinul gangsterului american Henry Hill. „Vinovați” pentru acest film genial sunt regizorul Martin Scorsese și trioul magic format din actorii Robert De Niro, Joe Pesci și Ray Liotta. Goodfellas a pierdut Oscarul în fața unui film bun, dar nu la fel de bun – Dances with Wolves.

Saving Private Ryan

E unul dintre cele mai bune filme de război din toate timpurile, iar Tom Hanks este extraordinar în rolul căpitanului John H. Miller. Acțiunea are loc în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, imaginile de pe front sunt foarte puternice, iar fiecare scenă are o încărcătură emoțională incredibilă. Saving Private Ryan a obținut cinci Oscaruri, inclusiv pentru regie – Steven Spielberg, dar a pierdut trofeul pentru Cel mai bun film al anului în favoarea lui Shakespeare in Love.

Inglorious Basterds

Sunt ani în care peliculele nominalizate sunt atât de bune, încât e greu să alegi doar o singură favorită. Totuși, în 2010, între Inglorious Basterds și The Hurt Locker, am fi mers pe mâna lui Tarantino, chiar dacă istoria spusă de el a părut puțin exagerată. The Hurt Locker rămâne un film bun, cu o acțiune foarte intensă (nici n-avea cum să fie altfel o poveste din Irak), dar nici pe departe un titlu memorabil, la care oamenii să facă referire și astăzi.

Babel

Dacă e un film căruia să i se fi făcut o mare nedreptate, acela ar fi Babel al lui Alejandro Gonzalez Iñárritu. Regizorul a fost premiat pentru The Revenant și Birdman, dar Babel rămâne adevărata lui capodoperă, un film care îi adună pe Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal, Adriana Barraza, Harriet Walter și mulți alții într-o poveste-puzzle absolut impresionantă.

Inception

Rar veți mai găsi un film mai lăudat ca Inception-ul lui Christopher Nolan, dar se pare că povestea secretelor extrase cu măiestrie din subconștientul uman nu i-a convins deloc pe membrii Academiei Americane de Film, care au considerat că The King’s Speech a fost mai bun. Inception a fost premiat doar la categoriile dedicate tehnologiei: Cea mai bună imagine, Cel mai bun mixaj de sunet, Cel mai bun montaj de sunet, Cele mai bune efecte vizuale.

Foto: outnow.ch

Categorii Lifestyle