Să faci un top al celor mai bune filme dintr-un an este o misiune tare, tare dificilă. Fiind vorba de foarte mult subiectivism la mijloc, este imposibil să mulţumeşti pe toată lumea. Nici măcar pe tine nu te mulţumeşti, pentru că întotdeauna ai mai trece un titlu pe listă, ca să nu cumva să-i faci o nedreptate.
În cazul selecţiei de mai jos, am încercat să las deoparte filmele care au fost la Oscaruri (Green Book, The Favourite, Vice etc.), pentru că, deşi în România au fost lansate în 2019, ele au avut premiera oficială anul trecut (în State şi în celelalte ţări care sunt ceva mai punctuale cu lansările de film). De la blockbustere la filme de autor, cele zece pelicule din lista de mai jos se numără printre titlurile care au marcat 2019. Iar lista este deschisă, aşa că, dacă aveţi şi alte recomandări de inclus aici, le aşteptăm oricând.
Marriage Story
Casele de producţie încep să iasă din ce în ce mai mult din zona tradiţională şi să renunţe la clasicele lansări în cinema, mizând mai degrabă pe succesul platformelor de streaming. Marriage Story a fost lansat la final de an pe Netflix şi este, dacă mă întrebaţi pe mine, cel mai frumos şi emoţionant film din 2019. Dacă mâine ar avea loc Oscarurile şi eu aş putea influenţa cumva alegerea câştigătorilor, Marriage Story ar fi prima mea opţiune.
În regia lui Noah Baumbach (Mistress America, Frances Ha), filmul este povestea unei despărţiri, o separare între doi oameni care, în ciuda iubirii pe care şi-o poartă, nu reuşesc să se mai găsească pe ei în relaţia pe care o au. Şi chiar dacă mariajul lor este compromis, Nicole (Scarlett Johansson) şi Charlie (Adam Driver) luptă din greu cu ei pentru a-şi păstra familia unită.
The Irishman
The Irishman este acel film de trei ore şi jumătate în care Martin Scorsese a adunat legendele industriei (Robert De Niro, Al Pacino şi Joe Pesci) pentru o incursiune în universul mafiei din Statele Unite ale Americii de după Al Doilea Război Mondial. Povestea este spusă prin ochii lui Frank Sheeran (De Niro), un asasin plătit care a ajuns să aibă legături în lumea interlopilor italieni şi să lucreze cu Jimmy Hoffa (Pacino), un controversat lider de sindicat, a cărui moarte se numără printre cele mai mari mistere din istoria americană. Filmul, care este disponibil pe Netflix, documentează o călătorie inedită prin locurile ascunse ale crimei organizate şi impactul mafiei asupra politicii americane, fiind unul dintre cele mai bune titluri regizate de Scorsese.
Avengers: Endgame
2019 este anul care a încheiat aventura pe care Marvel a început-o în 2012 cu The Avengers, iar Endgame este fără doar şi poate finalul pe care îl merita această serie extraordinară. Am apreciat enorm modul în care poveştile personajelor au fost puse cap la cap, faptul că legăturile dintre ele au reuşit să se lege atât de bine. Şi mi-a mai plăcut că fiecare Avenger şi-a adus aportul la rezultatul confruntării finale cu Thanos, o bătălie epică din toate punctele de vedere. Dar şi o poveste memorabilă despre iubire, prietenie, curaj, sacrificiu, speranţă, puterea de a merge mai departe chiar şi atunci când obstacolele par imposibil de depăşit.
Once Upon a Time in Hollywood
Unul dintre cele mai aşteptate titluri ale anului, Once Upon a Time in Hollywood, cel mai recent film al lui Quentin Tarantino, nu a reuşit să se ridice la nivelul celorlalte pelicule ale regizorului, dacă mă întrebaţi pe mine, dar a ţinut ştacheta sus în rândul premierelor din acest an. Mai ales că în distribuţia lui sunt incluşi Brad Pitt, Leonardo DiCaprio şi Margot Robbie. Once Upon a Time in Hollywood ilustrează o eră apusă în Cetatea Filmului şi este povestea unui actor de producţii western şi a dublurii sale, două personaje care încearcă să obţină succesul, tot mai greu de atins, în epoca de aur a Hollywoodului.
Dolor y Gloria
Dolor y Gloria este cel mai bun film lansat de Almodóvar în ultima vreme, o autobiografie cu o încărcătură emoţională uriaşă, pe care plănuiesc să o revăd cât de curând. În prim-plan este Salvador Mallo, un Almodóvar fictiv practic, interpretat de Antonis Banderas. Povestea explorează copilăria lui, relaţia cu familia şi, în special, cu mama sa, dar şi deciziile care i-au marcat cariera.
Parasite
Scris și regizat de Bong Joon-Ho, reprezentant al noului val sud-coreean, consacrat pentru originalitatea filmelor sale, care se adresează deopotrivă cinefililor, dar și marelui public, Parazit este o excelentă satiră, plină de suspans, ce abordează într-o manieră surprinzătoare o temă universală: inechitatea socială. Filmul urmăreşte întâlnirea dintre două familii total opuse, una de şoferi şi o alta extreme de bogată, dar şi situaţiile şi relaţiile dificile ce se nasc de pe urma acesteia. Pelicula i-a adus lui Bong Joon-Ho trofeul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes 2019.
Joker
Am avut aşteptări foarte mari de la filmul lui Todd Phillips, de care însă nu mă declar mulţumită pe deplin. Cel puţin asupra mea nu a avut impactul pe care credeam că o să îl aibă. Dar este cu siguranţă unul dintre filmele bune ale anului, o poveste despre singurătate, prejudecăţi şi lipsă de empatie, elemente care joacă un rol important în transformarea unui om. Aplauzele merg şi de această dată către Joaquin Phoenix, care a reuşit să facă un personaj spectaculos, foarte expresiv, care efectiv te face să trăieşti tot ceea ce simte el.
Hustlers
Înainte de a vedea acest film, am citit un articol în care autorul spunea că Jennifer Lopez va fi nominalizată la Oscar pentru prestaţia ei din Hustlers. Şi trebuie să recunosc că m-am amuzat puţin gândindu-mă la asocierea dintre JLo şi aceste premii. După ce am văzut filmul, care mi-a plăcut foarte mult, mi-am dat seama că nu e tocmai o teorie ieşită din comun. De altfel, Jennifer a fost nominalizată atât la Globurile de Aur, cât şi la SAG Awards pentru acest rol. Hustlers este inspirat de un articol de presă despre un grup de striperițe, femei inteligente și ambițioase, care, în urma unor schimbări produse în clubul pentru care lucrau, ajung să jefuiască într-un mod inedit bărbații de pe Wall Street, practic foștii lor clienți. O escrocherie ingenioasă, transpusă într-un film realmente captivant.
Ford vs Ferrari
Dacă aţi văzut Rush şi v-a plăcut (măcar pe jumătate din cât mi-a plăcut mie), nu trebuie să rataţi nici acest titlu, care încă rulează în cinematografe. Avem doi actori de Oscar. Matt Damon și Christian Bale. Și două personaje legendare. Designerul auto Carroll Shelby și pilotul Ken Miles. Filmul documentează provocarea aceasta din timpul cursei de la Le Mans, din 1966, când împreună au reușit să îl învingă pe Enzo Ferrari, un pilot de neînvis la vremea respectivă, cu multă îndrăzneală și o mașină de-a dreptul revoluționară pentru acea epocă.
Monos
Monos este filmul care a câştigat anul acesta trofeul Transilvania la TIFF şi este fără doar şi poate unul dintre preferatele mele de la această ediţie. În regia lui Alejandro Landes, Monos este o poveste despre revoltă, anarhie şi supravieţuire, despre opt adolescenţi dintr-o trupă de gherilă, opt copii, a căror viaţă ascunsă în munţi ia o turnură neaşteptată în urma unui incident tulburător.
Foto: outnow.ch