Să mănânci bine nu este întotdeauna ușor. Și nici să găsești cel mai bun restaurant dintr-o localitate în care ai aterizat, ca turist, în vacanță. Așadar, m-am gândit să-ți fac munca mai ușoară și să-ți recomand cele mai bune restaurante din lume (situate în orașe aproape de România), dar și câteva lucruri pe care le poți bifa pe lista de to-do în expediția (nu în totalitate) culinară.
1. Restaurantul Osteria Francescana în Modena (https://www.osteriafrancescana.it) a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume în 2018 în cadrul unei ceremonii din Spania, de la Bilbao. Și astfel, chef Massimo Bottura a furat practic premiul de la ocupantul locului 1 de anul trecut, Eleven Madison Park în New York. Un meniu ideal? Un starter cu fructe de mare, un fel principal cu fillet de vită reinterpretat și, la final, celebra tartă de lămâie, vedeta meniului de deserturi. Atenție însă: rezervările de fac cu luni bune înainte (exista doar 11 mese disponibile în restaurant), iar prețul unui singur fel de mâncare pornește de la 6-70 euro.
Ce poți să faci în Modena, dacă tot ai ajuns aici în așteptarea unei mese la Osteria Francescana? Să te plimbi pe străduțele fermecătoare – începe vizita din piața principală, unde se află impunătoarea catedrală din patrimoniul Unesco și turnul Ghirlandina – , să faci o vizită la Muzeul Ducal, să îți cumperi un bilet pentru un tur complet al Muzeului Ferrari (https://musei.ferrari.com/en/modena), să îți rezervi un tur până la casa Luciano Pavarotti și să îți iei pentru acasă oțet balsamic… de Modena.
2. Pe locul doi în top este un restaurant la care, cu un zobr la Barcelona și circa 40 de minute cu trenul, poți ajunge relativ ușor. În orășelul Girona, Spania, se află El Celler de Can Roca, unde trei frați talentați în ale bucătăriei și-au pus talentul… pe masă (https://cellercanroca.com/menu/menu_a.html). Încearcă scoicile sau stridiile sau, pentru cei mai tradiționaliști, preparatele din carne de porc sau miel gătite într-o manieră care îmbină savoarea catalană cu tehnicile avangardiste în bucătărie. La final, o înghețată de măsline verzi! Ce spui?
Ce poți face în Girona? Mie mi-a plăcut muzeul de artă (http://museuart.com), aflat într-o clădire superbă, m-am amuzat extrem la muzeul filmului (http://www.museudelcinema.cat/) și bineînțeles că nu am putut să ratez o vizită acasă la preferatul meu, Salvador Dalí (Figueres – https://www.salvador-dali.org/en/museums/dali-theatre-museum-in-figueres/ ). Fanii Game of Thrones știu deja că pe străduțele din oraș au fost filmate câteva scene din film, iar cei în căutare de mare și de soare ajung rapid la apă și la plajele stâncoase. Vă spun doar atât: vederea de deasupra mării e absolut incredibilă!
3. Și la locul 3 din topul celor mai bune restaurante din lume putem ajunge, din București, cu un zbor de doar aproximativ trei ore la Nisa. De acolo, autostrada te duce direct la Menton, locul unde se află Mirazur (http://www.mirazur.fr), premiatul cu bronz anul acesta la categoria cele mai bune restaurante din lume. Chef-ul Mauro Colagreco mixează elemente din cultura sa proprie (e jumătate italian, jumătate algerian) cu ingredientele locale absolut delicioase din grădinile franțuzești de pe Coasta de Azur. Vederea e spectaculoasă aici, în fiecare lună un ingredient e vedetă în bucătărie, iar prețul unui meniu complet variază de la 110 euro la 210 euro de persoană.
Ce puteți face în Menton? Ei bine, dacă ajungi aici în februarie, ține minte că este festivalul lămâilor (vei vedea parade și sculpturi imense, aranjamente cât o stradă din citrice). Dacă ajungi vara, răcorește-te cu un sirop de violete cu apă rece și fă o vizită în grădina botanică Val Rahmeh sau în grădina Serre de la Madone. În Menton există muzeul Jean Cocteau (https://www.museecocteaumenton.fr), Plage des Sablettes și Musée des Beaux-Arts.
4. Dacă îți place să călătorești cu mașina, Austria e destinația în care găsești unul dintre restaurantele din topul mondial. Mai precis Steirereck, în Viena (https://www.steirereck.at), aflat pe locul 14 în ierarhia mondială. Un meniu de 6 feluri costă 142 de euro (la care se poate adăuga suma de circa 80 de euro, dacă decizi să ai câte un vin corespunzător pentru fiecare fel în parte). Iar opțiunile sunt variate – de la porc sau carne de capră la opțiuni vegetariene, preparate din pește și deserturi delicioase.
Ce faci în Viena? Mie îmi place enorm Museums Quartier (https://www.mqw.at/en/), poate și pentru că… nu e vorba doar despre muzee. Da, există Leopold și Mumok (și picturile lui Egon Schiele), dar există și mici cafenele boeme, studenți care se adună pe binecunoscutele bănci colorate și lista lungă de evenimente artistice. Ești genul mai clasic? Fă un tur al Vienei vechi, bifează un selfie în fața palatelor împăraților, o vizită la Școala Spaniolă de călărie (veche de 450 de ani) și neapărat încearcă să rezervi un bilet la o reprezentație la Operă (https://www.viennaclassic.com).
În fiecare an, circa 1000 de chefi și critici în ale gastronomiei punctează cele mai bune restaurante din lume, în funcție de calitatea ingredientelor, ambianță, modul în care îmbină tradiția cu bucătăria contemporană. Curios lucru, anul acesta, în top s-au aflat multe restaurante din America Latină (Mexic, Peru), dar și din Thailanda sau țările nordice. Iată care a fost topul 20. Și, de ce nu, încearcă o rezervare!
20. Attica – Melbourne, Australia
19. Geranium – Copenhaga, Danemarca
18. Disfrutar – Barcelona, Spania
17. Den – Tokyo, Japonia
16. Piazza Duomo – Alba, Italia
15. White Rabbit – Moscova, Rusia
14. Steirereck – Viena, Austria
13. Pujol – Mexico City, Mexic
12. Blue Hill at Stone Barns – Pocantaco Hills, New York, SUA
11. Quintonil – Mexico City, Mexic
10. Asador Etxebarri – Axpe, Spania
9. Mugaritz – San Sebastian, Spania
8. L’Arpege – Paris, Franța
7. Maido – Lima, Peru
6. Central – Lima, Peru
5. Gaggan – Bangkok, Thailanda
4. Eleven Madison Park – New York, SUA
3. Mirazur – Menton, Franța
2. El Celler de Can Roca – Girona, Spania
1. Osteria Francescana – Modena, Italia
Foto: hepta.ro, https://www.osteriafrancescana.it