Cele mai frumoase cărți noi pentru septembrie

carti noi pentru septembrie

Chiar dacă vara și vacanța s-au terminat, noi nu ne dezicem de pasiunile noastre… beletristice. Așa că am făcut și de această dată o selecție eclectică de titluri faine, cărți numai bune de răsfoit în serile tot mai răcoroase (sperăm noi!) de toamnă.

Diana Gabaldon, Crucea de foc, vol. 2, editura Nemira

Relația mea cu povestea Dianei Gabaldon a început mai întâi prin intermediul micului ecran, pentru că Outlander, serialul produs de Starz (și disponibil acum pe Netflix), cu Caitriona Balfe și Sam Heughan în rolurile principale, se numără preferatele mele. După primul sezon am început să citesc și cărțile, ceea ce vă încurajez și pe voi să faceți, pentru că sunt absolut grozave. În Cercul de foc, vol. 2, ne reîntâlnim cu Jamie și Claire, care au traversat oceane și secole pentru a fi împreună și a trăi o viață liniștită. Cei doi ajung în regiunea Carolinei de Nord, dar nici aici nu au parte de pacea mult dorită. Revoluția Americană este la numai câțiva ani distanță, toată societatea americană e divizata, iar clanul lor se află în mijlocul tensiunilor.

Hanif Kureishi, Intimitate și alte povestiri, editura Humanitas

Inclus de The Times pe lista celor mai mari 50 de scriitori britanici de după 1945, Hanif Kureishi este un prozator, dramaturg și scenarist multipremiat: a câștigat prestigiosul Whitbread Award și a primit o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun scenario (My Beautiful Laundrette). Una dintre cele mai bune cărți ale lui Hanif Kureishi, Intimitate pune în lumină, cu sinceritate dusă până la cruzime, temerile și dorințele care îl pot determina pe un bărbat să-și părăsească partenera și copiii. Alături de „Licărire“, „Străini când ne întâlnim“ și „Spleen“, cele trei povestiri incluse în volum, romanul stă la baza filmului Intimitate, regizat de Patrice Chéreau, cu Mark Rylance și Kerry Fox în rolurile principale.

Azar Nafisi, Lucruri nespuse, editura Polirom

O autoarea pe care nu am citit-o până acum, dar despre talentul căreia vorbește toată lumea (a semnat inclusiv bestsellerul Citind Lolita în Teheran), Azar Nafisi ne propune o poveste care ne teleportează într-un univers ce pare incredibil. Lucruri nespuse este în acelaşi timp o carte de memorii şi cronica impresionantă a unei familii, care se întinde de-a lungul unei lungi perioade de schimbări ce au dus la Revoluţia Islamică din 1978-1979, când Iranul se transformă într-o dictatură religioasă. Scriitoarea ne povesteşte cu o sinceritate cuceritoare despre copilăria ei şi despre ce înseamnă să creşti într-o ţară precum Iranul, ne împărtăşeşte amintiri dureroase despre părinţii ei, despre ambiţiile mamei şi infidelităţile tatălui, secrete de familie adânc îngropate, ne mărturiseşte cum a descoperit literatura şi infinitatea de lumi pe care aceasta i le aşternea la picioare. Şi ne vorbeşte despre preţul pe care trebuie să-l plătească o familie pentru propria libertate într-o ţară dezbinată de revoluţie şi despre alegerile pe care femeile sunt nevoite să le facă zi de zi.

P. Z. Reizin, Algoritmul fericirii, editura Litera

Algoritmul fericirii este o poveste comică, atipică, inspirată de toate schimbările aduse de era digitală. Jen e tristă. Aiden ar vrea s-o vadă fericită. Vi se pare simplu? Doar că Jen e o femeie de treizeci și ceva de ani pe care a părăsit-o iubitul, iar Aiden e un soft complicat și costisitor. Aiden știe totul despre Jen. Având acces la toate dispozitivele ei, știe ce melodie ascultă cel mai des și care sunt fotografiile ei preferate. Pe baza observațiilor sale și a unui algoritm numai de el știut, Aiden a calculat că, pentru a atinge satisfacția optimă, Jen are nevoie de un nou bărbat. Și cu tot internetul la dispoziția sa, lui Aiden îi e ușor să găsească specimenul desăvârșit și să aranjeze o întâlnire. Doar că Jen nu pare deloc pregătită să pună în aplicare planul perfect al lui Aiden. Poate așadar o inteligență artificială să descopere inteligența emoțională la timp pentru a repara viața lui Jen? Și pentru a afla ce anume îi face pe oameni fericiți?

Daniel J. Siegel, Mintea, editura Pagina de Psihologie

Ce este mintea? Din ce e făcut, în realitate, sinele? Prin ce diferă mintea de creier? Deși conținutul minții – emoțiile, gândurile și amintirile – au fost frecvent explicate, esența minții a fost rareori definită (dacă s-a încercat vreodată cu adevărat). În această carte, celebrul neuropsihiatru Daniel J. Siegel, un apreciat autor de cărți bestseller New York Times, face uz de rigoarea lui caracteristică și de instruirea interdisciplinară pentru a oferi o definiție a minții care pune în lumină cine, ce, cum, când, unde, ba chiar și de ce suntem așa cum suntem și de ce mintea omului este așa cum este, dar mai ales ce anume poate mintea să devină.

Chris Guillebeau, Bani extra job, editura Publica

#SideHustle este un concept care denumește orice tip de ocupație pe care cineva o face pe lângă slujba de bază, în afara programului obișnuit de muncă (în general seara, în weekenduri sau în timpul vacanțelor). Este vorba despre activități sau proiecte independente, dezvoltate din pasiune, care aduc bani extra job. Chris Guillebeau vă oferă un ghid pas cu pas, care vă învață cum să câștigați bani extra job în doar 27 de zile. Acest plan detaliat vă arată cum să selectați, să lansați, să rafinați și să faceți bani în plus faţă de salariu în mai puțin de o lună.

Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

Categorii Lifestyle