Slăbitul poate fi un proces complicat câteodată, mai ales dacă faci anumite greșeli care te țin pe loc și vezi că acul cântarului nu scade sub o anumită greutate. Explicația e simplă: ori urmezi sfaturi depășite sau greșite, ori îți ”adaptezi” tu regimul de slăbit (dietă și sport) în așa fel încât să-ți fie pe plac, dar îl dereglezi până în punctul în care nu mai e eficient.
Iată care sunt greșelile care nu te lasă să slăbești
Te concentrezi doar pe ce arată cântarul
Multe persoane care vor să slăbească au impresia că nu-și ating destul de repede scopul și că degeaba fac sport și urmează o dietă. Greutatea poate fluctua până la 1,8 kilograme într-o zi, în funcție de cât ai mâncat și de câte lichide ai băut. De asemenea, creșterea nivelului de estrogen și alte schimbări hormonale în organismul femeilor poate duce la retenția de apă, ceea ce se reflectă tot pe cântar. Un alt motiv ar fi că, în loc să elimini și apa, elimini doar masa de grăsime, ceea ce se vede mai greu pe cântar. În plus, dacă ai și câștigat masă musculară, atunci acul cântarului nu se mișcă pe cât de mult ți-ai dori, dar nu e un lucru rău în acest caz.
Mănânci prea multe sau prea puține calorii
Un deficit caloric este regula de aur pentru slăbit. Adică trebuie să arzi mai multe calorii decât ingerezi. Trebuie să-ți monitorizezi foarte atent aportul de calorii, pentru că majoritatea celor care fac acest lucru își subestimează aportul caloric zilnic. Când ai impresia că ai consumat 1000 de calorii, poți avea surpriza, dacă îți iei la bani mărunți meniul, să vezi că ai consumat dublu. De asemenea, poate că mănânci alimente sănătoase, dar foarte bogate caloric, cum ar fi nucile sau brânza. Porționarea e cheia. Pe de altă parte, nici mesele cu prea puține calorii nu sunt recomandate, pentru că poate fi contraproductiv pentru tine. Mai puțin de 1000 de calorii consumate zilnic pot duce la pierderea masei musculare și scăderea semnificativă a metabolismului, ceea ce se traduce prin slăbirea mai lentă.
Supraestimarea caloriilor pierdute în timpul exercițiilor fizice
Majoritatea persoanelor care vor să slăbească au impresia că sportul le supradinamizează metabolismul. Chiar dacă exercițiile fizice cresc rata metabolică, acest proces e mai lent decât s-ar crede și mulți mănâncă mai mult având falsa impresie că ard mai mult decât se întâmplă în mod real, de fapt. Deci alimentația trebuie controlată strict, chiar dacă sportul e practicat în mod regulat.
Nu consumi destule proteine
O cantitate suficientă de proteine e esențială în procesul de slăbire. Proteinele reduc pofta de mâncare, cresc senzația de sațietate, cresc rata metabolică și protejează masa musculară.
Nu consumi destule fibre
O dietă săracă în fibre îți poate încurca planurile de slăbit. Fibrele solubile din alimente reduc pofta de mâncare. Dublarea aportului de fibre zilnic poate duce la scăderea absorbției caloriilor de către organism.
Mănânci prea des, chiar și când nu ți-e foame
Majoritatea specialiștilor recomandă un număr des de mese, pentru a evita instalarea senzației de foame și scăderea metabolismului. Din păcate, acest lucru poate duce la consumul unui număr mai mare de calorii. Sfatul e să mănânci doar când ți-e foame și nu când trebuie. Totuși, nu trebuie să te înfometezi sau să aștepți prea mult ca să te așezi la masă, pentru că vei sfârși prin a mânca mai mult decât îți trebuie.
Nu controlezi aportul de zahăr
Chiar dacă elimini de alimentație dulciurile și băuturile care au ca ingredient zahărul rafinat, asta nu înseamnă că pericolul a fost evitat. Sucurile naturale de fructe sunt încărcate de zahăr și îți pot da greutatea peste cap când le consumi în mod regulat. În plus, caloriile obținute din lichide nu sunt la fel de eficiente precum cele care provin și alimentele solide, deci nu transmit creierului informația că te-ai alimentat destul și vei sfârși prin a mânca și mai mult.
Foto: Hepta