Cele mai simpatice cărți noi pe care să le citești în vacanța de vară

Rezervările sunt deja făcute, bagajele stau cuminți lângă ușă, iar marea te așteaptă să ajungi mai repede la ea. Sau muntele. Sau poate un oraș superb pe care încă nu l-ai descoperit. Indiferent care este destinația ta pentru această vară, nu uita să iei în rucsacul de drum și o carte bună. Sau două. Trei. Câte vrei.

Iată care sunt propunerile noastre beletristice pentru vacanță.

Elizabeth Gilbert, Orașul fetelor, editura Humanitas

Elizabeth Gilbert a devenit cunoscută în lumea întreagă odată cu romanul Mănâncă, roagă-te, iubește (Eat Pray Love, ecranizat în 2010, cu Julia Roberts și Javier Bardem), iar acum revine cu o nouă poveste senzațională, un roman prin intermediul căruia ne propune o călătorie în timp, în New Yorkul anilor ’40.

Prezentată într-un ritm alert, din perspectiva unei femei în vârstă, care privește în urmă la propria tinerețe cu un amestec de bucurie și regret, Orașul fetelor explorează teme ca sexualitatea și promiscuitatea feminină, dar și nebănuitele căi ale iubirii adevărate. În 1940, Vivian Morris are 19 ani și tocmai a fost dată afară de la Vassar College, după o evoluție dezamăgitoare în primul an. În consecință, părinții ei o trimit în Manhattan să locuiască cu mătușa ei, care deține Lily Playhouse – un teatru de varieté în centrul insulei. Aici, Vivian face cunoștință cu un întreg univers de personaje neconvenționale și carismatice – animatoare mereu puse pe distracție, un actor sexy, o mare doamnă a actoriei, un Don Juan scenarist, o administratoare strictă. Când Vivian comite o greșeală care provoacă un scandal profesional, noua ei viață se răstoarnă cu susul în jos, iar consecințele le va înțelege de-abia ani și ani mai târziu. În cele din urmă însă, toate acestea o vor face să vadă cu alți ochi genul de viață pe care și-l dorește – și genul de libertate de care are nevoie. Mai mult, experiențele tinereții o vor conduce la iubirea vieții ei, o iubire cu totul ieșită din comun.

Terry Eagleton, Umor, editura Baroque Books & Arts

„Nenumărate studii dedicate umorului încep prin a recunoaște rușinat că analizarea unei glume începe cu uciderea ei. De fapt, nu este adevărat. Dar, dacă urmărești să stârnești râsul, nu-i înțelept să faci o glumă  și apoi să o explicit” – așa își începe Terry Eagleton volumul și, implicit, analiza unei teme atât de complexe precum umorul.

Filosof, critic și teoretician britanic, professor la Oxford, Eagleton ne prezintă în această carte un studiu asupra umorului ca formă ușor cinică și subversivă de superioritate asupra celorlalți, de la Aristotel la Toma d’Aquino până la Hobbes, Freud și Bahtin.

Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long, Dopamina, editura Publica

Ce este dopamina? Care este rolul ei? Cum ne influențează aceasta creierul? Aflăm toate răspunsurile în volumul lui Daniel Lieberman și Michael Long, care vin cu o teorie ce are potențialul de a ne schimba perspectivele: o bună parte din viața noastră are o componentă nebăgată în seamă până acum, care explică o serie largă de comportamente despre care se credea că nu au nicio legătură unele cu altele. De ce trișează câștigătorii? De ce geniile suferă adeseori de boli mintale? De ce aproape toate dietele eșuează?

Dopamina este sursa fiecărei nevoi imperative pe care o avem, acea fărâmă de biologie care-l determină pe omul de afaceri ambițios să sacrifice totul pe altarul succesului sau care o face pe soția fericită să riște liniștea căminului său de dragul emoției resimțite în prezența unui necunoscut. Pe scurt, este motivul pentru care pornim în căutare și reușim, descoperim și prosperăm. Dar este și motivul pentru care ne avântăm în joc și ne risipim banii. 

Diana Gabaldon, Prin zăpadă și cenușă vol. 1 (seria Outlander, partea a VI-a), editura Nemira

În așteptarea celui de-al cincilea sezon din Outlander, serialul produs de Starz, cu Caitriona Balfe și Sam Heughan în rolurile principale, ne consolăm cu un nou volum scris de Diana Gabaldon, care tocmai a apărut la editura Nemira.

Suntem în 1772, în pragul Revoluției Americane, străzile Bostonului sunt pline de morți, iar în pădurile izolate din Carolina de Nord, cabanele ard din temelii. Guvernatorul apelează la Jamie Fraser ca să încerce să unifice tărâmul și să îl protejeze în numele Coroanei. Dar acesta știe de la Claire cum se termină povestea: cu independența tuturor statelor americane. Și mai știe, dintr-un ziar apărut în 1776, că el și toți ai lui pier în luptă. Pentru prima dată, Jamie speră că există o modalitate prin care să poată schimba viitorul.

Allison Pearson, Cât de greu poate fi?, editura Polirom

Și ce ar fi vacanța de vară fără un roman chick-lit? Allison Pearson știe asta, așa că ne-a pregătit o carte adorabilă, numai bună de citit la plajă.

Kate Reddy are tot ce-şi doreşte o femeie împlinită: o casă de vis (sau pe-aproape), doi copii iubitori şi un soţ ca nimeni altul. Între timp însă, copiii au crescut şi au devenit adolescenţi (a se citi „nişte monştri”), Richard, soţul ideal, şi-a dat demisia, îşi pierde vremea pe velodrom, bea tot felul de sucuri sănătoase, se-mbracă din cap până-n picioare în lycra şi cheltuie banii familiei pe şedinţe de consiliere. Şi cum Richard, în drumul lui spre înţelepciune, nu mai are salariu, Kate trebuie să se întoarcă la muncă.

Problema este alta: companiile nu se dau în vânt după angajate la 49 de ani, aşa că ea face ce-ar face orice femeie care-şi ia destinul în mâini: mai scade câţiva ani din viaţă în CV, se duce la sală, se întâlneşte regulat cu un grup motivaţional şi face scrisori de intenţie fanteziste. Când în sfârşit obține un nou job, constată că se află în faţa unei situaţii greu de depăşit: la 49 de ani, ziua la birou nu mai e parfum de roze, acasă, copiii au luat-o razna, mail-ul îi aduce pe neaşteptate o veche iubire ascunsă şi, una peste alta, şeful ei incompetent o trimite la o întâlnire de afaceri cu un mafiot rus.

Foto: Ben White/Unsplash

Categorii Lifestyle