Cezar Alonso Velasquez Baez – Cum s-a adaptat un chef chilian la bucătăria românească

Chef Cezar Alonso Velasquez Baez

Cezar Alonso Velasquez Baez este cheful bucătar al Restaurantului Herăstrău și are un parcurs profesional impresionant. S-a născut în Chile, la malul oceanului Pacific, în Valparaiso și a părăsit continentul sud-american pentru Europa. A ales Spania ca loc de afirmare profesională și întâmplarea a facut să se mute aici, în România.

În noua țară adoptivă, Cezar Alonso Velasquez Baez și-a continuat cariera de chef și, în prezent, impresionează amatorii de mâncare bună la Restaurant Herăstrău. Cheful chilian face o analiză a bucătăriei românești față de cea occidentală și explică felul în care a asimilat o cultură atât de diferită de cea în care s-a născut.

Cum găsiți bucătăria românească față de cea occidentală?

Sunt total diferite, cea românească este mai grea, plină de proteine, se bazează mai mult pe carne și grăsimi.

Bucătăria occidentală oferă, în schimb, o gamă mult mai ofertantă de opțiuni, datorită varietății materiei prime, peștele și fructele de mare sunt mai accesibile, legumele și fructele sunt foarte diversificate.

Ce elemente din bucătăria românească vi s-au părut surprinzătoare, inedite?

Aici se folosește aproape 100% din materia primă, de exemplu, din porc se folosesc de la piele până la intestine. Se lucrează foarte mult cu produse naturale. Pentru iarnă lucrăm vara, facem sosuri, bulion și conserve. Asta ne ajută să nu depindem de vreun furnizor și să avem produse de calitate superioră. 

complex herastrau

Ce obicei, ingrediente, modalitate de preparare ați adoptat în stilul dv. de gătit din bucătăria românească?

Obiceiul să îți faci de la zero absolute toate produsele. De exemplu, în bucătărie se fac și cârnații fără să apelam la un furnizor.

Care sunt principiile dv. în bucătărie?

Cel mai important principiu după care mă ghidez este acela de a respecta ceea ce faci ca să poți fi respectat.

Sunteți în România de cinci ani. Se poate spune ca sunteți și puțin român, acum?

Nu cred că ar trebui să apreciez eu acest lucru. Cred că prietenii, colegii și clienții mei ar trebui să aprecieze dacă am asimilat deja cultura și stilul de viață de aici .

Cum sunt românii față de chilieni? Vă lipsește Chile, viața de acasă?

Ținând cont de faptul că vorbim despre două culturi total diferite ambele sunt de origine latină și regăsesc multe lucruri similare. De exemplu, bucuria de a descoperi lucruri noi, curiozitatea de a mânca preparate exotice și plăcerea de a petrece timpul în familie.

 

Trei locuri preferate din București?

1. Complex Herăstrău, bineînțeles.

2. Parcul IOR

3. Cărturești Lipscani

 

Petrecerea perfecta conține…

Oamenii potriviți

Băutura bună

Mâncare perfectă

Pentru că, astfel, ambianța se creează de la sine.

Ne puteți recomanda un preparat de toamnă pe care să-l facem singuri acasă, cum care să ne dăm gata invitații?

Steak de mistreț cu sos de struguri, servit cu piure de dovleac

complex herastrau

  • Cotlet de mistreț 800gr.
  • Dovleac 800gr.
  • Cartofi 400gr.
  • Struguri 320gr.
  • Vin roșu 400 ml
  • Usturoi 120gr.
  • Zahăr 120gr.
  • Baby morcovi 120gr.
  • Unt 120gr.
  • Ulei măsline 40ml.
  • Sare 10gr.
  • Piper 5gr.

Piure: Se curață dovleacul și se dă la cuptor timp de 40 minute la 150°. Cartofii se fierb, se fac piure adaugând dovleacul, se condimentează cu sare și piper după gust.

Pentru sos: Jumătate din cantitatea de struguri se călesc într-o oală cu ulei de măsline, adaugăm vinul, zahăr, sare și piper. Lasăm să se reduca la o treime din cantitatea inițială. Păstrăm proaspeți o parte de struguri pentru decor.

Mistreț: Curățăm carnea apoi o condimentăm cu sare, piper și un strop de ulei de măsline. Îi dăm față pe tigaie, adăugăm usturoiul tocat mărunt apoi îl băgăm la cuptor pentru 15 minute la 150°.

Boabele proaspete de struguri le tăiem jumătăți și le adăugăm în sos înainte de a monta farfuriile. Montăm preparatul pe farfurii, îl servim cu drag și îl savurăm cu poftă.

Sfat: Putem să adăugăm câteva boabe de edamame trase la tigaie cu ulei de măsline pentru un plus de contrast și un verde viu în farfurie.

Categorii Lifestyle