Încă de la înfiinţarea sa, casa Chanel s-a mândrit cu atenţia acordată detaliilor – nu degeaba nu există, nici măcar în prezent, în era shopping-ului online, opţiunea achiziţionării produselor sub marca Chanel în afara boutique-urilor proprii, în cadrul cărora piesele pot fi vizualizate şi apreciate într-o manieră imposibil de recreat la distanţă.
Pentru aerul de lux aparte al fiecărei colecţii sunt responsabile nu numai atelierele Chanel, ci şi o serie de artizani cu care brand-ul colaborează pentru a crea diverse detalii ale pieselor vestimentare, de la dantelărie complexă, la nasturi personalizaţi.
De curând, Chanel a introdus un nou nume în arsenalul sau de artizani parteneri, prin achiziţionarea Groupe Holesco, compania-mamă a Sophie Hallette. Atelierul Sophie Hallette – Maison de tulle et de dentelle, fondat în anul 1887 de către Eugène Hallette, este specializat atât în crearea şi producţia dantelăriei clasice, cât şi a celei moderne. Casa Halette este cea care şi-a pus semnătura pe materialul folosit de către atelierele Aexander McQueen pentru a crea rochia de mireasă a Ducesei de Cambridge, respectiv Oscar de la Renta pentru cea a lui Amal Clooney, şi, de asemenea, pentru detaliile din dantelă ale voalului de mireasă al Angelinei Jolie.
Maison Sophie Hallette nu semnează numai rochii de mireasă, ci colaborează de asemenea cu diverse case de modă pentru colecţii prêt-à-porter. Pentru sezonul curent, Gucci, Alexander McQueen, Dolce & Gabbana, Roberto Cavalli, Erdem, Miu Miu, Valentino şi Mary Katrantzou se numără printre brand-urile pentru care Hallette a creat dantele.
Parteneriatul dintre atelierele Chanel şi Maison Hallette (considerată mândria zonei franceze Calais, graţie măiestriei artizanale pe care o conservă şi perpetuează de mai bine de un secol), „îşi propune să menţină un savoir faire unic, care este crucial în a întâmpina cererile sectorului haute couture”, conform unei declaraţii a casei Chanel către WWD.com
Colaborările companiei Chanel cu diverşi producători artizanali includ parteneriate cu Maison Michel pentru pălării, cu creatorul de tricotaje scoţian Barrie, cu Maison Lesage în vederea creării broderiilor, cu casa Lemarie pentru detaliile florale tridimensionale şi a accentelor din penaj, precum şi cu producătorul de nasturi de lux Desrue. Toate atelierele artizanale afiliate brand-ului Chanel continuă să colaboraze cu alte case de modă – Bruno Pavlovsky, CEO Chanel, a declarat pentru Vogue UK că „pentru a continua să rămână creative, brand-urile noastre asociate trebuie să continue să lucreze cu mulţi alţi designeri. Dacă lucrezi tot timpul cu acelaşi brand, la un anumit moment, creativitatea nu se mai dezvoltă. Designeri diferiţi şi cerinţe diferite înseamnă că trebuie să fii mai agil, să te adaptezi, iar Chanel profită, direct şi indirect, de această aglitate.”
Foto: hepta.ro, sophiehallette.com