Christopher Bailey urmează să părăsească postul de director creativ al brandului Burberry, după 17 ani în care s-a aflat în această funcţie. Bailey va continua să lucreze alături de studioul de creaţie până în decembrie şi va rămâne preşedinte şi CEO al companiei până la data de 31 martie 2018.
Christopher Bailey a ajuns să lucreze la Burberry graţie unei recomandări făcute de către Rose Marie Bravo, femeia de afaceri care în 2001 a demarat reînvierea compania britanice după o bună perioadă în care brandul Burberry îşi diluase influenţa în industria modei.
Elementul signature al labelului britanic – trench coat-ul – începuse să nu mai fie privit drept un produs de lux, o piesă esenţială atât în garderoba masculină, cât şi în cea feminină, ci, dimpotrivă, drept o piesă emblematică pentru un subgrup al clasei muncitoare britanice (denumită, în mod peiorativ, „chavs”), care preluaseră pattern-ul clasic, în carouri, imprimat de regulă pe trench coat-urile Burberry.
Rose Marie Bravo a plecat de la Burberry în 2006, iar în locul său a venit Angela Ahrendts pe postul de CEO, şi, împreună cu Burberry (acesta în calitate de director creativ), a reuşit nu numai să repună pe picioare compania, ci și să o propulseze în topul celor mai puternice branduri de modă la nivel global.
În cinci ani, Burberry a reuşit să rivalizeze în nivelul de creştere cu conglometarul LVMH, înregistrând încasări cu aproximativ 25% mai mari de la un an la altul (dublu faţă de media LVMH pe aceeaşi perioadă). De asemenea, Burberry a fost printre primele labeluri care s-au folosit de puterea social media. Activările pe platforme precum Facebook, Twitter, Snapchat sau Instagram au fost completate de iniţiative cu totul şi cu totul noi la acea vreme, precum transmiterea live a show-urilor pe internet.
În mai 2014, Bailey a devenit chief creative officer şi chief executive office al brandului englez, însă numirea sa în această dublă funcţie a fost privită cu ridicări din sprâncene. Gurile rele au spus că noul job îi distrage designerului atenţia de la rolul său principal – acela de a crea pentru labelul englez. Cifrele au susţinut, din păcate, acest lucru – vânzările au scăzut cu 2% în anul fiscal încheiat în martie 2017. Lui Bailey i se aduc, însă, şi cuvinte de laudă – pe de o parte pentru restructurarea modelului de operare al companiei, care a avut drept rezultat scăderea unor costuri interne, şi pe de altă parte, pentru iniţiativa de a fi primul label de modă care să introducă modelul „see now buy now”, în care colecţiile sunt livrate direct de pe podium în magazine, fără perioada clasică de aşteptare de şase luni dintre sezoane.
Marco Gobetti, noul CEO al Burberry, are planuri mari pentru compania engleză. Tot el este cel ce, alături de Phoebe Philo, se face responsabil de reînvierea casei de modă Céline.
„Burberry a trecut printr-o transformare incredibilă din 2011 şi până acum, iar Christopher a fost un pion important în lupta către succes. Deşi mă mâhneşte faptul că nu pot avea ocazia să colaborez cu el mai multă vreme, moştenirea pe care o lasă acestei companii mă face să am mare încredere în viitorul ei”, spune Gobetti.
Burberry nu a anunţat încă un nou director creativ care urmează să preia postul lui Christopher Bailey.
Foto: hepta.ro