Bosforul, bazarurile cu tot felul de chilipiruri, traficul intens, mirosul de castane coapte și de narghilea, palatele și moscheile, cântecele muezinului, vitrinele pline de tentații dulci: Istanbul este un oraș care în mod sigur nu te va lăsa indiferent.
Capitală a vechiului Imperiu Otoman, Istanbulul are o istorie de mii de ani, sute de povești și tot atâtea locuri care merită vizitate. Este una dintre cele mai aglomerate metropole din Europa, așa că, dacă plănuiești o vacanță aici, așteaptă-te la multă, multă agitație, dar și la o mulțime de aventuri.
Ține cont de sfaturile noastre și profită din plin de zilele petrecute în eclecticul Istanbul. Distracția este garantată!
Înainte de plecarea la Istanbul, verifică alertele de călătorie ale Ministerului Afacerilor Externe. Turcia are graniță cu Siria, iar Istanbulul nu a fost lipsit de incidente în ultimele luni. Evită pe cât posibil zonele foarte aglomerate.
Turcia nu face parte din Uniunea Europeană, așa că vei avea nevoie de un pașaport pentru a intra în această țară. Partea bună este că nu îți trebuie viză dacă perioada ta de ședere în Turcia este de cel mult 90 de zile într-un interval de șase luni.
Moscheea Albastră
Cazează-te în orașul vechi, pentru aici sunt majoritatea atracțiilor turistice. Celebra Moschee Albastră, Hagia Sophia (Sfânta Sofia), Palatul Topkapi, Bazilica-cisternă, Muzeul de Arheologie: toate se află în zona numită Sultanahmet și sunt situate la o distanță de numai câteva minute una de cealaltă, deci vei putea merge pe jos pentru a lua și pulsul orașului. Începe-ți ziua la Moscheea Albastră (trebuie să intri desculț și să îți acoperi capul – chiar dacă nu ai la tine o eșarfă, îți vor oferi una la intrare cei de la Moschee), care a fost ridicată intenționat chiar vizavi de catedrala ortodoxă Hagia Sophia pentru a sublinia supremația islamului. Nu rata nici Bazilica-cisternă sau Palatul scufundat, vechiul rezervor de apă potabilă al Constantinopolului. Lasă la final Topkapi, palatul imperial construit în secolul al XV-lea din ordinul lui Mahomed al II-lea și reședința oficială a sultanilor timp de sute de ani, unde vei petrece câteva ore bune, având în vedere că domeniul este foarte extins. Dacă ajungi aici, profită de ocazie și fă câteva fotografii de la terasa imperială: vei surprinde cele mai frumoase cadre ale orașului.
Bazilica-cisternă
În a doua zi petrecută la Istanbul, pornește spre Marele Bazar, locul în care vei găsi absolut tot ce îți dorești, de la bijuterii de aur la dulciuri și suveniruri. Prețurile sunt destul de mari la prima vedere, însă aici este o tradiție să negociezi cu vânzătorii, așa că poți obține o reducere semnificativă în urma discuției cu ei (desigur, contează foarte mult și skill-urile tale de negociator). Îndreaptă-te apoi către Moscheea Süleymaniye, care este cea mai mare moschee din Istanbul, dar nu rata nici Bazarul Mirodeniilor, de unde cu siguranță nu vei pleca fără câteva punguțe de mirodenii, cafea sau ceai. Încheie-ți ziua în zona Eminönü cu o plimbare cu vaporul pe Bosfor și o cină copioasă la una dintre terasele de sub pasajele pietonale ale Podului Galata.
Dedică cea de-a treia zi la Istanbul orașului nou, Beyoğlu, zona modernă a metropolei. Mergi în Piața Taksim, vizitează Muzeul Militar, cu nenumărate exponate din timpul Imperiului Otoman, și Palatul Dolmabahçe, fosta reședință a lui Atatürk, primul președinte al Turciei. Spre seară, dă startul cumpărăturilor pe Istiklal Cadessi, celebrul bulevard de magazine din Istanbul. Îndreaptă-te apoi spre Turnul Galata, în care ar fi bine să urci până la apus pentru a prinde câteva instantanee spectaculoase: contul tău de Instagram îți va fi recunoscător!
Palatul Dolmabahçe
În ultima zi la Istanbul, ia feribotul (sau metroul) către partea asiatică a orașului, mult mai liniștită. În Üsküdar, prețurile sunt de-a dreptul prietenoase, iar comercianții nu te urmăresc la fiecare pas, insistând să le cumperi produsele. Vizitează moscheile (Semsi Pașa și Iskele sau Mihrimah), hoinărește prin micile bazaruri de aici și dă o fugă la muzeul Florence Nightingale, infirmiera care a pus bazele serviciului sanitar modern.
Marele Bazar
Pe lângă atracțiile turistice ale orașului, excursia ta la Istanbul trebuie să includă și câteva experiențe culinare, așa că nu rata specialitățile turcești: pe lângă kebap, baclavale și rahat turcesc, încearcă și plăcinta borek, specialitățile din pește (sau sendvișurile cu pește la grătar din zona Podului Galata) și înghețata lor (servirea acesteia este un adevărat spectacol).
Dacă ai un buget de cumpărături generos, ai grijă la produsele pe care le alegi, pentru că majoritatea sunt contrafăcute și există riscul ca acestea să îți fie vândute la un preț uriaș (chiar și după negociere).
Iar dacă timpul îți permite, mergi și la Biserica din Chora, la Muzeul de Arheologie, la Turnul lui Leandru (Kiz Kulesi) sau în parcul de distracții Miniatürk.