City break la Milano: ghidul unei vacanțe perfecte
Este considerat capitală a modei, cel mai mare centru economic al Italiei, dar și un important punct de legătură între orașele din nordul țării (de aici poți ajunge în mai puțin de trei ore de mers cu mașina în Veneția, Verona, Torino sau Bologna). Însă Milano este mai mult de atât: este un oraș cu istorie, povești, cu oameni care se îmbracă impecabil și care știu să se distreze în fiecare zi, cu străduțe înguste, clădiri cu balcoane pline de flori și restaurante în care vei gusta preparate tradiționale absolut delicioase.
Domul și priveliștea de sus a orașului, o seară în Navigli și o excursie la Como: iată cum arată planul nostru pentru o vacanță reușită la Milano și care sunt locurile pe care nu ai voie să le ratezi.
Înainte să ajungi la Milano, asigură-te că ai un plan în ceea ce privește transportul de la aeroport și până în oraș (poți ateriza pe Malpensa, Linate sau Orio al Serio – dintre cele trei, Linate este cel mai apropiat de Milano, fiind situat la aproximativ șapte kilometri de centrul orașului). Ai la dispoziție mai multe servicii de transfer, care, în majoritatea cazurilor, lasă turiștii la gara Stazione Centrale din Milano. De asemenea, trenul și taxiul (în special pentru cei care aterizează pe Linate) sunt două alternative foarte bune.
Echipează-te cu o hartă a orașului (mai multe hărți și broșuri găsești la recepția hotelurilor sau la punctele de informare turistică) și marchează cu X locurile în care vrei să ajungi în zilele petrecute aici.
Dacă Roma are Colosseumul, Panteonul și Piazza Navona, Milano are Domul, Galleria Vittorio Emanuele și Piazza del Duomo, așa că planifică-ți o zi numai pentru centrul orașului. Pornește dis-de-dimineață către Pinacoteca di Brera, una dintre cele mai mari galerii de artă din Italia, și descoperă aici cele mai frumoase lucrări renascentiste. Fă o scurtă plimbare apoi pe Via Montenapoleone, unde vei găsi magazinele unor case de modă celebre (Salvatore Ferragamo, Valentino, Burberry, Dior și Prada sunt doar câteva dintre ele), și coboară pe Corso Vittorio Emanuele către Piazza del Duomo. Vizitează celebra Gallerie Vittorio Emanuele (arhitectura sa este cu siguranță impresionantă) și profită de ocazie pentru a asista la reprezentațiile artiștilor stradali din piață (dansatori, cântăreți, magicieni – îi vei găsi la tot pasul). Mergi apoi la Pinacoteca Ambrosiana, biblioteca istorică din Milano, și încheie-ți ziua pe acoperișul Domului (poți urca pe scări sau cu liftul, iar taxa de acces variază între 8 și 13 euro), impresionanta catedrală gotică a cărei construcție a durat peste 400 de ani – dar nu uita să vizitezi și interiorul său, care arată absolut spectaculos. Iar dacă îți rămâne timp și ești în zonă, poate că nu ar fi o idee rea să vezi programul spectacolelor de la Teatrul Scala.
Galleria Vittorio Emanuele
Începe a doua zi la Milano la Castelul Sforzesco, un complex care a aparținut familiei Sforza, una dintre cele mai influente familii din Renaștere. Acesta este situat în Parcul Sempione (cel mai mare parc din Milano), iar dacă ajungi aici, vei avea ocazia să vizitezi și La Triennale di Milano, un muzeu dedicat artei și designului, și să vezi uriașul Arco della Pace, construit de arhitectul Luigi Cagnola, în 1807, pentru vizita lui Napoleon la Milano. Arcul nu a fost gata la timp, fiind terminat tot de Cagnola câțiva ani mai târziu. Din parcul Sempione, pornește spre biserica Santa Maria delle Grazie, unde vei descoperi Cina cea de Taină, faimoasa capodoperă a lui Leonardo da Vinci – este foarte important să cumperi biletele cu cel puțin o lună înainte (nu, nu glumim deloc) pentru a te asigura că reușești să intri. Oprește-te apoi la biserica Sant’Angelo și vizitează Muzeul de Știință Leonardo da Vinci (Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci), pentru care va trebui să îți rezervi câteva ore. Spre seară, bucură-te de o masă copioasă în celebrul cartier Navigli, alături de milanezii și de turiștii care colindă străduțele pietruite în căutarea celui mai bun loc în care să ia cina.
Castelul Sforzesco
În a treia zi la Milano, îndreaptă-te către Stazione Centrale și ia trenul către orașul Como, pentru a vedea cel mai frumos lac din nordul Italiei: Como. Dacă ajungi aici, nu rata o plimbare cu funicularul către Brunate, un sat ascuns între coline, de unde vei putea admira lacul în toată splendoarea lui. Dacă ai la dispoziție mai multe zile, nu ar fi rău să îți petreci câte o zi în fiecare dintre orașele de pe malul lacului Como: Como, cu impunătorul dom, Bellagio, cu vilele cochete și străduțele sale medievale, Varenna, Tremezzo și Lecco.
Brunate și Bellagio
Încheie-ți vacanța milaneză cu o plimbare prin nordul orașului. Oprește-te să mânânci pizza în animata Piazza XXV Aprile, de lângă Porta Garibaldi, și mergi apoi pe Corso Como către Gae Aulenti și Piazza Alvar Aalto, o zonă mai… corporatistă din Milano.
În plus, dacă plănuiești și alte excursii în afara orașului, pe lângă cea de la Como (și lacurile Garda și Maggiore merită văzute), dă o fugă la Mantova, pentru palatele și bisericile sale, sau la Pavia, la 40 de kilometri de Milano, un orășel de care cu siguranță te vei îndrăgosti și tu.