E important să crezi în forțele tale. Și să nu te lași descurajată vreodată. Poți face orice sport dorești, poți deveni campionaă, poți lupta #caofata. Alexia Eram a stat de vorbă despre sport și determinarea de a face ce îți dorești, cu Andreea Chițu, premiată la concursurile internaționale de judo.
Cine sau ce te-a inspirat să te apuci de sport?
Părinții mei au fost cei care m-au îndrumat spre sport. Eram un copil destul de activ și, pentru a-mi consuma energia, ei au decis să încep cu sportul la o vârstă fragedă, la început cu gimnastica, apoi cu handbalul și într-un final cu judo. Și pe măsura ce înaintam în vârstă descopeream modele în lumea sportului care mă inspirau și îmi doream să ajung ca ele într-o bună zi.
Te-a făcut cineva vreodată să simți că sportul nu e pentru tine, nu e pentru fete?
Au fost persoane care considerau că o fată nu ar trebui să practice un sport dur, din punctul lor de vedere. Și pe măsură ce creșteam mă întrebau dacă mai pot, că ar trebui să mă orientez spre altceva.
Te-ai gândit vreodată să te lași de sport? Și dacă da, când?
Au fost momente în care am dorit să renunț la sport, pe la 18 ani, când nu reușeam să urc pe podium și începusem să nu mă mai consider atât de bună. Îmi doream un alt program, mai liber, fără două antrenamente pe zi, ca orice adolescenta normală, consideram eu. Dar am înțeles că sportul era normalitatea mea și că fac ceea ce iubesc, cu multe satisfacții. Și am mai avut un gând de a renunța după Jocurile Olimpice din 2012, cand am pierdut un meci în ultima secundă a timpului de luptă.
Cum te simțeai în gimnaziu când făceai sport, în jurul vârstei pubertății?
Mă simțeam mândră, puternică, că puteam face absolut orice îmi puneam în gând. Eram de neînvins și, în plus, iubeam ceea ce făceam. Eram admirată de colegii din școală, de persoanele din jur pentru ambiția și tăria de a continua să fac sport și de a excela în sport.
Ce te-a determinat să continui să faci sport?
Devenise un mod de viață și nu mă imaginam făcând altceva. Dorința de a deveni cea mai bună, faptul că voiam să demonstrez tuturor care nu aveau încredere în mine că eu pot face lucruri mărețe și că pot deveni o sportivă bună care să reprezinte țara la competițiile internaționale.
Cum te-au ajutat cei din jur să continui să faci sport?
Părinții mei au fost cei care m-au îndemnat să fac sport în continuare, antrenorii de club și de lot, prietenii și colegii, persoane care m-au încurajat și mă vedeau pe podium chiar și atunci când eu nu credeam în mine.
Cum pot oamenii să susțină încrederea în sine a sportivelor?
Sunt momente în care, unui sportiv, după o înfrângere la o competiție sau după un antrenament nereușit, îi scade încrederea. Dar cu răbdare, cu vorbe bune care evidențiază calitățile care te-au ajutat până atunci și faptul că ești mai bună decât crezi tu în momentul respectiv, cei din jur te pot ajuta foarte mult. Și apoi, prin confirmarea valorii la o nouă competiție.
De ce crezi că fetele ar trebui să continue să facă sport?
Fetele ar trebui să facă sport pentru că sunt mult mai puternice decât cred și sportul le dezvoltă aceea abilitate de a face absolut tot ce își propun. Au un corp mai sănătos, armonios, puternic și un psihic pe măsură, se simt mai stăpâne pe ele în tot ceea ce fac, au o atitudine pozitivă, o stare de spirit mult mai bună și realizează că, de fapt, a face sport este un avantaj, nu un dezavantaj. Nu am avut încredere tot timpul în mine, dar sportul m-a învățat că lipsa încrederii te poate face să ratezi niște momente unice în viață.
Perioada pubertății ți-a afectat încrederea în tine?
Perioada pubertății a fost o perioadă delicată din viața mea, am avut perioade în care încrederea lipsea cu desăvârșire și atunci aveam nevoie de confirmare din partea apropiaților, de sfaturi.
Ce le-ai spune fetelor care ajung la pubertate, pentru a-și păstra încrederea în sine?
Le-aș spune să ia fiecare zi în parte, să se gândească că pot face în continuare ceea ce își doresc. Că nu ar trebui să permită nimănui să spună că nu pot face ceva, atâta timp cât ele au încredere că sunt cele mai bune și că pot realiza orice își propun. Pot reuși absolut orice.
Te-a ajutat practicarea sportului în construirea încrederii în tine?
M-a ajutat foarte mult pentru că în fiecare zi mă autodepășeam, mă simțeam puternică și capabilă de orice îmi propuneam.
Ce înseamnă pentru tine încrederea în propria persoană?
Când mă privesc în oglindă și sunt mândră de ceea ce sunt și am realizat până acum. Când sunt conștientă că azi voi realiza tot ceea ce mi-am propus și că nimeni, indiferent de ce ar spune, nu m-ar face să cred altceva decât că sunt extraordinară în felul meu.
Ce înseamnă această încredere în lumea sportului?
Încrederea în sport poate face diferența între o medalie și o dezamăgire.
Cum îți păstrezi încrederea în tine după o luptă pierdută?
Este destul de dificil să îți revii după o înfrângere, sunt gânduri care mă fac să văd ce aș fi putut face mai bine și totuși nu am făcut. Dar apoi, când trece supărarea, încep să îmi recapăt încrederea în mine pentru că până atunci am facut ceva bine și sunt capabilă în continuare să fac ceva bine. Încep să fiu atentă la ce anume am făcut, cum m-am simțit într-un moment. Și îmi spun că nu contează ce s-a întâmplat în ziua respectivă, că orice meci pierdut este o lecție din care am de învățat pentru a deveni mai bună. Tot timpul am de învățat, din orice experiență neplăcută. Nu există eșec, există doar o zi proastă.
Cum a fost pentru tine drumul către Olimpiadă?
A fost un drum minunat, cu experiențe plăcute și cu experiențe care m-au învățat multe lucruri, care m-au făcut mult mai bună în ceea ce fac și ceea ce cred despre mine. Am devenit o persoană puternică, stăpână pe sine, conștientă de ceea ce pot, încrezătoare în puterile ei, independentă, cu o încredere crescândă de la an la an. Sunt o persoană care crede în ea.
Cum te motivezi înaintea unui meci?
Ma gândesc la cât de mult am muncit să ajung aici, la cât de puternică sunt, cât de mult îmi doresc să câștig, la ce am realizat până atunci și cât pot realiza acum. Că sunt mult mai bună decât adversara cu care voi lupta și că până la finalul meciului eu voi ieși învingătoare. Încrederea se capătă și odată cu experiența competițională.
Ce ar trebui să știe fetele despre încrederea în sine?
Să știe că încrederea este atunci când nu permit nimănui să spună că ar fi mai puțin decât extraordinare, minunate, capabile de orice își propun. Că sunt mulțumite de ceea ce sunt și ceea ce fac, că iubesc ceea ce fac.
Cum pot fetele să își construiască această încredere?
Încrederea se dobândește făcând lucruri care să le confirme faptul că sunt puternice și pot realiza lucruri extraordinare, făcând sport să își întărească organismul, în felul acesta devenind puternice și psihic. Sportul te dezvoltă și crează o imagine puternică despre sine, capabilă de orice.