După 80 de ani, controversata rochie cu homar reapare pe podiumul Schiaparelli

În 2014, după o absenţă de 60 de ani, casa de modă Schiaparelli reapărea în calendarul Săptămânii Haute Coture de la Paris sub direcţia creativă a lui Marco Zanini.

Zanini, care înainte de a lucra alături de Schiaparelli, a îndeplinit funcţia de director creativ al brandului Rochas, a părăsit după numai un an casa de modă pariziană, succesorul său fiind Bertrand Guyon.

Colecţia haute couture primăvară 2017, prezentată la Paris, este cea de-a doua sub direcţia lui Guyon, şi include printuri grafice (geometrice sau pop art), rochii şi cape din materiale fluide, vaporoase, croieli care accentuează feminitatea siluetei, şi accesorii statement precum un colier în formă de colivie.

Cu toate că întreaga colecţie imaginată de Bertrand Guyon este de o frumuseţe răpitoare, graţie ţinutelor romantice ancorate în prezent cu ajutorul detaliilor subtile care induc un aer fresh, modern, o ţinută anume atrage în mod special atenţia. Este vorba despre rochia lungă din mătase imprimată cu imahinea unui homar.

Dacă imaginea îţi pare cunoscută, este pentru că omagiază una dintre cele mai celebre creaţie ale fondatoarei casei. Rochia cu imprimeu cu homar ce a inspirat creaţia lui Guyon a fost creată în 1937 de către Elsa Schiaparelli în colaborare cu Salvador Dalí, iar povestea ei este una foarte interesantă.

Încă din 1934, homarii începuseră să apară în operele lui Dalí (printre ele se numără imaginea New York Dream-Man Finds Lobster in Place of Phone, care a apărut în revista American Weekly în 1935, sau Lobster Telephone, piesa suprarealistă de artă creată în 1936). Pentru Dalí, atât telefoanele cât şi homarii aveau conotaţii sexuale. Astfel, plasând imaginea unui homar sub formă de imprimeu pe rochia albă din mătase creată de Schiaparelli, piesa în cauza a fost încărcată cu tensiune erotică, transformând-o într-un obiect extrem de controversat pentru vremea respectivă (controversa a fost alimentată şi de faptul că artistul i-a cerut cretoarei să îi permită să întindă maioneză [reală, nu imprimată] pe rochie).

Rochia cu homar a făcut parte din trusoul pe care Elsa Schiaparelli l-a creat pentru nunta lui Wallis Simpson cu Ducele de Windsor (care a abdicat din dragoste pentru aceasta, neavând permisiunea casei regale pentru a se căsători cu ea). Cu puţin timp înainte de nunta din mai 1937, fotograful Cecil Beaton a fost rugat să imortalizeze câteva portrete oficiale ale viitoarei mirese. Cum multe dintre fotografiile cu Wallis din trecut nu fuseseră foarte reuşite, Beaton a sugerat o abordare mai romantică, care a implicat ca aceasta să fie fotografiată în grădina Château de Candé în rochia cu homar. Rezultatul a fost atât de spectaculos, încât Vogue a i-a dedicat un editorial de 8 pagini.

Wallis Simpson fotografiată de Cecil Beaton, imagine publicată în revista Vogue, în 1937

Versiunea modernă a rochiei are o siluetă simplă, pură, însă un interior dificil şi complex din punct de vedere tehnic”, explică designerul Bertrand Guyon pentru Vogue. Fiecare parte de drapaj este ataşată unui corset interior realizat din numai două straturi de tulle, permiţând rochiei să îşi păstreze forma. Aplicaţiile care formează imaginea homarului au fost cusute manual pe fusta tăiată pe bié, lucru foarte dificil de realizat”.

A fost nevoie de 250 de ore pentru a realiza rochia care, în ciuda explicaţiilor designerului care detaliază procesul complicat din spatele creeri sale, este extrem de uşoară şi aerată, cântărind cât un fulg”.

Chiar dacă rochia cu homar este vedeta colecţiei couture pentru primăvară 2017, acest lucru nu neagă în vreun fel frumuseţea celorlalte look-uri, pe care le poţi vedea, în parte, mai jos:

Foto: hepta.ro

CITEȘTE ȘI:

Tot ce nu știai despre haute couture